RETROSPECTIVĂ 2021/ Fenomene naturale în România

RETROSPECTIVĂ 2021/ Fenomene naturale în România

IANUARIE
6. - Un cutremur cu magnitudinea 4 s-a produs la ora 1:50, în zona Olteniei, judeţul Olt, la adâncimea de 10 kilometri.
- 35 de localităţi din 11 judeţe (Caraş-Severin, Dâmboviţa, Dolj, Gorj, Hunedoara, Mehedinţi, Prahova, Sibiu, Sălaj, Timiş şi Vâlcea) au fost afectate de inundaţii.
17. - Cea mai scăzută temperatură din ţară a lunii ianuarie s-a înregistrat la Miercurea Ciuc, unde termometrele au arătat minus 22,9 grade Celsius.


Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO


19. - Staţia Meteo din municipiul Botoşani a înregistrat o temperatură negativă record pentru această iarnă, de minus 18,4 grade Celsius.

FEBRUARIE
27. - Un cutremur cu magnitudinea 4,2 a avut loc la ora 23:13, în zona seismică Vrancea, judeţul Buzău, la o adâncime de 126 de kilometri.

MARTIE
7. - Un seism cu magnitudinea 4,1 a avut loc la ora 11:52, în zona Vrancea, judeţul Buzău, la o adâncime de 145 de kilometri.
APRILIE

Foto: (c) DANA LEPADATU / AGERPRES FOTO


9. - Un cutremur cu magnitudinea 4,5 s-a produs la ora 21:36, în zona Vrancea, judeţul Vrancea, la o adâncime de 120 de kilometri.

MAI
26 - Un cutremur cu magnitudinea 4,7 s-a produs, la ora 00:30, în zona Vrancea, judeţul Buzău, la o adâncime de 128 de kilometri şi a fost resimţit şi la Bucureşti.

IULIE
6. - Un cutremur cu magnitudinea 4,1 s-a produs, la ora 14:20, în zona Vrancea, judeţul Buzău, la o adâncime de 135 de kilometri.
12. - Un seism cu magnitudinea 4,1 s-a produs, la ora 3:09, în zona Vrancea, judeţul Buzău, la o adâncime de 112 de kilometri.
16. - Un incendiu de vegetaţie izbucnit în parcul natural Porţile de Fier s-a manifestat pe două părţi ale unui versant. Incendiul a fost stins a doua zi, focul afectând o suprafaţă totală de 10 hectare de vegetaţie. Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost determinată de trăsnet.

Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO


- Fenomenele hidrometeorologice au afectat 15 localităţi din cinci judeţe - Alba, Cluj, Hunedoara, Maramureş şi Suceava. Au fost afectate 118 de case, zece curţi şi doi operatori economici, iar un autovehicul a fost luat de viitură. De asemenea, s-a intervenit pentru degajarea a şase copaci căzuţi pe carosabil.
17. - Peste 70 de case din satul Dăroaia, Roşia Montană, au fost avariate de o alunecare de teren. Peste 200 de persoane, printre care peste 70 de copii, au fost cazate temporar la Căminul cultural din Roşia Montană.
20. - Ploile torenţiale căzute în ultimele 24 de ore au provocat inundaţii în 29 de localităţi din 12 judeţe, iar în satul ieşean Hândreşti un bărbat a fost găsit mort în albia unui pârâu. Judeţele afectate au fost Alba, Braşov, Caraş-Severin, Dâmboviţa, Dolj, Hunedoara, Iaşi, Maramureş, Mureş, Neamţ, Prahova şi Timiş.

Foto: (c) DANA LEPADATU / AGERPRES FOTO


31. - Administraţia Naţională de Meteorologie a emis atenţionare nowcasting Cod roşu de averse torenţiale pentru zone din judeţul Vâlcea, Gorj, Hunedoara, Sibiu, semnalându-se averse torenţiale depăşind 40-50 l/mp, frecvente descărcări electrice, vijelii şi grindină. De asemenea, a emis avertizări Cod portocaliu de căldură şi disconfort termic, alternând cu perioade de instabilitate atmosferică şi vijelii puternice. În judeţele Mehedinţi, Dolj, Olt, indicele temperatură-umezeală s-a situat peste pragul critic de 80 de unităţi. Temperaturile maxime au fost cuprinse între 37 şi 40 de grade. În cea mai mare parte a ţării a fost Cod galben de temperaturi ridicate.
- O fetiţă în vârstă de 6 ani a murit, iar sora ei în vârstă de 5 ani a fost rănită, după ce un copac a căzut peste cortul în care se aflau, în zona Valea Ilvei din judeţul Mureş, în timpul unei vijelii.

AUGUST
1. - Un cutremur cu magnitudinea 4,1 s-a produs în cursul serii, în Moldova, Vaslui, la ora 20:57, la o adâncime de 8 kilometri.

Foto: (c) ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO


5. - Administraţia Naţională de Meteorologie a emis avertizări nowcasting Cod roşu de averse şi vijelie puternică pentru localităţi din judeţele Braşov, Covasna, Botoşani, Suceava, Neamţ, Iaşi. Mai mulţi copaci au căzut pe carosabil sau pe liniile electrice în Dâmboviţa, Gorj, Harghita.
12. - Aproximativ 100 de hectare de lăstăriş, mărăciniş şi păşune împădurită au fost distruse de un incendiu care a avut loc în zona Vârfului Arjana, din Munţii Cernei, în judeţul Caraş-Severin.

SEPTEMBRIE
1. - Un cutremur cu magnitudinea revizuită la 4,5 s-a produs la ora 13:32, în judeţul Buzău, la o adâncime de 145 de kilometri.

Foto: (c) DANA LEPADATU / AGERPRES FOTO


10. - Un cutremur cu magnitudinea revizuită la 4,2 s-a produs la ora 20:31, în zona seismică Vrancea, judeţul Buzău, la o adâncime revizuită la 132 de kilometri.

DECEMBRIE
17. - Un seism cu magnitudinea de 4,1 s-a produs la ora 2:04, în zona seismică Vrancea, judeţul Buzău, la o adâncime de 103 kilometri. AGERPRES (Documentare - Cerasela Bădiţă, editor: Marina Bădulescu, editor online: Gabriela Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

3 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...

4 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani

5 Cifre care par ireale, dar sunt adevărate. Cum o fi să ai peste 2 milioane de euro în 45 de conturi, ca șef de secție la Sf. Pantelimon?