Revoluție în Parlamentul britanic: Deputații pot să renunțe la cravată

Revoluție în Parlamentul britanic: Deputații pot să renunțe la cravată

Poate fi considerată o mică revoluție în Parlamentul britanic: de joi deputații nu mai sunt obligați să poarte cravată la reuniuni, relatează AFP.

Nu exista vreo regulă care să impună oficial purtarea cravatei la reuniunile parlamentare dar tradiția, conform "Regulilor de comportament și curtoazie" ale Camerei Comunelor, impunea purtarea acestui accesoriu vestimentar.

"Nu există un cod vestimentar precis definit. Tradiția cere ca bărbații să poarte costum și cravată; un nivel protocolar similar trebuie respectat și în cazul femeilor", conform acestor Reguli.

Îi revine 'speaker-ului' — președintele Camerei Comunelor — rolul de a exercita poliția modei și de a stabili, în caz contrar, noile reguli vestimentare.

Scânteia revoluției a fost aprinsă în ajun de deputatul Partidului liberal-democrat (centru) Tom Brake, care a venit în Parlament fără cravată.

"S-au schimbat oare regulile?", l-a întrebat pe speaker-ul John Bercow, un alt deputat conservator.

Noul cod vestimentar îi vizează și pe jurnaliștii care acoperă evenimentele, dintre care multora le-a fost refuzată intrarea în Parlament deoarece veniseră fără cravată.

Vestea a făcut mare vâlvă joi, presa britanică primind cu opinii împărțite această schimbare.

"Care va fi următoarea etapă? Deputați în șlapi și în șorturi?", a scris pe Twitter Christopher Hope, un jurnalist conservator de la ziarul The Telegraph.

În schimb, Matt Dathan, de la tabloidul The Sun, a salutat un Parlament "care iese în sfârșit din secolul al XIX-lea".

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Zvon...

2 Vă era dor de o jigodie? Uite-o!

3 A ales bine Reghecampf! I se spune „Gură de Aur”!

4 Poza asta spune tot...

5 Așa o fi?