Revenirea Chinei din criza cauzată de virusul Wuhan este falsă, spun surse independente din interior

Revenirea Chinei din criza cauzată de virusul Wuhan este falsă, spun surse independente din interior

Afirmaţiile Chinei privitoare la victoria în lupta cu epidemia de virus Wuhan ar trebui luate cu o doză foarte mare de precauţie - afirmă un articol al revistei Caixin.

Chiar înainte ca epidemia de virus Wuhan să devină o criză globală, liderii chinezi au fost criticaţi pentru gestionarea situaţiei şi lipsa de transparenţă cu privire la evoluţia bolii. China a cenzurat ştirile toată luna decembrie, a semnalat către Organizaţia Mondială a Săpnătăţii epidemia pe 31 decembrie - dar în ianuarie a arestat jurnalişti care încercau să afle adevărul şia cenzurat chinezii care postau mesaje privind focarul pe media socială. Primele ştiri au fost permise în presa din Wuhan după 19 ianuarie.

După ce adevărul despre epidemia din China nu a mai putut fi suprimat, regimul comunist a schimbat strategia şi a început să raporteze numere foarte mici ale cazurilor nou contractate, iar Ministerul Propagandei a început să construiască imaginea unei reveniri a economiei, publicând ample materiale cu muncitori care se întorceau la servici - în ciuda faptului că 70% dintre chinezi au refuzat să ajungă la lucru.

Surse din China afirmă că imaginea pe care regimul comunist încearcă să o proiecteze în afară este falsă.

Beijingul a depus un efort considerabil pentru a împinge administraţiile locale să-şi desfăşoare activitatea normală, unele guverne locale subvenţionând costurile de energie şi chiar instalând cote obligatorii de productivitate şi consum de energie.

Zhejiang, o provincie la est de oraşul Wuhan care a fost epicentrul crizei, a susţinut că, începând cu 24 februarie, a restabilit 98,6 la sută din capacitatea de producţie pe care o avea înaintea crizei.

Cu toate acestea funcţionari publici contactaţi de Caixin susţin că întreprinderile falsifică datele raportate. Beijingul a început să verifice nivelul de consum al energiei electrice din Zhejiang, astfel că oficialii locali au ordonat companiilor să lase luminile şi utilajele aprinse pe tot parcursul zilei pentru a creşte artificial consumul de energie.

Întreprinderile au falsificat, de asemenea, jurnalele de prezenţă a personalului - iar sursele Caixin afirmă că oficialii „ar prefera mai degrabă să piardă bani pe cheltuieli cu energia decât să-i irite pe oficialii locali”, scrie Epoch Times.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Bă, ghiolbanilor din fruntea Ro, citiți asta! / Emerging Europe: Maia Sandu e pe punctul de a deveni cel mai put…

2 Explodează alcovul bucureștean? / „Vă fac de panaramă, bolnavele Bucureștiului! Se f...teau la show! Are HIV… a …

3 A fost sau nu Firea amanta lui Tăriceanu? I-a spart casa fostului soț, Răsvan?

4 Proasta pusă de PNL pleacă din TVR cu scandal / Imbecila a sigilat biroul, de parcă ar fi de la mă-sa! / Cealaltă,…

5 Ro a rămas țara P.C.R. / Fiul cel mare al rectorului Tudorel Toader, un dobitoc, este unicul candidat pentru un …