Restricțiile nemiloase cerute de rezidenții din Amsterdam pentru a combate cozile la „fursecurile cu marijuana”
Sezonul vacanțelor aduce tot mai des provocarea supraturismului în metropole precum Barcelona, Veneția ori Amsterdam, unde numărul turiștilor depășește cu mult capacitatea de primire. În acest context, Amsterdamul a început deja să implementeze soluții inovatoare pentru a limita turismul de masă.
Cu aproximativ 22 de milioane de înnoptări în 2023, capitala Olandei se confruntă tot mai mult cu provocarea gestionării unui număr copleșitor de vizitatori. Locuitorii își exprimă tot mai frecvent nemulțumirile față de aglomerația sufocantă și cer măsuri drastice împotriva turiștilor.
Într-un reportaj Deutsche Welle (DW) (VIDEO), aceștia au menționat: „Orașul a fost odată superb, dar situația s-a înrăutățit și e păcat”. Alții au sugerat interzicerea mâncatului pe stradă, sub pretextul că „nu este frumos” să vezi oameni stând pe scări cu mâncarea în mână.
Multe voci consideră, de asemenea, că ar trebui restricționată vânzarea de droguri străinilor în cafenele, un subiect sensibil adus în discuție și de Dingerman Coumou, președintele Inițiativei Civice „Destul, e destul”. Acesta a subliniat că turiștii vin să cumpere „fursecurile cu marijuana” văzute pe TikTok, stând adesea la coadă, ceea ce ar contribui la aglomerările din oraș.
Ca răspuns, autoritățile locale au început să adopte o serie de restricții , cum ar fi limitarea numărului de locuințe pentru închiriere pe termen scurt și stabilirea unei taxe de înnoptare printre cele mai ridicate din Europa, printre altele.
Amsterdam sufocat de turiști Colaj YouTube DW
Măsurile drastice luate de olandezi împotriva supraturismului
Printre soluțiile adoptate de olandezi pentru a combate supraturismul se numără și închiderea mai devreme a barurilor și cluburilor din celebrul Cartier Roșu al Amsterdamului.
Administrația vizează, de asemenea, măsuri suplimentare . O angajată a Primăriei Amsterdam, Amelie Stens, a declarat pentru DW: „Nu se mai dau aprobări pentru construirea de noi hoteluri. Dacă nu mai sunt hoteluri în centrul orașului, numărul turiștilor va scădea.”
În plus, planul este de a reduce la jumătate numărul croazierelor fluviale până în 2030, pentru a diminua presiunea asupra orașului.
Pentru a îmbunătăți viața locuitorilor, administrația a achiziționat imobile în zonele periferice destinate celor care doresc să evite aglomerația din centru. Aceste proprietăți vor fi transformate în spații multifuncționale, combinând apartamente accesibile cu zone comerciale și de agrement. Administrația speră că noul concept va aduce beneficii semnificative comunității, fiind conștientă de cererea tot mai mare pentru locuințe.
În Cartierul Roșu, un post de radio oferă rezidenților o platformă pentru a-și exprima nemulțumirile, numită „Fără tabu”. De asemenea, campania creativă „Locuiesc aici” a afișat fotografiile locuitorilor pentru a evidenția problemele cauzate de turismul excesiv .
Conștiente de faptul că Amsterdamul va continua să fie o destinație atractivă pentru turiști, autoritățile speră să restabilească un echilibru între confortul localnicilor și dorința vizitatorilor, astfel încât toată lumea să se poată bucura de frumusețile orașului fără disconfort.
Sursa: adevarul.ro