Rețea de spionaj în Republica Moldova, depistată de ofițerii de informații de la Chișinău

Rețea de spionaj în Republica Moldova, depistată de ofițerii de informații de la Chișinău

Cinci moldoveni sunt cercetați într-un dosar penal pentru trădare de patrie și spionaj. Potrivit Serviciului de Informații și Securitate (SIS) de la Chișinău, aceștia ar fi asistat reprezentanții serviciilor speciale din străinătate în acțiuni contra Republicii Moldova, inclusiv ,,destabilizare și de schimbare a orânduirii constituționale în stat, prin violență”.

SIS și PCCOCS investighează mai multe persoane pentru trădare de patrie și spionaj. FOTO: Sis.md

Potrivit procurorilor pentru combaterea criminalității organizate și cauze speciale (PCCOCS) și reprezentanților Serviciului de Informații și Securitate (SIS), doi cetățeni ai Republicii Moldova au statutul de învinuit, fiind arestați, iar celorlalți trei le-a fost atribuită calitatea de suspect.

,,Acestea au fost cooptate de către exponenți ai serviciilor speciale dintr-un stat terț, cu rol de asistare a acestora, rol descris în Codul penal ca acțiuni care țin de „înfăptuirea activității dușmănoase împotriva Republicii Moldova” – inclusiv acțiuni de destabilizare și de schimbare a orânduirii constituționale în stat, prin violență”, anunță reprezentanții SIS.

Autoritățile de la Chișinău evită să spună țara care planifica acțiunile

Cei cinci moldoveni erau ,,dirijați și finanțați” de cetățeni străini, aflați acum în vizorul autorităților de la Chișinău. Atât SIS, cât și PCCOCS evită să spună despre serviciile cărui stat este vorba.

,,Suplimentar, în baza probelor acumulate, în vizorul oamenilor legii sunt și cetățeni ai altui stat, cercetați pentru spionaj, care dirijau și finanțau activitățile subversive ale persoanelor din Moldova”, mai informează autoritățile.

image

Reprezentanții SIS și cei ai PCCOCS anunță că ,,acțiunile sunt investigate începând din 2020 – atât acțiuni planificate, cât și parțial realizate – care țin de facilitarea transferurilor financiare, incitarea urii interetnice, animarea spiritelor destabilizatorii și intoleranță față de anumite categorii de cetățeni, inclusiv recrutarea persoanelor pentru participarea la proteste în masă, de natură să degenereze în acte de violență în interesul unui stat străin”.

Dacă vinovăția persoanelor implicate va fi demonstrată și vor ajunge pe banca acuzaților, acestea riscă până la 20 de ani de închisoare, potrivit Codul Penal al Republicii Moldova.

Maia Sandu: Rusia pregătește o lovitură de stat

Recent, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a avertizat că Rusia pregătește o lovitură de stat în care vor fi implicate ,,grupări criminale, precum formațiunea Șor și toate derivatele ei”, persoane din anturajul oligarhului fugar Vladimir Plahotniuc, dar și cetățeni străini, între care din Serbia sau Belarus.

Reprezentanții Kremlinului neagă și acuză partea ucraineană că a lansat aceste versiuni pentru a atrage Chișinăul într-o confruntare cu Rusia. Pe de altă parte, Moscova a lansat amenințări la adresa Chișinăului. Ministrul rus de Externe a declarat că Republica Moldova ar putea să urmeze calea Ucrainei. Ba mai mult, Serghei Lavrov a spus că președinta, Maia Sandu, vrea să o introducă în NATO sau să o unească cu România.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 De citit...

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante