Reţelele electrice ale Ucrainei şi Republicii Moldova, conectate la reţeaua europeană

Reţelele electrice ale Ucrainei şi Republicii Moldova, conectate la reţeaua europeană

Reţeaua electrică a Ucrainei este de acum conectată la reţeaua europeană, a anunţat miercuri ministrul francez al tranziţiei ecologice, Barbara Pompili, a cărei ţară asigură preşedinţia rotativă a Consiliului UE, relatează AFP.

"Ne-am angajat, aşa că am făcut-o: reţeaua electrică ucraineană, care funcţiona de la începutul războiului în mod izolat, este conectată din această dimineaţă la reţeaua europeană", a scris pe Twitter ministrul, responsabil şi de domeniul energiei.

Uniunea Europeană analiza în ultima perioadă o solicitare urgentă a Ucrainei pentru această sincronizare a reţelelor electrice, care facilitează schimburile între ţări şi permite să se depăşească mai uşor o problemă de aprovizionare cu electricitate în una dintre ele.

"Ucraina a devenit membră a uniunii energetice europene", a scris la rândul său pe Twitter preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. "De acum, electricitatea ucraineană circulă în Uniunea Europeană şi invers", a subliniat el.

Ucraina era conectată la reţeaua electrică rusă până la invadarea sa şi a funcţionat apoi autonom.

Reţeaua electrică a Republicii Moldova a fost de asemenea conectată la reţeaua europeană, a precizat Barbara Pompili.

Entso-E, asociaţia operatorilor reţelelor de transport de electricitate europene, a subliniat la rândul său într-un comunicat "succesul" sincronizării Republicii Moldova şi Ucrainei cu Europa.

Este vorba de "accelerarea" unui proces care era analizat din 2017, dar care a avansat rapid din cauza războiului.

Zona acoperită de Entso-E depăşeşte frontierele UE şi include 35 de ţări.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /