Rețeta lui Radu Anton Roman pentru cea mai autentica zacusca. Secretul stă în ordinea de gătire a legumelor

Rețeta lui Radu Anton Roman pentru cea mai autentica zacusca. Secretul stă în ordinea de gătire a legumelor

Radu Anton Roman a lăsat moștenire o rețetă secretă de zacuscă de vinete, perfectă pentru toamnă, în care ordinea de gătire a legumelor este esențială pentru un gust desăvârșit autentic românesc.

Cum să faci cea mai autentică zacuscă după rețeta lui Radu Anton Roman FOTO Arhivă

Cum să faci cea mai autentică zacuscă după rețeta lui Radu Anton Roman FOTO Arhivă

Zacusca este unul dintre cele mai populare preparate odată cu venirea toamnei, iar rețeta lui Radu Anton Roman necesită ingrediente ușor de găsit în această perioadă a anului.

Rețeta de zacuscă autentică românească

Pentru rețeta de zacuscă a lui Radu Anton Roman, vei avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • O căpățână de usturoi
  • Sare, piper și boia după gust

Ordine în care se gătesc legumele

Primul pas este coacerea vinetelor pe plită, urmată de curățarea lor de coajă și scurgerea acestora.

„Gogoșarii, ardeii și ceapa se toacă și se pun la călit în ulei încins”, explică Roman.

După ce legumele se călesc, se adaugă vinetele și roșiile, care au fost curățate și tocate mărunt.

Amestecul trebuie să fiarbă timp de o oră, la foc mic, într-un vas acoperit, cu amestecări dese pentru a evita lipirea. La final, se adaugă usturoiul, sarea, piperul și boiaua, iar zacusca se mai lasă să dea în câteva clocote

„Gogoșarii, ardeii și ceapa se grijesc, apoi se toacă și se pun la călit în ulei încins. Se pun la călit și vinetele. Roșiile se curăță de nodul verde și tare, se toacă mărunt și se adaugă la prăjeală. Totul va bolborosi vreme de 1 oră, în vas acoperit, pe foc mic, amestecând des, să nu se prindă. În sfârșit se pune usturoi, sare, piper, se mai lasă să dea în câteva clocote.

Se conservă în borcane bine închise. Pentru siguranță, se pun borcanele cu zacuscă într-o cratiță mare, la fiert, încă o jumătate de oră”, a scris Radu Anton Roman, în cartea „Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti”.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 DOCUMENT „Nicușor Dan a obținut 12 milioane de euro în cea mai strălucită afacere politică din istoria României”

2 BREAKING „De ce să sufere toată România din cauza celor 1.000 de șmecheri?” / Iancu Guda a publicat lista cu cei mai mari 1000 de datornici la stat

3 Dezvăluiri cutremurătoare! / „Evaziune de peste 5 miliarde de lei pe an” / Scrisoarea integrală a „Grupului vameșilor care s-au săturat”

4 BREAKING Bolojan a încasat în 2007 echivalentul a 71 de salarii medii lunare ca membru al Comitetului Interministerial de Finanţări, Garanţii şi Asigu…

5 VIDEO Clip viral cu Iliescu la liftul înspre Rai...