Revoltele din Franța, prin ochii „băieților de cartier“ din Marsilia: „Pentru politicieni nu suntem nimic“

Revoltele din Franța, prin ochii „băieților de cartier“ din Marsilia: „Pentru politicieni nu suntem nimic“

La Marsilia, întreprinderile, inclusiv un magazin de arme, au fost vandalizate și jefuite, iar un bărbat în vârstă de 27 de ani a fost ucis.

Proteste în Franța FOTO: Profimedia

Amine avea 17 ani când corpul grav ars al fratelui său a fost recuperat din portbagajul unei mașini incendiate.

"Din păcate, fratele meu a căzut pra devreme în patima drogurilor", spune el, cu fața impasibilă, în timp ce privește în sus, spre blocurile înalte și neîngrijite care ne înconjoară, scrie bbc.com.

Stăm jos, vorbind despre fratele său, care făcuse trafic de droguri înainte de a fi ucis, într-unul dintre cele mai cunoscute cartiere din Marsilia.

Amine, acum în vârstă de 19 ani, a crescut aici, în cartierul Frais-Vallon, un proiect de locuințe sociale vast și sărăcăcios din nordul orașului , care este afectat de violența bandelor și de violența legată de droguri.

Nu departe, câțiva tineri se relaxează pe un perete. Traficanții de droguri lucrează în mod deschis aici, în lumina aspră a soarelui de după-amiază.

Traficul este, spune Amine, o alegere seducătoare pentru copiii care cresc aici și au puțini bani - și chiar mai puține perspective.

"Nu există alte opțiuni. Nu există companii care să vină aici și să spună că vă vom plăti mai mult decât salariul minim pe economie... aici oamenii sunt casieri de supermarket sau femei de serviciu sau agenți de securitate. Nu putem fi judecători, avocați sau contabili."

Nu a fost surprins de recentele revolte, care au fost deosebit de grave la Marsilia. Întreprinderile de aici, inclusiv un magazin de arme, au fost vandalizate și jefuite, iar un bărbat în vârstă de 27 de ani a fost ucis.

Procurorii spun că bărbatul care a murit a fost lovit în piept de un tip de glonț de cauciuc al poliției numit "flashball". Se crede că acesta a suferit un atac de cord, dar circumstanțele sunt neclare.

Revoltele au urmat protestelor legate de împușcarea mortală de către poliție a lui Nahel M., în vârstă de 17 ani, la Paris.

"Suntem mereu în aceeași mizerie, în aceeași mizerie și nimic nu se va schimba", spune Amine, "așa că înțeleg furia tinerilor. Nu justific violența, dar o înțeleg".

Revoltele și consecințele lor au dezvăluit profunzimea furiei, a frustrării și a abandonului resimțite de atât de mulți cetățeni francezi.

Mado, o femeie de vârstă mijlocie care locuiește pe moșie, în apropierea a ceea ce a fost o secție de poliție comunitară aici.

Aceasta a fost, pentru mulți, o legătură fizică între ei și statul francez; dispariția ei simbolizează în mod sinistru o deconectare tot mai mare.

"Aici e ca și cum ai trăi într-o pubelă", spune Mado. "Nu este sigur. Oamenii își fac nevoile în lifturi și pe casa scărilor. Pentru politicieni, noi nu suntem nimic. Suntem cu adevărat nimic".

Un bărbat, Mourad, vorbește cu furie și ne spune că aici sunt șobolani peste tot.

"Nu avem cu toții aceleași drepturi. Politicienii ies în mass-media și spun că nu există cetățeni de mâna a doua, dar în realitate nu este adevărat."

Dar poate că puțini sunt cei care înțeleg mai bine diviziunile profunde din societatea franceză - sau consecințele acestora - decât Amine.

În prezent, el se străduiește să îi îndepărteze pe tinerii de pe moșie de criminalitate, dar sprijină și familiile celor care au plătit cu viața.

Anul trecut, în Marsilia au avut loc 31 de crime legate de traficul de droguri. Anul acesta au fost 23. Două treimi dintre victime au avut sub 30 de ani.

Autoritățile franceze au recunoscut atât tragedia, cât și problema.

În urmă cu doi ani, președintele Emmanuel Macron a promis că va avea grijă de Marsilia. El a anunțat un plan de 5 miliarde de euro (4,3 miliarde de lire sterline; 5,4 miliarde de dolari) pentru a combate criminalitatea din oraș.

El a revenit în orașul portuar din sudul țării chiar înainte de revolte pentru a-și întări angajamentul.

"Totul trebuie să se miște mai repede", a declarat președintele Macron la începutul unei călătorii de trei zile, în care a vizitat locurile unor proiecte de regenerare, inclusiv o secție de poliție, o școală, o închisoare și un spital.

Dar Amine, care l-a întâlnit de două ori, și-a pierdut încrederea.

"Când Macron vine, vine să facă anunțuri, nu să ne asculte".

Chiar și primarul Marsiliei, Benoît Payan, recunoaște că trebuie să își unească orașul.

"De prea mult timp, orașul meu a fost împărțit între oamenii care sunt săraci și cei care nu sunt săraci. Între cei care sunt luați în considerare de autoritățile publice și cei care nu sunt."

Se presupune că este o valoare franceză fundamentală. Dar aici, égalité (egalitatea) este acum o ambiție.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat