Retragerea din acordul de la Paris: Sute de oameni au protestat joi în fața Casei Albe (FOTO)

Retragerea din acordul de la Paris: Sute de oameni au protestat joi în fața Casei Albe (FOTO)

Sute de oameni au protestat joi în fața Casei Albe după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat retragerea țării sale din acordul de la Paris privind schimbările climatice, semnat de aproape 200 de țări la sfârșitul lui 2015, informează EFE.

Amerindieni, activiști, organizații religioase, oameni politici și cetățeni s-au întâlnit în fața reședinței prezidențiale pentru a protesta față de decizia lui Trump, care lasă SUA într-o poziție izolată în cadrul compromisului global privind clima, alături de Siria și Nicaragua, singurele țări care nu au semnat acordul.

Sub sloganul "Investește în soluții", președintele Comitetului Național Democrat (DNC), Tom Pérez, a insistat că poporul american "va reuși" să facă în așa fel încât țara să se implice în protecția mediului înconjurător și a reiterat necesitatea de a continua lupta împotriva încălzirii globale.

Însă una dintre intervențiile cele mai emoționante a aparținut amerindiencei Grayhawk Parsons, activistă pentru drepturile amerindienilor din Standing Rock, care a relatat cum în Dakota de Nord, unde Trump a aprobat construcția unui mare oleoduc, companiile petroliere atacă membri ai comunității. Parsons a povestit cum mai multe femei care se rugau în zona aflată în apropierea rezervației amerindiene au fost otrăvite de membri ai companiilor petroliere pentru a speria întreaga comunitate.

"Construiau un model despre cum aveau să-i reprime pe civilii care se opuneau proiectului lor", a apreciat activista amerindiană. "Această persoană aflată de cealaltă parte a străzii (cu referire la Donald Trump — n.r.) ne-a spus cine este. Nu a mințit în privința propriei persoane, iar acesta a fost singurul lucru în legătură cu care nu a mințit", a declarat Parsons, care le-a cerut celor prezenți să continue lupta pentru apărarea naturii.

Printre participanții la protest s-a aflat și Ernesto Vargas, reprezentant al asociației Chispa pentru conștientizarea schimbărilor climatice, care a amintit că "poporul american dorește ca această țară să fie lider în lupta împotriva schimbărilor climatice". Totodată, Vargas a amintit că latino-americanii, îndeosebi, sunt nu doar conștienți de situația în care se află planeta, ci și de faptul că reprezintă unul dintre grupurile cele mai afectate de înrăutățirea climei.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Ce face fosta soţie a lui Mihai Neşu, la șapte ani de la divorț

2 Uff, găina bătrână se screme să pară „bună”...

3 Într-un gest fără precedent, toți europarlamentarii români cer șefei Comisiei mai multe posturi pentru români …

4 Conspirația tăcerii / Cine este femeia care a accidentat mortal două fete în București și a fost lăsată în liber…

5 ULTIMA ORĂ Grave nereguli în calculul pensiilor militare: unele pensii din MAI sunt prea mari, cele din MApN s…