Rezervele valutare ale Chinei au scăzut cu aproape 100 de miliarde de dolari în ianuarie

Rezervele valutare ale Chinei au scăzut cu aproape 100 de miliarde de dolari în ianuarie

Rezervele valutare ale Chinei au atins în ianuarie cel mai scăzut nivel din ultimii patru ani, în condițiile în care Banca Centrală a Chinei (PBOC) a vândut dolari pentru a susține cursul de schimb al yuanului, informează AFP. Potrivit datelor publicate duminică pe pagina de Internet a PBOC, în cursul lunii ianuarie rezervele valutare ale Chinei au scăzut cu 99,5 miliarde de dolari până la aproximativ 3.200 de miliarde de dolari, ceea ce reprezintă cel mai scăzut nivel înregistrat după luna mai 2012.

În ultima perioadă îngrijorările cu privire la economia chineză au dus la deprecierea monedei naționale (yuanul) până la cel mai scăzut nivel din ultimii cinci ani. În încercarea de a opri deprecierea yuanului, Banca Centrală a Chinei vinde dolari, însă în paralel autoritățile de la Beijing încearcă să pună capăt tendinței de fugă a capitalurilor.

Unii analiști susțin că yuanul chinez va continua să se deprecieze în acest an, punând sub semnul întrebării capacitatea Beijingului de a pune capăt acestei tendințe. 'Deși rezervele rămase reprezintă o sumă substanțială, ritmul rapid în care acestea s-au redus în ultimele luni pur și simplu nu este sustenabil', apreciază economistul IHS Global Insight, Rajiv Biswas.

În încercarea de a pune capăt acestei hemoragii, China a înăsprit unele mecanisme de control a capitalurilor, astfel că declinul rezervelor a fost mai mic în luna ianuarie decât în luna decembrie, când au înregistrat o contracție record de 108 miliarde de dolari. 'Încetinirea ritmului de scădere a rezervelor sugerează că unele restriccții impuse în ianuarie au dat roade', a apreciat Shen Jianguang, analist la Mizuho Securities.

Principalul organism de planificare economică din China, Comisia Națională de Dezvoltare și Reformă (NDRC), a anunțat săptămâna trecută că pentru 2016 a fost fixat un obiectiv de creștere economică cuprins între 6,5 și 7,0 %, o recunoaștere a faptului ritmul de creștere al economiei chineze va continua să încetinească, după ce în 2015 a înregistrat cel mai mic avans din ultimii 25 de ani.

Investitorii din întreaga lume urmăresc cu atenție încetinirea celei de a doua economii mondiale, care a provocat turbulențe pe piețele financiare.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale