Reputatul istoric Mark Galeotti: Ce arată asasinarea Dariei Dughina despre Kremlin și temutul FSB al Rusiei?

Reputatul istoric Mark Galeotti: Ce arată asasinarea Dariei Dughina despre Kremlin și temutul FSB al Rusiei?

Afirmațiile făcute de FSB, temutul serviciu de securitate al Rusiei, privind presupusa asasină a Dariei Dughina arată una dintre lacunele majore ale Kremlinului și ale aparatului său propagandistic.

Vladimir Putin si ministrul rus al apararii Serghei Soigu (in spatele sau)Foto: Aleksey Nikolskyi / Sputnik / Profimedia Images

Mark Galeotti, un istoric și specialist în politici de securitate care este considerat unul dintre cei mai reputați analiști la nivel internațional în probleme legate de Rusia, afirmă că acuzațiile formulate luni de FSB potrivit cărora Dughina a fost ucisă de o ucraineancă care apoi a fugit în Ucraina sunt interesante fiindcă arată din nou faptul că Kremlinul pare să nu aprecieze pericolele explicării unor eșecuri prin incompetență.

Galeotti amintește pe pagina sa de Twitter de exploziile din Crimeea și de explicația oferită de ruși pentru una dintre acestea: că a fost provocată de un soldat care a stins neglijent o țigară.

„Pot să înțeleg dorința de a nega că Ucraina poate ținti cu precizie și eficace aceste locuri, dar asta înseamnă să accepți noțiunea că incompetența stă la baza lor și că incompetenți au fost la posturi”, spune acesta.

Galeotti, care a scris mai multe cărți best-seller despre Rusia și președintele Vladimir Putin, pune în perspectivă scenariul asasinării Dariei Dughina, așa cum a fost el prezentat de FSB: o femeie din Ucraina cu o fiică de 12 ani după ea a efectuat atacul, urmărind-o pe fiica ideologului lui Vladimir Putin într-o dubiță pentru care a avut mai multe numere false.

„Ea s-a îndreptat apoi cu nonșalanță la granița cu Estonia și a trecut-o fără nicio problemă. Cine știe, poate este adevărat, dar asta ar sugera de asemenea un eșec destul de major al MVD (n.r. ministerul rus de Interne) și FSB”, afirmă Galleotti.

Kremlinul pare să nu-și dea seama că se arată incompetent

Istoricul spune că acesta pare să fie unul dintre punctele în care Kremlinul are lacune majore, faptul că nu reușește să aprecieze cum evoluția unei asemenea povești îl prezintă într-o aură de incompetență și că asta se întâmplă destul de des.

„Până la urmă, acesta este punctul central al criticilor aduse de naționaliștii ruși lui Vladimir Putin: că, în pofida atitudinii sale de manager macho, el este de fapt un campion slab al intereselor rusești, ezitant, corupt și incompetent. Cât de mulți oameni mai puțin fervenți ar simți de asemenea asta nu este clar”, spune Mark Galeotti.

El afirmă de asemenea că frica poate fi un instrument util al statului, dar nu dacă oamenii nu cred că statul le poate de asemenea oferi securitate.

„Sigur, aruncarea vinei pe Kiev este ușoară și fără îndoială că vom vedea un fel de retorsiune miercuri (Ziua Independenței Ucrainei) dar pe termen lung suspectez că acest lucru va fi mai coroziv pentru mitul de competență al Kremlinului și firul narativ al victoriei” pe care o va obține Rusia, concluzionează Galeotti.


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…