Reuniunea consulilor onorifici ai României acreditați în SUA

Reuniunea consulilor onorifici ai României acreditați în SUA

Ambasada României la Washington a găzduit, în perioada 8-9 iunie, reuniunea corpului consulilor onorifici ai României acreditați in Statele Unite, eveniment la care au fost invitați să participe și șefii oficiilor consulare de carieră ale țării noastre în SUA, informează un comunicat al ambasadei.

Consacrată redefinirii obiectivelor strategice ale grupului consulilor onorifici, precum și stabilirii priorităților de acțiune pentru anul curent și cel viitor, reuniunea, organizată în paralel cu vizita la Washington a președintelui României, s-a bucurat de participarea unui număr de 13 consuli onorifici din statele Ohio, Pennsylvania, Georgia, Florida, Indiana, Minnesota, Texas, Nevada, California, Utah și Washington, cărora li s-au adăugat consulii generali ai României la New York și Los Angeles.

Reuniunea a fost deschisă de ambasadorul României, George Cristian Maior, și i-a avut invitați speciali pe ambasadorul Statelor Unite la București, Hans Klemm, și pe reprezentanții principalelor agenții americane implicate în dialogul instituțional cu consulii onorifici (Biroul pentru Misiuni Diplomatice din cadrul Departamentului de Stat, Biroul pentru Europa Centrală și de Sud-Est din cadrul Departamentului american al Comerțului). La sesiunile de lucru din cadrul programului au participat și membri ai organizației Alianța și ai Consiliului de Afaceri Româno-American (AMRO). De asemenea, consulii onorifici prezenți la reuniune au avut ocazia unei discuții cu Bogdan Aurescu, consilier prezidențial pentru politică externă, discuție axată în principal pe aspecte care privesc Parteneriatul Strategic al României cu Statele Unite, prioritare în contextul vizitei președintelui României la Washington.

În cadrul sesiunii de deschidere a reuniunii, ambasadorul George Maior a subliniat stadiul excelent al relației bilaterale dintre România și Statele Unite, cu accent pe contribuția comunității românești în consolidarea Parteneriatului Strategic, care aniversează în acest an 20 de ani de existență. Diplomatul român a propus înființarea unei asociații a consulilor onorifici ai României acreditați în SUA, pentru a ajuta la creșterea vizibilității și influenței țării noastre, precum și la o mai bună reprezentare a comunităților românești de pe teritoriul american. Inițiativa a fost agreată de consulii onorifici prezenți la întâlnire, aceștia urmând a analiza condițiile practice de organizare și funcționare a unui astfel de proiect.

La sesiunea principală dedicată prezentării și evaluării proiectelor desfășurate de consulatele onorifice, participanții au avut un dialog substanțial asupra unei serii de inițiative, dintre care s-au evidențiat cele ale consulilor onorifici ai României din Seattle (introducerea de cursuri de limba română pentru elevii de liceu, indiferent de naționalitate) și San Francisco (sprijinirea inițiativelor companiilor românești de IT care doresc să intre pe piața americană). Participanții au analizat posibilitatea implementării acestor proiecte și în alte state americane, în beneficiul comunităților locale.

În prezent, în SUA funcționează 18 consulate onorifice ale României, dispuse pe teritoriul american după cum urmează: Atlanta, statul Georgia; Boston, statul Massachusetts; Cleveland, statul Ohio; Dallas, statul Texas; Detroit, statul Michigan; Fort Myers, statul Florida; Houston, statul Texas; Indianapolis, statul Indiana; Las Vegas, statul Nevada; Minneapolis, statul Minnesota; Norman, statul Oklahoma; Philadelphia, statul Pennsylvania; Phoenix, statul Arizona; Portland, statul Oregon; San Francisco, statul California; Salt Lake City, statul Utah; Sacramento, statul California; Seattle, statul Washington. La Boston, Dallas, Houston și San Francisco reprezentarea este asigurată de câte doi consuli onorifici, ceea ce face ca numărul total al consulilor onorifici ai României acreditați pe teritoriul SUA să fie de 22.

Misiunea consulatelor onorifice este aceea de a desfășura o activitate constantă de dezvoltare a relațiilor bilaterale dintre România și SUA prin promovarea cooperării la nivel politic, economic, cultural și academic. Totodată, consulatele onorifice ale României în SUA au rolul de a sprijini acțiunile și proiectele inițiate de ambasadă și consulatele generale, care vizează în principal dimensiunile economică, academică și culturală ale Parteneriatului Strategic dintre cele două țări. Consulatele onorifice contribuie la valorificarea potențialului vast al prezenței românești în SUA, alăturându-se și sprijinind interesele comunităților românești din statele în care funcționează, potrivit comunicatului transmis de Ambasada României în SUA.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...