Rezistă bărbații mai mult la băutură decât femeile? Ce spun experții în nutriție despre legătura dintre sex și alimentație

Rezistă bărbații mai mult la băutură decât femeile? Ce spun experții în nutriție despre legătura dintre sex și alimentație

Experții în nutriție evidențiază modurile diferite în care bărbații și femeile procesează alimentele și recomandă ajustări ale dietei în funcție de sex.

Bărbații și femeile fac față diferit consumului de alcool FOTO Shutterstock

Dieteticienii din Marea Britanie arată că bărbații și femeile ar trebui să consume cantități diferite din alimente preferate precum friptura, brânza și ciocolata, pentru sănătate hormonală și intestinală optimă.

Diferențele dintre sexe și modul în care nutriția ne afectează pot varia în funcție de aspecte precum metabolismul, hormonii sexuali și structura corporală,” a declarat dieteticiana Helen Bond, într-un raport citat de Daily Mail .

De exemplu, studiile arată că femeile ar putea să tolereze cantități mai mari de friptură și brânză - deoarece hormonul sexual feminin estrogenul poate reduce efectele nocive ale excesului de grăsime.

Bărbații pot bea mai mult decât femeile

În general, bărbații pot suporta mai bine consumul de alcool , a declarat cercetătoarea Emma Catterall.

Bărbații procesează alcoolul mai eficient decât femeile deoarece au un procent mai mare de apă în organism, în comparație cu grăsimea corporală, a spus Catterall, șefa cercetării la organizația de caritate din Marea Britanie, Drinkaware.

Cu cât există mai multă apă în sistemul tău, cu atât alcoolul va fi mai diluat. Mai mult, cei cu cantități mai mari de grăsime nu vor absorbi atât de mult alcool - ceea ce înseamnă că acesta intră rapid în sânge.

Ea adaugă că, deoarece femeile sunt în general mai mici decât bărbații, organismele lor au mai puține enzime pentru a descompune alcoolul, ceea ce face ca femeile să îl absoarbă mai repede în sânge. Cu cât există mai mult alcool în sânge, cu atât vei fi mai beat.

Cu toate acestea, ambele sexe sunt expuse riscului de a dezvolta afecțiuni de sănătate pe termen lung - precum cancerul, bolile de inimă, bolile hepatice și problemele de sănătate mintală - însă șansele sunt mai mari pentru femei, a spus Catterall.

Ea a dat exemplul bolii hepatice: „Pragul de risc este mult mai mic la femei și au, de asemenea, mai multe șanse de a dezvolta rapid boala.”

Totuși, mai mulți bărbați suferă de boli legate de consumul de alcool decât femeile, deoarece au tendința de a bea mai des și mai mult, conform Sistemului de Sănătate din Marea Britanie.

Centrul Național pentru Promovarea Sănătății și Prevenirea Bolilor din SUA recomandă ca femeile să consume nu mai mult de șapte unități de băutură pe săptămână, iar bărbații să nu consume mai mult de 14 unități pe săptămână.

Femeile, prietenele zahărului

Poate că au un avantaj când vine vorba de alcool, dar bărbații nu pot face față poftelor de dulce la fel de bine ca femeile, sugerează studiile.

Cercetările arată că bărbații sunt mai susceptibili să dezvolte diabet în cazul în care consumă mai mult zahăr.

De pildă, tinerii care consumă băuturi dulci au mai multe șanse să dezvolte diabet decât tinerele care o fac, conform unui studiu pe termen lung al copiilor din Massachusetts de la Universitatea Harvard.

Femeile sunt mult mai rezistente la... zahăr

Femeile sunt mult mai rezistente la... zahăr FOTO arhiva Adevărul

Și un stil de viață sedentar afectează mai mult bărbații decât femeile, au descoperit cercetătorii de la Universitatea din Missouri.

În plus, bărbații sunt în general mai expuși riscului de a dezvolta diabet decât femeile, chiar și atunci când consumă aceeași cantitate de zahăr și au o greutate mai mică, a declarat profesorul Roy Taylor, un expert în diabet de la Universitatea din Newcastle, pentru The Telegraph.

Femeile pot consuma mai multe grăsimi

Corpul femeilor poate face față mai bine cantităților mari de alimente grase precum friptura și brânza, sugerează unele studii.

Atunci când șoarecii masculi și femele au primit aceeași cantitate de alimente bogate în grăsimi într-un studiu din 2014, femelele au fost mai bine capabili să respingă efectele nocive, conform lui Deborah Clegg, dietetician clinic de la institutul de cercetare Cedars-Sinai, care a condus studiul.

Creierul șoarecilor masculi a dezvoltat semne de inflamație în creier - în timp ce animalele de sex feminin nu au făcut-o.

Un răspuns similar s-a arătat în studiile de laborator că apare și la oameni cu diete bogate în grăsimi pe termen lung.

În studiul lui Clegg, creierul șoarecilor femele nu a fost afectat deloc de creșterea aportului de grăsimi.

Este ca și cum creierele femeilor ar avea un câmp de forță chimic care să împiedice pericolele grăsimilor și zaharurilor să le afecteze”, a spus ea.

Un alt studiu din 2018 sugerează că estrogenul ar putea avea un efect protector asupra modului în care corpul procesează grăsimile.

Femeile ar fi putut dezvoltat această abilitate pentru a se proteja în timpul sarcinii, a declarat autorul studiului, Djurdjica Coss, pentru Medical News Today.

Cu alte cuvinte, ar putea fi un mecanism evolutiv care ajută femeile să câștige în greutate în siguranță în timpul sarcinii.

Ciocolata neagră, bună pentru bărbați

Ciocolata neagră - care este mai săracă în zahăr și conține antioxidanți care luptă împotriva bolilor - a fost asociată cu o gamă de beneficii. Deși cel mai puternic efect este observat la bărbați.

Cercetătorii spun că polifenolii din ciocolata neagră pot ajuta organismul să formeze mai mult oxid nitric, un compus care determină vasele de sânge să se dilate și sângele să curgă mai ușor.

Cercetătorii de la Universitatea din Aberdeen au determinat acest lucru măsurând sângele participanților înainte și după ce au mâncat ciocolată neagră (care conținea cel puțin 70% cacao). Au găsit mai puține cheaguri în sângele bărbaților.

Formarea cheagurilor de sânge poate fi un contribuitor major la o serie întreagă de probleme cardiace - de la atac de cord la accident vascular cerebral.

De ce bărbații aveau mai multe beneficii ale sângelui din ciocolata neagră decât femeile este încă neclar, a spus autorul studiului, Baukje de Roos.

Este un pic de mister de ce este așa. S-ar putea să aibă legătură cu hormonii, dar este ceva ce încă încercăm să înțelegem.

Femeile care consumă multe paste au probleme cu somnul

Chiar dacă ai nevoie de carbohidrați în dieta ta - din pâine, paste sau produse - consumul unei diete prea bogate în aceste produse ar putea avea un efect asupra sănătății tale.

În mod specific, cercetările s-au concentrat asupra efectelor consumului de diete bogate în carbohidrați pentru femeile care au trecut prin menopauză.

Prin studierea a 50.000 de participanți, cercetătorii de la Centrul Medical Columbia au descoperit că alimentele procesate cresc probabilitatea ca femeile să dezvolte insomnie .

Fructele întregi conțin zahăr, dar fibrele din ele încetinesc rata de absorbție pentru a ajuta la prevenirea creșterii rapide a zahărului din sânge,” a explicat James Gangwisc, unul dintre autorii studiului.

Acest lucru sugerează că alimentele procesate care conțin cantități mai mari de zahăr rafinat care nu se găsesc natural în alimente declanșează insomniile femeilor”, a spus acesta.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „Această funcție revine prin tradiție Statelor Unite” / Băsescu dezvăluie că nu România l-a propus pe Mircea Geoană la NATO!

5 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?