RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII BUCUREȘTI

RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII BUCUREȘTI

Curtea Constituțională a României (CCR) a validat vineri primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale și a stabilit că în turul doi, din 16 noiembrie, se vor confrunta Victor Ponta (PSD-UNPR-PC) și Klaus Iohannis (ACL).

Curtea a respins miercuri și joi 24 de cereri de anulare a primului tur al alegerilor prezidențiale.

Potrivit rezultatelor finale comunicate de Biroul Electoral Central (BEC), în primul tur, candidatul Alianței PSD-UNPR-PC, Victor Ponta, a obținut 40,44% (3.836.093 voturi) iar candidatul ACL, Klaus Iohannis, a obținut 30,37% (2.881.406 voturi).

Pe locurile următoare s-au clasat candidatul independent Călin Popescu-Tăriceanu — 5,36% (508.572 voturi), Elena Udrea (PMP) — 5,20% (493.376 voturi), Monica Macovei — independent — 4,44 % (421.648 voturi), Dan Diaconescu (PP-DD) — 4,03% (382.526 voturi), Corneliu Vadim Tudor (PRM) — 3,68% (349.416 voturi), Kelemen Hunor (UDMR) — 3,47% (329.727 voturi), Teodor Meleșcanu — independent 1,09% (104.131 voturi), Szilagyi Zsolt (PPMT) — 0,56% (53.146 voturi), Gheorghe Funar, independent — 0,47% (45.405 voturi), William Brînză (Partidul Ecologist Român) — 0,45% (43.194 voturi), Constantin Rotaru (Partidul Alianța Socialistă) — 0,30% (28.805 voturi) și Mirel Mircea Amariței (Prodemo) — 0,08% (7.895 voturi).

La nivelul întregii țări au votat 9.723.232 alegători. Prezența la vot a fost de 53,17% din totalul alegătorilor înscriși în listele electorale permanente.

Campania electorală pentru al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale a început vineri, după publicarea deciziei CCR de confirmare a rezultatelor primului tur în Monitorul Oficial, și se va încheia pe 15 noiembrie, la ora 7,00.

BEC, până cel mai târziu la data de 9 noiembrie, va comunica ordinea de înscriere a candidaților și a semnelor electorale ale acestora în buletinul de vot Regiei Autonome Monitorul Oficial și CCR.

* Premierul Victor Ponta a calificat luni drept "inadmisibil ca unu, zece, o sută din cetățenii României să nu poată să voteze" și a avertizat că, dacă pe 16 noiembrie seara "va exista un singur cetățean român din diaspora care vrea să voteze și nu poate, toată echipa de conducere a Ministerului de Externe își va asuma responsabilitatea".

BEC a avut marți o întâlnire cu reprezentanți ai MAE și ai Biroului electoral pentru secțiile de votare din străinătate nr. 48. BEC a decis că formularul declarației pe propria răspundere va fi pus la dispoziția alegătorului de către președinte sau un membru al biroului electoral al secției de votare, alegătorii având posibilitatea să utilizeze acest formular afișat pe site-ul BEC — www.bec2014.ro și al MAE — www.mae.ro .

Formularul declarației pe propria răspundere poate fi completat de către alegători în afara secției de votare, urmând ca semnarea și datarea acestui document să se facă numai în fața membrilor biroului electoral al secției de votare din străinătate.

Vineri, ministrul Afacerilor Externe a declarat că legea nu permite înființarea de noi secții de votare în străinătate și nici prelungirea programului de vot, dar a precizat că va fi crescut numărul de cabine de vot și de ștampile.

* Premierul Victor Ponta a afirmat, marți, că lista cu persoanele nominalizate pentru postul de prim-ministru, dacă el va câștiga alegerile prezidențiale, este închisă, prima opțiune fiind Călin Popescu-Tăriceanu, urmat de prim-vicepreședintele BNR, Florin Georgescu, și directorul SRI, George Maior.

Președintele Partidului Liberal Reformator (PLR), Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat că nominalizarea sa este "valorizantă" și că are semnificații pentru alegătorii de dreapta.

Directorul SRI, George Maior, a reafirmat că după învestirea noului președinte al României își va prezenta mandatul spre evaluare și a precizat că până atunci nu este interesat de un anume rol profesional viitor.

Florin Georgescu s-a declarat onorat de propunerea lui Victor Ponta, arătând însă că discuțiile privind o posibilă numire a sa în funcția de prim-ministru vor avea loc după al doilea tur al alegerilor prezidențiale.

* Dintre candidații care nu s-au calificat în turul al doilea, independenții Călin Popescu Tăriceanu și Teodor Meleșcanu și-au exprimat susținerea pentru Victor Ponta. La fel și candidatul PRM, Corneliu Vadim Tudor, după ce miercuri UNPR și PRM au încheiat un protocol de colaborare pentru susținerea candidaturii lui Victor Ponta pe 16 noiembrie. Candidatul PP-DD, Dan Diaconescu, a anunțat și el că, în urma discuțiilor din partid, s-a decis susținerea actualului premier.

De cealaltă parte, candidatul ACL, Klaus Iohannis, a anunțat luni că nu va negocia cu niciun candidat ieșit din cursa prezidențială. Joi, independenta Monica Macovei a anunțat că îl va vota pe Iohannis după ce acesta a declarat că acceptă condițiile legate de respectarea statului de drept. Candidata PMP, Elena Udrea, a declarat vineri că votul din turul doi al alegerilor prezidențiale trebuie să fie unul anti-Ponta.

Candidatul UDMR, Kelemen Hunor, a anunțat joi că formațiunea politică pe care o reprezintă le va recomanda alegătorilor săi să voteze la al doilea tur de scrutin potrivit propriilor convingeri.

* Echipele de campanie ale celor doi candidați care se vor confrunta în turul al doilea al alegerilor prezidențiale — Victor Ponta (PSD-UNPR-PC) și Klaus Iohannis (ACL) — nu au ajuns, nici după prima discuție avută vineri, față în față, la o înțelegere cu privire la organizarea unor dezbateri.

"Prezența la patru dezbateri la patru televiziuni dă de patru ori șansa cetățenilor din România să-i vadă pe cei doi candidați. Dumnealor au insistat cu o singură dezbatere. Noi nu credem că pregătim un meci de fotbal sau un meci de box, noi credem că pregătim niște dezbateri la care cetățenii din România au dreptul să se uite pentru a-și alege președintele", a exprimat poziția PSD, Liviu Dragnea.

"Din nefericire au fost refuzate toate aceste discuții în sensul în care poziția PSD este cea pe care ați văzut-o și în declarații — nu vor decât acele patru dezbateri, nu vor mediul academic, nu le place mediul universitar, nu vor să discute despre dezbatere posibilă sau invitațiile posibile avansate de celelalte televiziuni", a declarat, din partea liberalilor, Alina Gorghiu.

Institutul pentru Politici Publice (IPP) a anunțat că oferă medierea discuțiilor celor două echipe de campanie ale candidaților la Președinție, susținând orice formulă agreată de părți, astfel încât măcar o dezbatere să aibă loc în campania din 2014.

* Guvernul a aprobat Ordonanța de Urgență care prevede creșterea cu 100 de lei de la 1 ianuarie 2015 a salariilor personalului din sistemul sanitar aferent rețelelor aflate în subordinea MS, MApN și MAI, a declarat marți ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu.

Nicolae Bănicioiu a adăugat că, potrivit unui calcul estimativ, de creșterea salarială anunțată vor beneficia 300 de mii de persoane din rețelele aflate în subordinea celor trei ministere.

* Guvernul a adoptat în ședința de marți un proiect de lege care prevede dublarea indemnizațiilor pentru persoanele persecutate din motive politice de regimul comunist.

Proiectul, care va fi trimis spre dezbatere și adoptare Parlamentului în procedură de urgență, prevede că persoanele persecutate din motive politice de dictatura instaurată în 6 martie 1945 vor primi o indemnizație lunară de 400 de lei pentru fiecare an de detenție, strămutare în alte localități, deportare sau prizonierat.

Totodată, persoanele care au fost internate abuziv sau au avut domiciliu forțat vor primi lunar 200 de lei pentru fiecare an în care au suferit aceste abuzuri.

Pe de altă parte, Andrei Ursu, fiul disidentului Gheorghe Ursu, a anunțat vineri că a întrerupt greva foamei, în care se afla de 17 zile, după ce a primit de la Parchetul General o ordonanță privind redeschiderea procesului penal atât în cazul uciderii tatălui său, cât și în toate cauzele din dosarele de cercetare denumite generic "Procesul Comunismului".

* Tribunalul București a confirmat joi mandatul de arestare în lipsă emis pe numele președintelui suspendat al Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu.

Nicușor Constantinescu a venit la București joi din Turcia, după ce fusese reținut marți de Poliția din Istanbul.

Președintele suspendat al CJ Constanța s-a aflat pentru mai mult timp în SUA, unde ar fi fost supus unor intervenții chirurgicale. Pe numele său a fost emis un mandat de arestare preventivă de instanțele din România, deoarece nu s-a mai întors în țară la data stabilită de procurorii DNA.

Nicușor Constantinescu este cercetat în trei dosare, în unul dintre ele fiind trimis în judecată pentru trei infracțiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice cu obținerea de foloase necuvenite și 21 de infracțiuni de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor cu obținerea de foloase necuvenite.

* Fostul președinte al Consiliului de Administrație și director general al Companiei Naționale Poșta Română SA (CNPR) Dan Mihai Toader și omul de afaceri Maricel Păcuraru au fost condamnați definitiv la 4 ani de închisoare cu executare, a decis luni Curtea de Apel București în dosarul cu un prejudiciu de aproape 4 milioane euro creat prin încheierea unor polițe de asigurare pentru angajați.

Dosarul a fost trimis în instanță pe 13 octombrie 2009 de procurorii DNA, Dan Mihai Toader, Emanoil Lepădatu și Andrei Marinescu fiind acuzați de abuz în serviciu contra intereselor publice dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial, cu consecințe deosebit de grave.

* Comisia juridică a Camerei Deputaților a amânat, luni, din lipsă de cvorum dezbaterea cazului Ioan Adam, deputatul PSD pentru care DNA a cerut încuviințarea arestării preventive în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri, alături de un alt deputat PSD, Viorel Hrebenciuc.

Este a doua amânare, după cea din 21 octombrie, când Hrebenciuc și-a anunțat demisia din Parlament.

Comisia juridică din Camera Deputaților se va întruni pe data de 18 noiembrie pentru a înainta un nou raport privind ridicarea imunității parlamentare a lui Ioan Adam, a anunțat marți Ion Ciolacu, secretar al Camerei Deputaților, după ședința Biroului permanent.

În același dosar al retrocedărilor, un complet de cinci judecători de la instanța supremă i-a respins joi, ca nefondată, contestația lui Viorel Hrebenciuc și a menținut decizia de arestare preventivă luată pe 29 octombrie de un alt complet de la aceeași instanță.

* Primarul Tudor Pendiuc este acuzat de procurorii DNA că a prejudiciat bugetul Primăriei Pitești cu suma de peste 5 milioane de euro, prin încheierea unui contract nelegal privind transportul public local, el primind în schimb drept mită un apartament de lux pentru fiica sa.

Tudor Pendiuc, fiica sa, Emanuela Pendiuc, și patru oameni de afaceri au fost reținuți joi seară.

Potrivit unui comunicat al DNA, Tudor Pendiuc este acuzat de luare de mită și abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave și în formă continuată (două acte materiale) iar Emanuela Pendiuc de complicitate la luare de mită și spălare de bani.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 „Să vă fie rușine! Mori de foame sau ce?” / O rusoaică de lângă Belgorod a surprins forțele armate ruse în timp ce îi jefuiau casa

2 „Doamne-ajută să nu-mi iau nicio țeapă!” / Experiența spirituală trăită de Mircea Bravo la Eforie Nord

3 Asta e Rusia, oameni buni... Un fost prizonier de război ucrainean descrie torturile la care a fost supus timp de aproape doi ani în închisorile din c…

4 Dezbaterea televizată Kamala Harris - Donald Trump: „O luptă de cuțite într-o cabină telefonică”. Ce spun ultimele sondaje

5 Un avertisment care dă fiori... „Ordinea mondială este sub cea mai mare amenințare de la Războiul Rece încoace”