Reputatul neurochirurg Leon Dănăilă, listă cu sfaturi esențiale pentru „a vă menține creierul în formă”




Reputatul neurochirurg Leon Dănăilă, listă cu sfaturi esențiale pentru „a vă menține creierul în formă”

Academicianul Leon Dănăilă, medic neurochirurg și cercetător, a făcut o listă cu sfaturi pentru a avea un creier sănătos. „Încercați aceste metode pentru a vă menține creierul în formă și a spori agilitatea mintală, indiferent de vârstă!”, recomandă specialistul.

Medicul neurochirurg Leon Dănăilă FOTO: Arhivă Personală/Facebook

„Astăzi vreau să împărtășesc cu voi câteva modalități simple de a stimula neuroplasticitatea: Utilizați mâna nedominantă: Faceți activități zilnice, cum ar fi spălatul pe dinți sau folosirea furculiței cu mâna mai puțin folosită. Acest exercițiu, cunoscut sub numele de neurobice, consolidează conexiunile dintre celulele creierului”, a scris pe pagina sa de Facebook, neurochirurgul Leon Dănăilă , doctor în medicină şi academician.

Dansul reduce riscul de dezvoltare a bolii „Alzheimer”

Potrivit medicului, foarte importante pentru stimularea creierului sunt călătoriile, cititul și dansul. „Practicarea dansului reduce riscul de dezvoltare a bolii Alzheimer”, susține specialistul.

„Călătoriți: Explorați locuri noi și expuneți-vă creierul la stimuli inediți și medii înconjurătoare noi pentru a deschide noi căi neuronale. Antrenați-vă memoria: Utilizați mnemotehnici pentru a vă exersa memoria, stimulând conectivitatea rețelelor neuronale. Citiți ficțiune: Cititul unui roman și implicarea în acțiunea acestuia îmbunătățesc conectivitatea creierului și activitatea în regiunile responsabile pentru senzații și mișcare. Dansați: Practicarea dansului reduce riscul de dezvoltare a bolii Alzheimer și îmbunătățește conectivitatea neuronală, datorită implicării multiplelor funcții ale creierului”, explică dr. Leon Dănăilă.

Cât de important este somnul

Foarte important este somnul, atrage atenția neurochirurgul. „Asigurați-vă un somn adecvat: Somnul ajută la consolidarea învățării prin creșterea spinilor dendritici și transferul informațiilor între neuroni. Recomandat este un somn de minim șapte ore pe noapte”.

Nu în ultimul rând, medicul recomandă românilor să facă exerciții fizice și meditații. De asemenea, alimentația este esențială.

„30 de minute de exerciții fizice zilnic sau meditația contribuie la formarea de noi sinapse, iar consumul de flavonoide (cacao, afine) și antioxidanți (ceai verde) susține plasticitatea creierului. Încercați aceste metode pentru a vă menține creierul în formă și a spori agilitatea mintală, indiferent de vârstă!”, a concluzionat reputatul medic Leon Dănăilă.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 „Ar fi primul val al ofensivei”