Rețeaua de internet Starlink a prezentat probleme în timpul atacului efectuat de ucraineni asupra portului Sevastopol

Rețeaua de internet Starlink a prezentat probleme în timpul atacului efectuat de ucraineni asupra portului Sevastopol

Rețeaua Starlink, o sursă de internet prin satelit pentru Ucraina, nu a funcționat în parametrii săi normali în timpul atacului din noaptea de marți spre miercuri asupra portului din Sevastopol, relatează Ukrainska Pravda.

FOTO Arhivă

Potrivit analiștilor de la platforma NetBlocks, conexiunea la internet prin rețeaua Starlink a scăzut drastic, la cel mai redus nivel în luna septembrie, în timpul atacului efectuat de ucraineni asupra portului din Sevastopol.

Nu se știu motivele exacte ale reducerii semnalului la internet prin Starlink, dar CNN a dezvăluit recent că Elon Musk le-ar fi ordonat, anul trecut, în secret, inginerilor săi să închidă rețeaua de comunicații în jurul Crimeei, ceea ce nu a permis atacuri asupra Flotei Ruse din Marea Neagră.

Consilierul prezidențial ucrainean Mîhailo Podoliak a criticat această decizie a lui Elon Musk. „Nepermițând ca dronele ucrainene să distrugă o parte din flota rusă, Elon Musk a permis inamicului să lanseze rachete Kalibr asupra orașelor ucrainene. Ca urmare, civili și copii au fost uciși. Acesta este prețul unui cocktail de ignoranță și a unui ego prea mare”, a scris pe platforma X, până de curând numită Twitter, oficialul ucrainean.

Musk a răspuns că nu a ordonat întreruperea Starlink în Crimeea, deoarece rețeaua „nu a activat niciodată” în regiunea respectivă.

Pe de altă parte, liderul de la Kremlin Vladimir Putin a ținut să-i aducă elogii lui Elon Musk, numindu-l o „persoană remarcabilă și un om de afaceri talentat”.

Potrivit Kievului, atacul de la Sevastopol s-a soldat cu avarierea unui submarin și a unei navei de asalt din Flota Rusă din Marea Neagră. Ministerul rus a confirmat avarierea a două nave, dar nu a precizat tipul acestora. Canale de Telegram din Rusia spun că ucrainenii au lovit submarinul Rostov-pe-Don şi nava militară Minsk.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat