Rețete delicioase cu urzici în postul Paștelui. Cât se țin pe foc, ingrediente secrete care dau savoare trufandalei

Rețete delicioase cu urzici în postul Paștelui. Cât se țin pe foc, ingrediente secrete care dau savoare trufandalei

În postul Paștelui, cel mai lung din calendarul ortodox, credincioșii renunță la multe alimente care nu sunt permise în această perioadă. Trufandalele de primăvară sunt ușor de preparat, dar și foarte hrănitoare. Urzicile se află pe lista celor mai gustoase bucate de post.

Mâncărica de urzici, un preparat delicios FOTO Adevărul

Două rețete gustoase regăsim în cartea regretatului gastronom, Radu Anton Roman, “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti”, editura Paideia.

Despre miraculoasa urzică notează şi etnologul Ion Ghinoiu în lucrarea “Obiceiuri populare de peste an”.

"Buruiana lui Marţ, populara denumirea a urzicii, e un aliment fortifiant după lunga iarnă, leac pentru vindecarea bolilor. Prin calităţile sale deosebite (prezenţa perilor urticanţi, rezistenţa la frig şi secetă, apariţia ei concomitent cu topirea zăpezii, valoarea practică şi terapeutică) urzica a fost asemuită cu iutele şi puternicul zeu Marte. Urzica este o plantă sacră, mâncată în anumite zile sau perioade ale primăverii: Dochia, Săptămâna Patimilor, Sâmbăta Paştelui şi altele. Pentru a fi iuţi şi sănătoşi de-a lungul anului, tinerii se sorcovesc cu frunze de urzică în zilele de Sângiorz, Paşte, Arminden”.

Borș oltenesc de urzici

Ingrediente:

o legătură de urzici tinere

100 g morcovi

100 g rădăcină de pătrunjel

100 g ceapă

25 g bulion

100 ml ulei

50 g făină

o legătură de pătrunjel

1,5 l borş de putină, sare.

Preparare:

Se aleg urzicile tinere, se curăţă de codiţe, se opăresc bine, se trec prin maşina de tocat şi se pun la fiert în apă cu sare. După 20 de minute se adaugă ceapa tocată fin şi zarzavatul tăiat rondele (după ce au fost călite împreună în ulei). Făina se căleşte în restul de ulei şi se stinge cu laptele amestecat cu apă, se lasă să fiarbă 15 minute şi se adaugă la urzici. La sfârşit se pune borşul de putină, care a fost fiert separat, şi se presară verdeaţa tocată fin.

Mâncare de urzici

Ingrediente:

5 legături de urzici

2 linguri ulei

1 ceapă medie

1 lingură făină sare

2 căţei de usturoi

Mod de preparare:

"După curăţarea şi spălarea urzicilor (în apă rece), se la fiert într-o oală în care fierbea deja apa cu sare, dar în momentul în care apa clocoteşte. Se lasă la fiert aproximativ 15-, apoi se strecoară (din zeamă se mai păstrează o cană pentru a omogeniza mâncarea). Se toacă mărunt, se adaugă sare după gust şi lingura de făină pe care o omogenizăm în acest amestec. Între timp, ceapa se pune la calit, iar în momentul când aceasta este rumenită se adaugă piureul de urzici peste şi, puţin câte puţin, se încorporează şi zeama oprită. Mâncarea se mai lasă pe foc mic 10 minute , apoi se adaugă şi 2-3 căţei de usturoi tăiaţi mărunt. Se serveşte cu mămăligă. Poftă bună!", arată regretatul gastronom în lucrarea sa.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”