Revoltă într-o închisoare din Franța: O clădire incendiată, mai mulți răniți

Revoltă într-o închisoare din Franța: O clădire incendiată, mai mulți răniți

O revoltă a avut loc luni în închisoarea din Vivonne, în apropiere de Poitiers, în zona de centru-vest a Franței, unde zeci de deținuți au declanșat un incendiu și au ocupat o clădire, au anunțat autoritățile, potrivit AFP.

Sursa foto: www.rt.com

Cinci membri ai forțelor de ordine și șase deținuți au fost spitalizați, din cauza inhalării de fum declanșat de protestatarii de la al doilea etaj al unei clădiri din centrul penitenciar, a precizat prefectura. Unul dintre deținuții spitalizați a fost victima unui infarct.

Revolta, care s-a declanșat la ora 17:00 (15:00 GMT), s-a încheiat la ora 22:15 (20:15 GMT), după intervenția forțelor de securitate, iar situația este sub "control", conform Ministerului Justiției.

Flăcările, care au cuprins unul dintre cele trei etaje ale clădirii, au fost stins în cursul serii de către pompieri.

Toți gardienii au putut părăsi clădirea, care găzduiește 178 de prizonieri în total, a declarat pentru AFP Emmanuel Giraud, un responsabil sindical.

"Doi deținuți au bruscat un gardian și au reușit să îi sustragă un lanț de chei, ceea ce le-a permis să deschidă toate celulele" de la al doilea etaj al clădirii, a explicat sindicalistul. După "ce au dat foc culoarelor și atriumului", deținuții "au distrus totul în interior", a adăugat Giraud, fără a putea preciza numărul participanților la revoltă și nici revendicările lor.

Potrivit unei surse penitenciare, ar fi vorba de circa 60 de deținuți, care au refuzat să reintre în celulele lor.

La originea incidentului s-ar fi aflat refuzul permisiei de ieșire pentru un deținut, care a protestat, antrenând și alți prizonieri să se alăture gestului său, au indicat surse sindicale penitenciare.

Doi deținuți au fost arestați. Ceilalți deținuți de pe etaj "au fost evacuați spre sala de sport" a închisorii.

Mai mulți deținuți urmează a fi anchetați pentru a se stabili responsabilitatea participanților la revoltă, a precizat Ministerul Justiției pentru AFP.

Centrul de la Vivonne, inaugurat în 2009, este o închisoare cu o capacitate de 578 de locuri și găzduiește în prezent 525 de deținuți, ceea ce sugerează că nu există problema suprapopulării.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”