Retrospectiva evenimentelor interne 20-23 decembrie 2021

Retrospectiva evenimentelor interne 20-23 decembrie 2021

Împlinirea a 32 de ani de la evenimentele din decembrie 1989, dezbaterea şi aprobarea în Parlament a bugetului de stat pe anul 2022, vizita la Bruxelles a prim-ministrului Nicolae Ciucă, precum şi protestul spontan al lucrătorilor CFR care a afectat circulaţia unor trenuri reprezintă o parte dintre evenimentele interne din perioada 20-23 decembrie 2021.


SOCIAL
* 20 decembrie - Circulaţia a peste 30 de trenuri a fost afectată, ca urmare a unui protest spontan al personalului CFR SA de pe raza regionalelor Iaşi, Bucureşti, Craiova, Galaţi, Cluj, Constanţa, Galaţi. Conducerea Ministerului Transporturilor şi reprezentanţii federaţiilor sindicale din calea ferată au convenit o majorare a salariilor tarifare cu indicele de creştere a preţurilor de consum pentru anul 2022, în condiţiile aprobării cadrului legal şi financiar.
* 20 decembrie - Deputaţii au ţinut, în plen, un moment de reculegere în memoria celor care şi-au dat viaţa, în urmă cu 32 de ani, când Timişoara a fost declarat primul oraş liber de comunism din România. După două zile, la 22 decembrie 2021, şi senatorii au păstrat, în plen, un moment de reculege pentru martirii Revoluţiei din Decembrie 1989.
* 21 decembrie - Preşedintele Klaus Iohannis a depus, la Troiţa din Piaţa Universităţii, o coroană de flori în memoria victimelor Revoluţiei din 1989.
* 21 decembrie - Au fost oficiate slujbe de pomenire a celor care şi-au jertfit viaţa, în urmă cu 32 de ani, pentru libertate, la cimitirele, monumentele şi troiţele închinate eroilor din decembrie 1989. (21-22)
* 23 decembrie - Senatul şi Camera Deputaţilor s-au reunit în şedinţă de plen solemnă consacrată împlinirii a 32 de ani de la Revoluţia Română din Decembrie 1989.


CORONAVIRUS
* 21 decembrie - A fost confirmat cel de-al 16-lea caz COVID cu varianta Omicron, la o femeie în vârstă de 39 de ani, din judeţul Bihor, cu istoric de călătorie în Republica Democrată Congo.
* 23 decembrie - Până la această dată, pe teritoriul României au fost înregistrate 1.801.081 de cazuri de infectare cu noul coronavirus (COVID-19), dintre care 10.815 sunt ale unor pacienţi reinfectaţi, testaţi pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare, a informat Grupul de Comunicare Strategică (GCS). Un număr de 775 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore şi au fost raportate 81 de decese, dintre care 44 anterioare, fiind efectuate, totodată, 11.249 de teste RT-PCR. De la începutul pandemiei, 58.463 de persoane diagnosticate cu infecţia cu SARS-CoV-2 au decedat în România.


AFACERI EXTERNE
* 21 decembrie - Prim-ministrul Nicolae Ciucă, aflat în vizită la Bruxelles, a prezentat priorităţile Guvernului României pentru perioada imediat următoare în cadrul întrevederii pe care a avut-o cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen şi a ridicat problema necesităţii unei decizii cât mai rapide referitoare la aderarea României la spaţiul Schengen şi "obiectivul foarte important pentru România" al finalizării Mecanismului de Cooperare şi Verificare. Prim-ministrul Nicolae Ciucă a efectuat o vizită la Bruxelles, unde a avut o serie de întrevederi cu înalţi oficiali ai instituţiilor europene şi NATO. (20-21)


POLITIC
* 20 decembrie - Deputatul Ludovic Orban, alături de parlamentarii dezafiliaţi de la grupurile PNL, a depus, la Tribunalul Bucureşti, solicitarea de înregistrare a partidului Forţa Dreptei.
* 21 decembrie - Plenul Camerei Deputaţilor a aprobat un proiect de lege, iniţiat de premierul Nicolae Ciucă, în calitate de senator PNL, care stabileşte instituirea anului 2022 ca "Anul Smaranda Brăescu", pentru celebrarea împlinirii a 90 de ani de la stabilirea de către aviatoarea Smaranda Brăescu a recordului mondial absolut la paraşutism. De asemenea, a adoptat proiectul de Lege privind declararea primei zile de duminică din luna iunie ca Ziua Naţională a supravieţuitorilor de cancer; proiectul de lege prin care se instituie Ziua naţională a lecturii pe data de 15 februarie.
* 21 decembrie - Câteva sute de persoane au protestat în faţa Palatului Parlamentului împotriva certificatului verde COVID şi a restricţiilor impuse în contextul pandemiei. Aproximativ 100 de protestatari au reuşit să intre în curtea interioară Parlamentului. Maşinile ambasadelor Japoniei şi SUA în România au fost vandalizate de către protestatari, în curtea Senatului. La 22 decembrie 2021, doi dintre protestatarii care au pătruns în curtea Palatului Parlamentului în timpul protestului împotriva certificatului verde COVID au fost puşi sub control judiciar de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 5.
* 21 decembrie - Discuţii aprinse au avut loc în plenul Camerei Deputaţilor, pe tema certificatului verde COVID, deputaţii AUR protestând vizavi de adoptarea acestui proiect, despre care susţin că este neconstituţional şi va crea haos deoarece o mare parte angajaţilor de la stat nu sunt vaccinaţi împotriva SARS-CoV-2.
* 23 decembrie - Plenul Parlamentului a adoptat proiectele bugetului de stat şi bugetului asigurărilor sociale de stat pe 2022, după ce, la 20 decembrie 2021, Guvernul a aprobat în şedinţă cele două proiecte de buget. La proiectul legii bugetului de stat s-au înregistrat 294 voturi "pentru" şi 120 "împotrivă". Proiectul bugetului asigurărilor sociale de stat a întrunit 291 voturi "pentru" şi 119 "împotrivă". USR va ataca proiectul bugetului de stat pe anul viitor la Curtea Constituţională, a anunţat vicepreşedintele partidului Dan Barna.


AFACERI INTERNE
* 20 decembrie - Formularul digital de intrare în România, devine obligatoriu; se completează electronic pe aplicaţia plf.gov.ro.


JUSTIŢIE
* 20 decembrie - Fostul deputat Cătălin Rădulescu a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru complicitate la abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite şi fals în declaraţii în formă continuată, în legătură cu obţinerea titlului de "Luptător pentru Victoria Revoluţiei din decembrie 1989 - Luptător cu Rol Determinant".
* 22 decembrie - Deputatul Cosmin Şandru a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, într-un dosar în care este acuzat de dare de mită, după ce i-ar fi promis unui alt parlamentar numirea unor apropiaţi în posturi de conducere la instituţii publice.


CULTURĂ
* 23 decembrie - Academicianul Dan Berindei, personalitate marcantă a elitei intelectuale româneşti şi reprezentant de seamă al istoriografiei noastre, a murit la vârsta de 98 de ani, a anunţat Academia Română.


ECONOMIC
* 20 decembrie - Proiectul de buget pentru anul 2022 a fost configurat pe o creştere economică de 4,6%, PIB de 1.317,3 miliarde lei, iar deficitul bugetar cash se menţine în termenele agreate cu Comisia Europeană în procedura de deficit excesiv, respectiv 5,84% din PIB, a declarat, la finalul şedinţei de Guvern, ministrul Finanţelor, Adrian Câciu. Ministrul Finanţelor a subliniat că veniturile la bugetul general consolidat în termeni cash sunt de 33,4% din PIB, faţă de anul 2021 când au fost programate venituri de 32,6% din PIB, iar cheltuielile sunt de 39,2% din PIB, comparativ cu 39,7% din PIB în 2021. Potrivit ministrului, deficitul bugetar cash "se menţine în termenele agreate cu Comisia Europeană" în procedura de deficit excesiv respectiv 5,84% din PIB în 2022. Deficitul bugetar ESA este stabilit la 6,24% din PIB, iar cel structural la 5,71% din PIB.


SPORT
* 21 decembrie - Flavius Stoican a fost numit în funcţia de antrenor principal al echipei de fotbal Dinamo Bucureşti, în locul lui Mircea Rednic.
* 22 decembrie - Canotoarea Ancuţa Bodnar, medaliată cu aur la Jocurile Olimpice de la Tokyo, în proba de dublu vâsle feminin, alături de Simona Radiş, a fost desemnată cea mai bună sportivă a anului de către CS Dinamo Bucureşti şi premiată în cadrul Galei Laureaţilor 2021. AGERPRES/(Documentare - Cristian Anghelache, editor: Horia Plugaru, editor online: Ady Ivaşcu)

*** Materialul este realizat în baza ştirilor AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

4 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro