Revolte în Franţa: Patru poliţişti sunt anchetaţi după ce au bătut un tânăr la Marsilia

Revolte în Franţa: Patru poliţişti sunt anchetaţi după ce au bătut un tânăr la Marsilia

Patru poliţişti suspectaţi de lovirea violentă a unui tânăr la Marsilia (sud-estul Franţei), pe fondul revoltelor care au cuprins Franţa la începutul lunii iulie, fac obiectul unei anchete, transmite AFP, citată de Agerpres.

Proteste in Franța. FOTO arhivă Profimedia

Unul dintre polițiști este plasat în arest preventiv, au anunţat vineri surse apropiate Parchetului.

Cei patru poliţişti suspectaţi că l-au bătut pe tânărul de 21 de ani în centrul Marsiliei, în noapte de 1 spre 2 iulie, au fost reţinuţi în cadrul unei anchete judiciare.

Tânărul, pe nume Hedi, a declarat pentru cotidianul regional La Provence, după ce a fost spitalizat, că fusese lovit de un grup de patru-cinci persoane pe care el i-a identificat drept poliţişti din brigada antiinfracţională (BAC), după ce fusese lovit în cap de un glonte de cauciuc.

Revoltele au cuprins centrul şi străzile comerciale din Marsilia după moartea lui Nahel (17 de ani) în timpul unui control rutier la Nanterre, în suburbiile de vest ale Parisului, pe 27 iunie. Incidentul a declanşat un val de violenţă, cu incendieri de automobile, deterioarea unor clădiri publice şi ciocniri cu forţele de ordine în numeroase alte oraşe din Franţa, timp de mai multe nopţi consecutive.

Pe 4 iulie, o altă anchetă pentru posibile violenţe ale poliţiei a fost deschisă de Parchetul din Marsilia, de această dată cu privire la moartea unui tânăr de 27 de ani, survenită probabil după un „şoc violent la nivelul toracelui'', cauzat de un proiectil de „tip flash-ball'' în centrul metropolei mediteraneene, în cursul aceleiaşi nopţi de 1 spre 2 iulie.

Peste 1.000 de condamnări

Revoltele izbucnite în Franţa după decesul la finalul lunii iunie al unui adolescent, au atras condamnarea a peste 1.000 de persoane, dintre care 600 au fost întemniţate, a anunţat miercuri Ministerul Justiţiei francez.

Până acum au fost pronunțate 1.278 de hotărâri judecătoreşti, în 95% din cazuri fiind vorba despre condamnări, a detaliat ministrul justiţiei francez Eric Dupond-Moretti, pentru postul de radio RTL.

1.300 de persoane au fost deferite Parchetului şi că 905 au fost obligate să compară imediat în faţa instanţei.

După audieri, 1.056 de persoane au fost condamnate la pedepse cu închisoarea, dintre care 742 la o pedeapsă medie cu executare de 8,2 luni.

În 2005, după trei săptămâni de revoltă urbană ca urmare a morţii a doi adolescenţi în regiunea pariziană ce erau urmăriţi de poliţişti, 4.728 de persoane au fost reţinute şi justiţia a pronunţat peste 400 de condamnări la închisoare cu executare.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit / „Niciun semn de viață” la locul accidentului, spune televiziunea de stat iraniană

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?