Reuters: UE ar putea impune condiții suplimentare Ucrainei pentru aderarea acesteia

Reuters: UE ar putea impune condiții suplimentare Ucrainei pentru aderarea acesteia

Uniunea Europeană intenționează să publice pe 8 noiembrie un raport care să evalueze progresele înregistrate de Ucraina în direcția aderării la organizație.

Foto: Arhiva Adevărul

UE poate propune condiții suplimentare, relatează Reuters , citând surse. Potrivit agenției de știri, evaluarea aderării va fi prezentată în raportul anual al Comisiei Europene (CE) la Bruxelles. Kievul este de așteptat să primească o evaluare pozitivă, dar poate fi supus unor condiții suplimentare legate de lupta împotriva corupției și a drepturilor minorităților.

La summitul liderilor UE din 14-15 decembrie, se așteaptă o decizie cu privire la începerea negocierilor oficiale privind aderarea Ucrainei, transmite Reuters.

Anterior, președintele ucrainean Vladimir Zelensky a vorbit prin link video la o reuniune a consiliului de administrație al CE și a cerut să se ia o decizie politică cu privire la începerea negocierilor privind aderarea țării la UE în acest an, a informat serviciul de presă al liderului ucrainean.

Aspirația Ucrainei la UE

La 28 februarie 2022, Zelensky a semnat o cerere pentru ca Ucraina să adere la Uniunea Europeană. Șefii de stat și de guvern ai UE, la summitul de la Bruxelles din 23 iunie același an, au aprobat acordarea statutului de candidat Ucrainei și Moldovei pentru aderarea la comunitate. Pentru a lansa procesul de negociere corespunzător, țările trebuie să îndeplinească o serie de condiții, inclusiv reforme.

Pe 22 iunie, a fost prezentat un raport preliminar al Comisiei Europene privind pregătirea Ucrainei pentru negocieri privind aderarea la UE, conform căruia Kievul a îndeplinit pe deplin doar două dintre cele șapte condiții pentru demararea procesului - a adoptat legislația privind reforma judiciară, precum și cea despre libertatea presei. Progresul în reformarea Curții Constituționale a Ucrainei a fost evaluat la patru pe o scară de cinci puncte. În ceea ce privește adoptarea legislației pentru combaterea corupției, spălării banilor, oligarhizării și statutului minorităților, Kievul a primit un trei.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 „Ar fi primul val al ofensivei”