Rex Tillerson: Chinei nu ar trebui să i se permită accesul la insulele din Marea Chinei de Sud

Rex Tillerson: Chinei nu ar trebui să i se permită accesul la insulele din Marea Chinei de Sud

Secretarul de stat desemnat al SUA, Rex Tillerson, a declarat miercuri că nu ar trebui să i se permită Chinei accesul la insulele artificiale construite de ea în Marea Chinei de Sud, afirmație care deschide calea unei dispute diplomatice severe între Washington și Beijing, notează Reuters.

În cadrul audierii sale în Comitetul pentru relații externe al Senatului american, Tillerson a estimat că activitatea Chinei de construire a insulelor artificiale și instalarea de echipamente militare pe acestea sunt ''asemănătoare preluării Crimeii de către Rusia''. El a calificat drept extrem de îngrijorătoare activitatea Beijingului în Marea Chinei de Sud și a estimat că ar fi o amenințare pentru ''întreaga economie mondială'' dacă Beijingul ar putea dicta cu privire la accesul la apele din zona respectivă.

Întrebat dacă susține o poziție mai agresivă față de China, fostul reprezentant al ExxonMobil a răspuns: ''Va trebui să-i trimitem Chinei un semnal clar că, în primul rând, construirea de insule se oprește și, în al doilea rând, că accesul ei la acele insule nu va mai fi permis''.

China revendică cea mai mare parte a apelor din Marea Chinei de Sud, traversată anual de transporturi comerciale în valoare de 5.000 de miliarde de dolari. Zona mai este revendicată de Brunei, Malaezia, Filipine, Vietnam și insula Taiwan.

De asemenea, Rex Tillerson a adăugat că Statele Unite trebuie să-și reafirme angajamentul față de Taiwan, considerat de China o provincie rebelă. SUA sunt cel mai mare aliat și furnizor de arme al Taiwanului. Tillerson a ținut totuși să precizeze că ''nu are cunoștință de vreun plan de schimbare a poziției privind o singură Chină''.

În timpul administrației Obama, SUA au desfășurat periodic patrule aeriene și navale pentru a impune dreptul de liberă navigație în Marea Chinei de Sud. Acest fapt a stârnit iritarea Chinei, dar încercarea de blocare a activităților chineze de construire a insulelor artificiale ar fi un pas major, pe care Washingtonul nu l-a evocat până acum printre opțiunile sale, adaugă agenția de presă britanică.

''Ei (chinezii) preiau teritoriul sau controlul ori declară controlul unor teritorii care legitim nu sunt ale Chinei'', a accentuat Tillerson.

Pe de altă parte, el a spus că Statele Unite nu mai pot continua să accepte ''promisiunile goale'' ale Chinei că va spori presiunile asupra Phenianului în legătură cu programul nuclear și cel de rachete balistice nord-coreene. În opinia sa, abordarea față de Coreea de Nord ar trebui să fie un ''plan pe termen lung'' bazat pe sancțiuni și pe punerea lor adecvată în aplicare.

''În cazul în care China nu respectă sancțiunile ONU impuse Coreii de Nord, atunci ar fi nimerit pentru Statele Unite să ia în considerare acțiuni pentru a o obliga'', a avertizat viitorul secretar de stat al SUA.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...