Rezerva Federală a SUA a majorat dobânda cheie cu 0,75 puncte procentuale

Rezerva Federală a SUA a majorat dobânda cheie cu 0,75 puncte procentuale

”Inflaţia rămâne ridicată, reflectând dezechilibrele dintre cerere şi ofertă, legate de pandemie, preţurile mai mari ale alimentelor şi energiei şi presiunile generale ale preţurilor”, a arătat comitetul federal pentru piaţă deschisă, care a majorat dobânda de politică monetară la un interval de 2,25%-2,50%, într-un vot în unanimitate, relatează news.ro.

În timp ce creşterea numărului locurilor de muncă rămâne ”puternică”, oficialii au precizat în noul comunicat privind politica monetară că ”indicatorii recenţi privind cheltuielile şi producţia au scăzut”, o recunoaştere a faptului că majorările agresive ale dobânzilor, efectuate din martie, încep să aibă impact.

După creşterea dobânzii de politică monetară cu 0,75 de puncte luna trecută şi a altor creşteri mai mici din mai şi martie, Fed a majorat în acest an dobânda cheie cu un total de 2,25 puncte procentuale, combătând inflaţia aflată la niverlul anilor 1980 cu o politică monetară aplicată în perioada respectivă.

Dobânda cheie se află în acest moment la un nivel cu impact economic neutru, consideră majoritatea oficialilor Fed, marcând practic sfârşitul eforturilor din era pandemiei de a încuraja cheltuielile populaţiei şi ale companiilor cu bani ieftini.

Dobânda se află la cel mai ridicat nivel al ciclului de majorări anterioare, efectuate de la sfârşitul lui 2015 şi până la sfârşitul lui 2018, un nivel la care a ajuns de această dată în doar 4 luni.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina