Restricţia calorică poate încetini procesul de îmbătrânire celulară (studiu)

Restricţia calorică poate încetini procesul de îmbătrânire celulară (studiu)

Un studiu realizat în comun de cercetători chinezi şi americani a demonstrat că restricţia calorică ajută la inversarea procesului de îmbătrânire la rozătoare de laborator, rezultatele cercetării furnizând informaţii pentru dezvoltarea strategiilor de intervenţie în cazul bolilor asociate înaintării în vârstă, informează Xinhua.

Studii anterioare realizate pe animale de laborator au sugerat că restricţia calorică poate fi o modalitate importantă de întârziere a îmbătrânirii. Cu toate acestea, deocamdată se cunosc puţine informaţii despre mecanismele exacte care se produc la nivel celular.

O echipă de cercetători de la Institutul de Zoologie şi Institutul de Genomică din Beijing, din cadrul Academiei de Ştiinţe din China, de la Institutul Salk pentru Studii Biologice din Statele Unite şi de la alte instituţii au comparat rozătoare care au consumat cu 30 de procente mai puţine calorii cu semeni ai loc care au urmat o dietă obişnuită.

Specialiştii au utilizat tehnologia de secvenţiere a transcriptomului celular pentru a analiza un număr de peste 200.000 de celule unice şi nuclee din nouă tipuri de ţesuturi prelevate de la şobolani tineri şi bătrâni hrăniţi ad libitum şi şobolani bătrâni supuşi unei restricţii calorice începând de la vârsta adultă mijlocie.

Cercetătorii au evaluat sistematic efectele îmbătrânirii şi restricţiei calorice asupra diferitelor tipuri de ţesuturi şi celule.

Creşterea răspunsului inflamator este un semn distinctiv al îmbătrânirii, a relevat studiul, fenomen ce poate fi reprimat prin restricţie calorică.

Studiul demonstrează efectul restricţiei calorice asupra diferitelor celule din mai multe tipuri de ţesuturi, după cum a notat Liu Guanghui, unul dintre cercetătorii implicaţi în cercetare.

Liu a precizat că această cercetare va pune bazele dezvoltării strategiilor terapeutice împotriva îmbătrânirii şi bolilor asociate înaintării în vârstă.

Studiul a fost publicat în jurnalul Cell.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu