Reuniune de urgenţă în Grecia pe tema plăţilor în ruble pentru livrările de gaze naturale ruseşti

Reuniune de urgenţă în Grecia pe tema plăţilor în ruble pentru livrările de gaze naturale ruseşti

Grecia va organiza o reuniune de urgenţă la care vor participa Autoritatea de reglementare în domeniul energiei, operatorul reţelei de transport de gaze naturale şi cei mai mari furnizori de gaze, pentru a discuta subiectul plăţii în ruble pentru livrările de gaze naturale ruseşti, a anunţat miercuri Ministerul grec al Energiei, transmite Reuters.

Obiectivul reuniunii este acela de a analiza toate scenariile disponibile pentru a asigura aprovizionarea cu gaze a Greciei, în cazul în care Rusia va înceta să mai furnizeze gaze naturale, se precizează în comunicatul Ministerului Energiei.

Anterior, ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a anunţat şi el că a activat prima fază a planului de urgenţă destinat garantării aprovizionării cu gaze naturale, în contextul în care există ameninţarea opririi livrărilor ruseşti. Robert Habeck a precizat că prima dintre cele trei etape ale planului de urgenţă presupune înfiinţarea unei echipe de criză în cadrul Ministerului Economiei care va monitoriza cu atenţie situaţia aprovizionării cu gaze.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a anunţat săptămâna trecută că Rusia nu va accepta plăţi pentru gaze în valută, inclusiv dolari şi euro, şi că va percepe doar ruble pentru livrările de hidrocarburi către ţările 'neprietenoase', între care figurează toate statele membre ale Uniunii Europene, SUA şi Marea Britanie.

Decizia Moscovei a stârnit îngrijorare în Occident, unde mai multe ţări au anunţat că nu sunt dispuse să cumpere gaze şi petrol dacă plata trebuie făcută în ruble ruseşti. Grupul G7, al principalelor state industrializate, a respins cererea Rusiei ca gazul exportat să îi fie plătit în ruble, a declarat luni ministrul german al Economiei.

Plata în ruble a gazelor ruseşti înseamnă o încălcare a contractelor în vigoare, iar dacă Rusia decide să întrerupă livrările, Uniunea Europeană este gata să facă faţă acestei decizii, a afirmat, marţi, comisarul european pentru Afaceri Economice, Paolo Gentiloni, prezent la Bucureşti. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria