Revoltă și demisii în USR după excluderea unui membru care a pus la îndoiala faptul că toate semnăturile din campania Fără penali în funcții publice ar fi reale

Revoltă și demisii în USR după excluderea unui membru care a pus la îndoiala faptul că toate semnăturile din campania Fără penali în funcții publice ar fi reale

Peste o sută de membri USR solicită echipei lui Dan Barna să revină asupra deciziei de excludere din partid în cazul Olimpiei Ardelean, după ce aceasta a pus sub semnul întrebării, într-o postare pe Facebook, autenticitatea tuturor semnăturilor strânse în campania Fără penali în funcții publice.

Mesajul acestora a fost postat pe Facebook de senatorul USR Mihai Goțiu. În mesaj se mai arată că, ”de fapt, un avertizor de integritate a fost exclus din USR pentru că și-a făcut treaba” și că ”mai mulți colegi și-au anunțat astăzi demisia din USR în urma celor întâmplate”.

Pe de altă parte, USR precizează, într-un comunicat, că Biroul Național a exclus-o pe Ardelean în ședința de miercuri seară după ce a fost reclamată de 15 colegi ”pentru jigniri și pentru o poziție publică ce a afectat imaginea USR în campanie”.

Clarificările USR pe tema excluderii Olimpiei Ardelean

”În ședința de miercuri seara a Biroului Național pe lângă alte puncte legate de organizarea partidului s-au discutat și sesizările unor membri la adresa Olimpiei Ardelean, care a fost reclamată de 15 colegi pentru jigniri și pentru o poziție publică ce a afectat imaginea USR în campanie.

Biroul Național a decis cu majoritate de voturi excluderea ei pentru încălcarea articolului 13 din Statutul USR care prevede că membrii au obligația să nu întreprindă acţiuni în contradicţie cu obiectivele politice ale USR și să nu prejudicieze, prin luări de poziţie publice, interesele legitime ale USR şi ale membrilor săi.

În 2018, Olimpia Ardelean și alți colegi din țară au verificat listele cu semnături de susținere ale inițiativei Fără Penali și acolo unde au semnalat probleme au fost eliminate imediat din dosare listele respective. A fost prima campanie de acest fel pentru USR și membrii noștri au fost extrem de riguroși în respectarea regulilor.

Olimpia Ardelean NU a fost exclusă pentru că a semnalat probleme cu semnăturile la inițiativa Fără Penali, ci pentru motivele mai sus menționate.

USR are mecanisme interne funcționale, orice membru poate contesta decizia la Comisia de Arbitraj”

Redăm mai jos integral mesajul unor membri USR după excluderea Olimpiei Ardelean, postat pe pagina de Facebook a lui Mihai Goțiu:

”Biroul Național al USR a exclus din partid, în ședința de miercuri, 11 decembrie, după trei ore de dezbateri, un membru al Biroului Județean Ilfov, pentru o postare pe Facebook.

Pe ordinea de zi, stabilită de președintele Dan Barna, se aflau sesizări la adresa a 6 membri USR, toți cu poziții critice față de diferite decizii ale conducerii partidului. Audierile s-au oprit la cel de-al doilea membru cercetat, în jurul orei 12, când o parte dintre membri Biroului Național părăsiseră sala.

Colega noastră Olimpia Ardelean, membru al Biroului Județean Ilfov, a fost exclusă pe baza unei postări de pe contul ei personal de Facebook, în care sesiza nereguli din cadrul organizației județene. De fapt, un avertizor de integritate a fost exclus din USR pentru că și-a făcut treaba, pentru că deranjează. Motivarea majorității de 13 care a votat excluderea în Biroul Național a fost că postarea Olimpiei Ardelean a adus prejudicii de imagine partidului și astfel s-au pierdut voturi în campania de Prezidențiale, prejudiciu de altfel nedovedit ci calificat ca fiind ”potențial”.

Genul acesta de execuții politice nu au nimic de-a face cu valorile USR iar noi, subsemnații, nu tolerăm așa ceva.
Prin ceea ce s-a întâmplat aseară, USR a pierdut masiv într-un aspect esențial al lui: libertatea de exprimare și respectul pentru dreptul la opinie al membrilor.

Noi, semnatarii acestui apel, considerăm că avem o responsabilitate față de cetățeni să semnalăm derapajele din USR și să apărăm membrii, când drepturile lor nu sunt respectate. Ne-am asumat în fața electoratului că vom fi un altfel de partid și ne vom ține această promisiune.

Mai mulți colegi și-au anunțat astăzi demisia din USR în urma celor întâmplate. Excluderile nedemocratice sunt cu adevărat un motiv temeinic de dezamăgire. Îi îndemnăm însă pe membrii USR care nu sunt de acord cu echipa Barna să rămână în partid și să îl facă mai democratic. Un partid care își propune să salveze România nu va reuși asta pedepsind exprimarea legitimă a opiniei, pentru a face pe plac oricărui șef ar fi vremelnic la conducerea sa.

Este un moment greu pentru USR, dar unul propice pentru a arăta cetățenilor României că nu toate partidele sunt la fel. Vom reuși asta doar cu dezbateri democratice și consistente în interiorul USR, nu cu excluderi ale persoanelor incomode conducerii.

Avem un întreg an de campanii și alegeri în fața noastră, în care nu va fi vorba despre noi, ci despre cum salvăm România din criza în care se află.

USR trebuie să revină la construcție, nu să se îndrepte spre demolare.

Avem o responsabilitate față de membri și față de România să dăm o alternativă credibilă pentru guvernarea la nivel local și național.

În perioada următoare vom veni cu acțiuni concrete, care să întoarcă partidul din drumul răfuielilor politice spre nevoile cetățenilor, care așteaptă de la noi politici publice și rezultate electorale.

Solicităm Echipei Barna:

– Să includă pe ordinea de zi a proximei ședințe de Birou Național USR și sa adopte o decizie de anulare a sancțiunii disproporționate aplicate Olimpiei Ardelean (vezi cazul Sergiu Moroianu și decizia CNArb nr.1/17CNARB003 din data de 11.03.2019 prin care, pentru acuzațiile publice de soroșism la adresa întregului partid și de cheltuire discreționară și ilegală a unor sume de bani în timpul campaniei electorale, urmată de preluarea largă a acestor acuzații de către mass-media, membrul USR nu a fost sancționat, considerându-se că excluderea este o sancțiune disproporționată față de faptă);

– Să explice refuzul repetat de a include pe ordinea de zi a ședințelor Biroului Național USR discutarea sesizărilor cu privire la membri ai Echipei Barna;

– Să includă pe ordinea de zi a ședințelor viitoare ale Biroului Național USR, începând cu proxima, dezbateri ale sesizărilor în funcție de gravitatea faptelor reclamate, nu a apartenenței persoanelor reclamate la diverse grupări din partid;

– Să dezavueze comparația făcută de un membru al Biroului National USR (BN) între membrii USR observatori la ședințele BN și membrii mișcărilor fasciste;

– Să înceteze hărțuirea membrilor USR critici la adresa echipei Barna;

– Să promoveze în interiorul partidului un climat de încredere bazat pe profesionalism, predictibilitate și asumarea răspunderii politice, nu de vendetă față de vocile critice interne:

Semnatari:

1. Dumitru Dobrev – membru Biroul Național USR
2. Teodora Stoian – membru Biroul Național USR
3. Cristian Seidler – deputat USR București, membru Biroul Național USR
4. Tudor Benga – deputat USR Brașov, membru Biroul Național USR
5. Nicolae Ștefănuță – europarlamentar USR, membru Biroul Național USR
6. Andrei Macsut – membru Biroul Național USR
7. Stelian Ion – deputat USR Constanța, membru Biroul Național USR
8. Ana Ciceală – consilier general USR PMB, membru Biroul Național USR
9. Mihai Goțiu – senator USR Cluj, membru Biroul Național USR
10. Prisnel Adrian – deputat USR Dolj, Președinte filiala Județeană USR Dolj
11. Vlad Alexandrescu – senator USR București
12. Radu Crețu – Președinte filiala Județeană USR Satu Mare
13. Remus Negoi – Președinte filiala Județeană USR Constanța
14. Bogdan Stroe – Președinte filiala USR Sector 3 București
15. Ioan Anghel – Președinte filiala USR Sebeș
16. Ciprian Dobra – Vicepreședinte filiala USR Sebeș
17. Andrei Dranca – Președinte filiala Județeană Botoșani
18. Mihai Botez – deputat USR Vaslui, Președinte filială Județeană USR Vaslui
19. Florina Presadă – senator USR București, membru în Biroul Municipal București
20. Manuela Mureșan – consilier local USR, membru în Biroul Municipal București
21. Ana Galbenu – consilier local USR, membru USR sector 3
22. Ilinca Macarie – consilier local USR, membru USR sector 1
23. Mircea Galbenu – consilier local USR, membru în Biroul local USR Sector 3
24. Andrei Călugăr – Președinte filiala USR Sighișoara
25. Marius Gheorghe – Președinte filiala USR Sector 4 București
26. Cristian Ghica – senator USR București
27. Eduard Cîrceag – membru Birou Județean filiala USR Dolj
28. Gabriel Ionică – Președinte filiala USR Râmnicu Vâlcea
29. Andrei Gudu – membru Biroul Municipal USR București
30. Daian Cutu – Președinte filiala USR Huedin
31. Cosmin Stoenoiu – Vicepreședinte filiala USR Cluj
32. Vlad Teohari – membru Birou Filiala Diaspora
33. Sebesi Arpad – Vicepreședinte filiala USR Cluj-Napoca
34. Andreea Świderska (Purenciu) – membru Birou local filiala Diaspora
35. Szillard Dulanyi – Președinte filiala USR Covasna
36. Rareș Benga – membru Birou local filiala Diaspora
37. Ferenc Istvan Kabai – Președinte filiala Nușfalău
38. Pițigoi Ovidiu Anton- președinte USR Bragadiru-Ilfov, membru Biroul Județean USR Ilfov
39. Cynthia Paun – membru Biroul local USR Popesti-Leordeni
40. Andrei Nistor – Președinte Biroul Județean Ilfov
41. Ionut Alexandru Dinu – Președinte USR Dragomirești Vale, membru Biroul Județean USR Ilfov
42. Alexandru Bot – membru Birou Județean filiala USR Cluj
43. Adrian Stroe – membru Biroul local Sector 3 București, membru Biroul Municipal București
44. Carmen Turcanu – Vicepreședinte Biroul Județean USR Cluj
45. Cosmin Copaescu – Președinte filiala USR Pantelimon
46. Alina Lupulet – membru Biroul Local filiala USR Popești Leordeni
47. Cătălin Sălăgean – Președinte filiala Județeană Cluj
48. Bogdan Paun- membru Birou local filiala USR Pantelimon
49. Cosmin Cristian Viașu – Președinte filiala Județeană USR Sălaj
50. Tudor Hofner – membru fondator USR Sighișoara
51. Andreea Talmazan – membru USR sector 3
52. Andrei Zisu – membru USR Diaspora
53. Ioana Novac – membru USR sector 3, membru fondator USB
54. Valentin Bicu – membru USR sector 3
55. Ruxandra Diaconu – membru USR Dolj
56. Cristian Dragnea – membru USR Diaspora
57. Teo Manea – membru USR Diaspora
58. Raluca Stoenoiu – membru USR Cluj
59. Flavia Dobrescu – membru USR Tineret Brașov
60. Vlad Zaha – membru USR Tineret Oradea
61. Raul Vasile – membru USR Tineret Sector 3
62. Carmen Simion – membru USR sector 3
63. Oana Poenaru – membru USR sector 3
64. Radu Ghelmez – membru USR Cluj
65. Marius Ghincea – membru USR Diaspora
66. Ioana Grozav – membru USR Diaspora
67. Iosif Prodan – membru USR Mogoșoaia
68. Răzvan Andrei Patriche – membru USR Iași
69. Christina Niculescu – membru USR sector 5
70. Radu Bada Mariș – membru USR Cluj
71. Silviu- Ivan Nunvailer – membru USR Brașov
72. Cosmin Marin – membru USR Sector 3
73. Mihai-Gabriel Costea – membru USR Iași
74. Razvan Pauta Moșoiu – membru USR Bihor
75. Mihai Chereji – membru USR Diaspora
76. Bogdan Zăbavă – membru USR Sector 5
77. Radu Buda Mariș – membru USR Cluj
78. Nicolae-Valentin Rusu – membru USR Vaslui
79. Luminița Corneanu – membru USR Dolj
80. Adrian Rădulescu – membru USR Sector 6
81. Andrei Ivan – membru USR Sector 3
82. Silviu Istrate – membru USR Sector 6
83. Adrian Sandu – membru USR Sector 3
84. Alexandru Sava – membru USR Sector 3
85. Leonard Stoica – membru fondator USR Diaspora
86. Fodor Catalin – membru USR Brașov
87. Florin Cobzac – membru USR sector 1
88. Maria Ouadah (Mia Coros) – membru USR Diaspora
89. Gabriel Munteanu – membru USR Brașov
90. Mihaela Scânteie – membru USR Brașov
91. Rareș Moșneanu – membru USR Diaspora
92. Christian Schuster – membru USR Cluj
93. Adrian Sabău – membru USR Brașov
94. Florin Cocărgeanu – membru USR Constanța
95. Silvia Gabriela Chiriac – membru USR Măgurele
96. Cecilia Angheluta Barsan – membru filiala Popești Leordeni
97. Mihaela Ivan – membru USR Sector 3
98. Andrei Lazarescu – membru USR Sighisoara
99. Andrei Stan – membru USR Sector 3
100. Cristiana Palmeș – membru USR Sector 3
101. Catalin Ghita – membru USR Balotesti
102. Iuliana Stan – membru USR Sector 3
103. Emil Stefanescu – membru USR Sector 3
104. Modoran Silviu – membru Popesti Leordeni
105. Horeanu Alexandru- membru Popesti-Leordeni
106. Maria Diaconu – membru USR Sector 3
107. Alexandru Petre – membru USR Sector 3
108. Sorin Pavel – membru USR Sector 1
109. Denis Nedeloiu – membru USR Sector 3
110. Anișoara Ghiță – membru filiala USR Bragadiru
111. Lucuțar Ionut- membru filiala USR Pantelimon
112. Andreea Malanca- membru filiala USR Pantelimon
113. Gabriel Pavel- membru filiala USR Pantelimon
114. Theodor Gănescu – membru filiala USR Pantelimon
115. Simona Theodoropol -membru filiala USR Sector 3
116. Eduard Răducanu – membru filiala USR Corbeanca
117. Gianina Costea – membru filiala USR Voluntari

Context

Ziarul  Adevărul  a scris, joi, că biroul Naţional al USR a decis, în miez de noapte, cu 13 voturi pentru, să o excludă din partid pe Oli Ardelean, membru al organizaţiei Ilfov, pe motiv că a adus prejudicii de imagine partidului, susţin surse din partid pentru Adevărul. Concret, Oli Ardelean a postat pe Facebook un mesaj în care s-a îndoit că toate semnăturile din campania Fără penali în funcţii publice au fost reale.

Decizia a fost contestată puternic în interior. Zeci de membri ai USR au anunţat pe un grup intern al partidului că demisionează, după ce echipa lui Dan Barna a trecut la execuţii. Săptămâna viitoare va urma un alt val de excluderi, susţin sursele citate. Printre cei vizaţi se numără şi Vişinel Bălan. Deputatul Tudor Benga a fost cel mai vehement membru din conducerea USR împotriva excluderilor, susţin sursele citate.

Sursa Foto: Inquam Photos


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale