Rețea de agenți ai Rusiei neutralizată de SBU/Era coordonată de o femeie, fost lector universitar

Rețea de agenți ai Rusiei neutralizată de SBU/Era coordonată de o femeie, fost lector universitar

SBU a neutralizat o rețea de informatori a Rusiei, care în primele zile de război a coordonat ofensiva trupelor ruse la Kiev. Rețeaua de agenți ai serviciilor speciale ale Federației Ruse, condusă de un fost lector univerisitar, a desfășurat activități de recunoaștere și conspirație în capitala Ucraineană și a transmis date despre poziționarea și numărul militarilor ucraineni către forțele ruse, în ajunul zilei de 24 februarie, conform ZN .

După demascarea primului agent al rețelei, în luna martie, oamenii legii au efectuat o operațiune specială, în urma căreia au fost identificați toți membrii acestui grup. S-au dovedit a fi rezidenți ai capitalei ucrainene cu vârste cuprinse între 35 și 45 de ani”, potrivit unui comunicat transmis de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU).

Potrivit anchetei, șeful rețelei de spionaj era o femeie din Kiev care a fost recrutată de serviciile speciale ruse în timpul călătoriilor pe care aceasta le efectua în Federația Rusă.

Potrivit raportului, ea a format o rețea de agenți secreți și au așteptat apoi instrucțiuni suplimentare de la forțele ruse. Astfel, cu câteva luni înainte de invazie, gruparea a devenit și mai activă și a început să distribuie materiale video și publicații pro-ruse pe rețelele de socializare.

Potrivit SBU, agenții secreți ai Federației Ruse au creat conturi false pe rețelel de socializare și distribuiau postări anti-Ucraina, glorificând „pacea rusă” și cerând preluarea puterii de către Rusia.

Înainte de atacul asupra Ucrainei din 24 februarie, conducătorul rețelei de informatori a fost instruit să colecteze informații despre desfășurarea/deplasarea militarilor și echipamentelor Forțelor Armate; securitatea obiectivelor militare; infrastructura civilă, de transport, de finante, de comunicatii, din Sănătate etc. Apoi agenții au început să colecteze date și pe districte. „Trădătorii” au transmis apoi rapoarte detaliate, fotografii și geolocalizarea obiectelor colectate rușilor.

SBU anunță că a strâns dovezi incontestabile ale cooperării lor criminale cu inamicul.

Potrivit Procuraturii Generale, fostul lector al universității din Kiev a fost reținut fiind acuzat de trădare și crearea unei rețele de agenți la ordinul serviciilor speciale ruse pentru a obține date privind localizarea Forțele armate ale Ucrainei.

Potrivit anchetei, profesorul a recrutat mai mult de 10 persoane care, „începând cu 24 februarie 2022, a efectuat misiuni de recunoaștere în zonele desemnate din Kiev și au fotografiat locațiile și mișcările militarilor ucraineni, după care aceaste informații au fost transmise către forțele de securitate ale Federației Ruse.”

Autoritățile ucrainene nu au dezvăluit numele profesorului, dar conform sursei citate, ar fi vorba despre fostul lector al Universității Naționale Pedagogice Dragomanov, Evgenia Bilchenko.

Evgenia Bilchenko, lector la universitatea din Kiev, „a devenit faimoasă” în ianuarie 2021, când a numit Ucraina stat totalitar și „colonie americană canceroasă” în care „înflorește neonazismul” și legea în sectorul serviciilor este „fascismul obișnuit”.

Profesoara a apărut și la posturile TV rusești și a mers la diverse evenimente în Moscova și Sankt Petersburg, astfel că majoritatea studenților au cerut ca Bilchenko să fie dată afară din universitate, ceea ce s-a întâmplat în iulie 2021.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 De citit...

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante