Revoltă în Brazilia împotriva refugiaţilor venezueleni

Revoltă în Brazilia împotriva refugiaţilor venezueleni

Localnicii din oraşul brazilian Pacaraima, de lângă frontiera cu Venezuela, s-au revoltat sâmbătă şi au alungat sute de imigranţi venezueleni, după ce un proprietar de restaurant a fost bătut şi înjunghiat, au declarat agenţiei Reuters martori oculari şi oficiali guvernamentali din statul brazilian Roraima.

Refugiaţii au fost nevoiţi să se întoarcă pe jos în Venezuela, ducând cu ei doar ce au apucat, iar brazilienii au dat foc bunurilor lăsate în urmă de venezueleni şi au aprins pneuri pe unicul drum către graniţă. Guvernul din Roraima a dat publicităţii înregistrări video ale incidentelor; pe fondul sonor se poate auzi cum mulţimea strigă "Afară! Afară! Afară! Plecaţi înapoi în Venezuela!". Militarii brazilieni din Pacaraima, desfăşuraţi pentru menţinerea ordinii, le-au cerut şi ei refugiaţilor să treacă frontiera în Venezuela, pentru a evita violenţele.

Potrivit declaraţiei prin telefon a unui martor ocular, citat de Reuters, patru suspecţi venezueleni au intrat în locuinţa unui proprietar de restaurant, l-au legat şi pe acesta şi pe soţia lui, apoi l-au bătut, l-au înjunghiat şi l-au jefuit de 23.000 de reali (circa 5800 de dolari). Victima a ajuns la spital cu răni la cap, în stare de inconştienţă, dar nu este în pericol de moarte, a precizat - tot telefonic - secretarul pentru securitate al statului Roraima, Giuliana Castro.

Imigranţii ajunşi înapoi în Venezuela au atacat ulterior un grup de 30 de brazilieni care trecuseră frontiera la cumpărături.

Ministerul Informaţiilor de la Caracas nu a răspuns imediat solicitării Reuters de a furniza informaţii despre incidente.

În Roraima au ajuns în ultimii ani zeci de mii de venezueleni, refugiaţi din cauza crizei economice din ţara lor. Serviciile sociale braziliene din regiune sunt suprasolicitate, iar criminalitatea a crescut. Prostituţia, bolile şi xenofobia completează imaginea descrisă de Reuters. Autorităţile locale au cerut guvernului Braziliei să închidă frontiera cu Venezuela, însă măsura a fost respinsă din motive umanitare. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”