Rezultate alegeri europarlamentare 2024. Dreapta din Spania câştigă alegerile, o lovitură dată premierului socialist

Rezultate alegeri europarlamentare 2024. Dreapta din Spania câştigă alegerile, o lovitură dată premierului socialist

Partidul Popular (PP), de centru-dreapta din Spania, a ieşit învingător în alegerile europarlamentare de duminică, obţinând 22 de locuri din cele 61 alocate ţării şi dând o lovitură guvernului condus de socialişti al premierului Pedro Sanchez, relatează Reuters.

Socialiştii lui Sanchez, în frunte cu ministrul Energiei, Teresa Ribera, au obţinut 20 de locuri după o campanie în care opoziţia s-a axat pe acuzaţiile de corupţie privată împotriva soţiei premierului şi pe o lege de amnistie pentru liderii catalani pro-independenţă adoptată cu doar o săptămână înainte de alegeri.

După numărarea a 99,7% din voturi, formaţiunea de extremă-dreapta Vox s-a clasat pe locul al treilea, cu şase deputaţi, faţă de patru cât avea în legislatura precedentă.

Cu toate acestea, în ceea ce priveşte cota de voturi, sprijinul pentru Vox a scăzut la 9,6%, de la 12,4% la alegerile generale din iulie 2023. Partidul de extremă-dreapta se străduieşte să depăşească un plafon de voturi de 14%, ceea ce îl face să fie un caz izolat în comparaţie cu colegii săi din alte ţări ale UE.

Alvise Perez, un influencer de extremă dreapta care candidează împotriva a ceea ce el descrie drept corupţie universală, a reuşit să obţină trei locuri cu o campanie desfăşurată în principal prin intermediul aplicaţiei de mesagerie Telegram.

Dreapta combinată a obţinut aproape 50%, în timp ce stânga a obţinut 43%.

Votul stângii a fost împărţit între Sumar - partenerul secundar al coaliţiei guvernamentale - care a obţinut trei locuri şi Podemos, condus de fostul ministru al egalităţii Irene Montero, care a obţinut două locuri.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Mi-a ajuns, nu se va mai repeta aventura” / Cea mai săracă țară din UE, prezentată lumii întregi de un celebru vlogger

2 Un jurnalist spaniol le sugerează românilor și slovacilor „blatul perfect”

3 „Sigur că e mai ieftin decât pe litoralul nostru” / Cât a ajuns să-i coste pe români o masă bună în Grecia

4 Litoralul în comunism / „Mamaia pentru bătrânei, Venus pentru discoteci, iar la Neptun și-ar fi adus Ceaușescu nisip din Sahara”

5 Cine este bătrâna putred de bogată din rețeaua grupării Coldea-Dumbravă. A semnat un contract de consultanță cu avocatul Trăilă