Revolte în Peru. În sudul țării, protestatarii au ocupat aeroportul și rețin acolo 50 de persoane

Revolte în Peru. În sudul țării, protestatarii au ocupat aeroportul și rețin acolo 50 de persoane

Compania CORPAC, care gestionează aeroporturi în mai multe departamente ale republicii, a cerut autorităților să trimită întăriri oamenilor care „sunt ținuți ostatici

Laguna Andahuaylas din regiunea Apurimac în sudul Peru. Foto: Shutterstock

Manifestanții care cer alegeri anticipate au ocupat aeroportul Andahuaylas din regiunea Apurimac din sudul Peru și rețin acolo zeci de oameni, a anunțat într-un comunicat difuzat duminică firma CORPAC, care administrează aeroporturile din mai multe departamente ale republicii.

CORPAC anunță închiderea Aeroportului Andahuaylas, care a fost atacat și vandalizat încă de ieri, provocându-i-se avarii grave pistei și echipamentelor necesare prestării serviciilor de navigație aeriană <...>”, se arată în text. Mai arătăm că protestatarii au incendiat depozitul de combustibil și au înconjurat terminalul, unde se află „50 de polițiști și angajați CORPAC”. Firma a cerut autorităților să trimită întăriri pentru a-i elibera pe oamenii care sunt în prezent „ținuți ca ostatici”. Potrivit presei locale, aproximativ 20 de persoane au fost rănite în timpul revoltelor din Andahualas.

Poliția peruană a raportat moartea unuia dintre protestatari pe aeroportul Andahuaylas din regiunea Apurimac din sudul Peru, unde protestatarii care au ocupat portul aerian rețin câteva zeci de persoane. În plus, un ofițer al legii a fost rănit în confruntări.

Regretăm moartea unei persoane și ne exprimăm condoleanțe celor care îl plâng. Parchetul ia măsurile corespunzătoare pentru a stabili circumstanțele incidentului", se arată în comunicatul postat pe pagina de Twitter a agenției. Potrivit biroului Ombudsmanului din Peru, victima a fost un participant minor la demonstrații. După vestea morții unui adolescent, protestatarii au incendiat secția de poliție locală, așa cum reiese din filmările distribuite de presa locală și rețelele de socializare. Potrivit mai multor instituții de presă, cel puțin 10 persoane au fost rănite în confruntări.

În mai multe regiuni din Peru sunt în desfășurare proteste, ai căror participanți cer dizolvarea parlamentului și organizarea anticipată a alegerilor generale după înlăturarea lui Pedro Castillo din funcția de șef al statului.

Pe 10 decembrie, noul președinte Dina Boluarte a cerut compatrioților să dialogheze cu noile autorități pentru a găsi o ieșire pașnică din situația actuală.

Pe 7 decembrie, Castillo a anunțat dizolvarea Congresului (parlamentul unicameral). El a anunțat, de asemenea, necesitatea organizării de noi alegeri pentru adunarea legislativă națională, propunând membrilor acesteia să le acorde dreptul de a elabora o nouă constituție. Castillo a rostit o adresă înaintea unei reuniuni a Congresului în care se lua în considerare demiterea lui din cauza acuzațiilor de corupție.

Legiuitorii nu au anulat votul și au aprobat demiterea șefului statului. Armata și poliția au sprijinit Congresul. După demitere, fostul președinte a fost reținut și acuzat de organizarea unei rebeliuni.

Jurământul în calitate de șef al statului a fost depus de prim-vicepreședintele Dina Boluarte.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Halep, decizie majoră pentru French Open: Simona are de acum o singură șansă să joace la Paris

2 Câte rachete supersonice are Rusia pe stoc, potrivit estimărilor ucrainene

3 Lupta pentru Marea Neagră nu s-a încheiat

4 VIDEO George Simion, derapajul disperării? / Ți-au slăbit șuruburile, țărănușule?

5 Fostul slugoi al Elenei Udrea și-a cumpărat o vilă de 352 de metri pătrați în Belgia