Respect, magistrați! S-a ridicat valul

Respect, magistrați! S-a ridicat valul

Revolta magistratilor, care prinde viteza aproape pe ora ce trece, este un eveniment fara precedent, in Romania cel putin. Au mai fost confruntari intre judecatori si ministrul Justitiei pe tema salariilor. Dar de aceasta data, peste 2.600 de procurori si judecatori de la toate instantele s-au unit impotriva propunerilor dlui Toader de modificare a Legilor Justitiei.

Memoriul Formului Judecatorilor s-a propagat cu o viteza uimitoare si este deja semnat de mii de magistrati din Romania. Este un demers pe care magistratii, altfel mai degraba niste lupi solitari, si l-au asumat cu nume, prenume si semnatura, pentru a-si apara practic profesia si breasla: "nu se mai poate accepta intoarcerea in timp, la reglementari legislative existente anterior anului 1989, prin readucerea Justitiei sub control politic si largirea nepermisa a atributiilor ministrului Justitiei".

Nu stiu daca aceasta reactie a sistemului judiciar este provocata strict de prevederile controversate ale proiectului. Daca ministrul Toader ar fi mimat macar bunavointa, ar fi mimat macar dorinta de a intelege nemultumirile, de a le raspunde, de a discuta, nu stiu daca am fi asistat la o asemenea radicalizare.

Dar dl Toader, care parea extrem de abil la inceputul mandatului, si-a abandonat total strategia si a devenit un fel de "alta intrebare". Felul in care a anuntat ca refuza orice negociere, ca a ajuns chiar sa sugereze ca se poate foarte bine si fara CSM, dupa ce acest organism a avizat negativ proiectul, cred ca a avut exact efectul pe care l-a avut celebrul "alta intrebare" in iarna.

Sigur ca magistratii nu au atributii de legiferare, dar vorba unuia dintre ei - "numai cu teroristii nu se negociaza". Este profund sfidator si toxic sa refuzi sa iei in seama punctul de vedere al sistemului judiciar, cand faci legi care il privesc direct. Asta inseamna ca ii tratezi pe toti ca pe niste iresponsabili sau ii consideri de rea credinta?

Si nu este singura linie de atac pe care o resimte sistemul judiciar. O alta sursa de tensiune vine din partea CCR. Pe de-o parte, una latenta, tot o sfidare, prin faptul ca judecatorii constitutionali au inceput sa se comporte ca o supra-instanta de judecata.

Ceea ce vedem noi cu sesizarile facute de politicieni este doar un varf al iceberg-ului. Sunt sute de alte exceptii ridicate in procese, iar CCR solicita dosarele de la instante, le judeca ca o instanta de fond si include in decizii verdictul.

Judecatorii nu mai au altceva de facut decat sa aplice decizia CCR, care in mod normal nu ar trebui sa aiba nicio legatura cu cauza in sine, ci doar cu eventuala neconstitutionalitate a unui text de lege invocat in cauza. Este o autentica uzurpare despre care mi-au vorbit multi magistrati exasperati.

Pe de alta parte, decizia CCR ca un magistrat este obligat sa se prezinte in fata unei comisii parlamentare de ancheta induce o imensa insecuritate in sistem.

Orice judecator, orice procuror poate ajunge in aceeasi situatie, oricand. Si ne vom convinge de asta curand. Nu am nicio indoiala ca magistratii vor fi incolonati la audieri si in fata comisiei SIPA, recent infiintata, si la Comisia SRI, unde fostul colonel Dragomir a depus o lista de "audiabili", intre care si magistrati de la ICCJ, inteleg.

Si probabil de fiecare data cand un magistrat va fi incomod, ar putea fi chemat pentru a fi hartuit, umilit, supus presiunilor in Parlament.

Exista si presiunea mediatica salbatica pusa pe magistrati. Zi de zi masinarile de propaganda ale inculpatilor si condamnatilor lovesc feroce in procurorii si judecatorii care si fac datoria. Si nicio mistificare, nicio minciuna nu e prea mare, cat timp CNA este o institutie anihilata.

Cat de mare a ajuns tensiunea in sistem ne-o arata repozitionarile in extremis. Dana Girbovan, presedintele unei asociatii a judecatorilor liliputana in comparatie cu ceea ce a mobilizat Forumul judecatorilor, a abandonat pentru moment studioul Antenei 3 si, sub presiunea listelor de semnaturi, s-a suit pe meterezele luptei cu proiectul lui Tudorel Toader.

Presedintele ICCJ, Cristina Tarcea, a ajuns pana la, practic, retractarea votului pozitiv dat in CSM aceluiasi proiect spre care acum, la fel ca despre ministrul Justitiei, are vorbe grele.

Probabil, cele doua doamne au inteles ceea ce ministrul Toader pare sa nu fi realizat deocamdata: cand se ridica un asemenea val de revolta, daca nu te feresti din calea lui, te va strivi.

Si probabil ca dl Toader ar mai trebui sa-si aminteasca ceva. Ambasadorii care l-au vizitat i-au cerut un singur lucru: consultarea sistemului judiciar de ale carui opinii sa se tina cont. Adica exact ceea ce nu se intampla.

Daca e si un bine in raul luptei actualei Puteri impotriva Justitiei, el consta tocmai in aceasta demonstratie de verticalitate a sistemului judiciar care isi apara independenta. Respect, magistrati! 
 

Sursa: Ioana Ene Dogioiu/ Ziare.com .

 


Citește și:

populare
astăzi

1 Cine erau Denisa și Delia, cele două tinere ucise la Constanța cu sânge rece. Concubina criminalului și fiul ei de 15 ani ar fi fost implicați

2 „Am plătit 10.000 de euro și am fost călcată în picioare” / Cum s-a transformat vacanța de vis într-un coșmar pentru o româncă

3 Newsweek / Elena Lasconi a terminat Universitatea privată Ecologică, la Deva, cu medii de 5 și 6

4 Cum a dus un plic de cafea la identificarea celui care l-a ucis pe omul de afaceri din Sibiu, Adrian Kreiner

5 Analist / „Trump a fost cu mult mai prezidențiabil decât Harris. A explicat cum oprește războiul din Ucraina”