Rezultatele obținute de absolvenții de liceu la Bacalaureat, mai bune ca anul trecut (grupaj)

Rezultatele obținute de absolvenții de liceu la Bacalaureat, mai bune ca anul trecut (grupaj)

Rezultatele obținute în actuala sesiune a examenului de Bacalaureat de absolvenții de liceu sunt, în cele mai multe județe din țară, mai bune decât cele din anul trecut. Județe precum Iași sau Cluj s-au menținut pe primele locuri în ceea ce privește procentul de promovabilitate, în timp ce Sibiul a avansat, anul acesta, pe prima poziție la nivel național. La fel și instituțiile de învățământ de elită, care au înregistrat procente de promovare de 100%, dar și una sau mai multe medii de 10.

* ALBA

Colegiul Național Militar "Mihai Viteazul" Alba Iulia a avut promovabilitate de 100% la examenul de Bacalaureat, toți cei 103 elevi fiind declarați admiși, potrivit unui comunicat dat marți publicității de către Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Alba.

Cu promovabilitate de 100% a fost, la fel ca în anul trecut, și Liceul Teoretic "Sfântul Iosif" din Alba Iulia, o unitate privată, unde toți cei 6 absolvenți au fost declarați admiși.

O altă unitate de elită din Alba Iulia, Colegiul 'Horea, Cloșca și Crișan' a avut o promovabilitate ridicată, respectiv 99,51%, fiind declarat respins un singur elev.

La opus se situează Liceul Tehnologic din Jidvei, unde nu a promovat Bacalaureatul niciunul din cei trei elevi prezentați la examen, dintr-un total de 15 înscriși, respectiv la Colegiul de Afaceri Alba Iulia, unde au fost declarați respinși ambii absolvenți care au dat examenul.

Potrivit sursei citate, la nivelul județului Alba promovabilitatea a fost de 79,76%, în creștere față de anul trecut, când a fost de 72,73%. Astfel, din cei 2.620 de elevi înscriși, s-au prezentat la examen în actuala sesiune 2.520, din care au fost respinși 505, iar 5 eliminați. Cinci absolvenți au obținut media finală 10.

* BISTRIȚA-NĂSĂUD

Rata de promovare a examenului de Bacalaureat la nivelul județului Bistrița-Năsăud este de 75,34%, înainte de contestații, potrivit rezultatelor publicate pe site-ul Ministerului Educației, un număr de 1.467 absolvenți de liceu reușind să obțină medii peste 6.

Examenul a fost susținut, în total, de 1.947 absolvenți, iar alți 98 au absentat.

Nu a fost înregistrată nicio medie de 10, însă aproape de media maximă s-au aflat trei eleve, două de la Colegiul Național "Andrei Mureșanu" din Bistrița și una de la Colegiul Național "Petru Rareș" din Beclean, care au obținut note de 10 la două dintre probele scrise, iar la a treia 9,90, ceea ce a făcut ca media finală să fie 9,96.

Dintre absolvenții de liceu declarați admiși, aproape o treime — 480 de elevi — au obținut medii între 8 și 8,99, la care se adaugă 386 medii între 9 și 9,96, 350 între 7 și 7,99 și 251 între 6 și 6,99.

Niciun candidat nu a fost eliminat din concurs pe perioada desfășurării probelor scrise.

* BUZĂU

Un singur absolvent de liceu din Buzău a obținut media 10 la examenul de bacalaureat și aproape 500 de absolvenți au obținut medii cuprinse între 9 și 9,99.

Procentul de promovabiltate a fost de 76,13%, peste media pe țară.

"Procentul de promovabilitate este de 76,13 la sută.(...) Ca și anul trecut, un singur elev a obținut media 10, este vorba de elevul Marius-Daniel Marinescu, de la Colegiul 'B. P. Hasdeu'", a declarat pentru Agerpres inspectorul general al IȘJ Buzău, Florina Stoian.

Potrivit sursei citate, în această sesiune a examenului au fost înregistrate 472 de medii cuprinse între 9 și 9,99.

Peste 700 de candidați dintre cei 2798 înscriși la Bacalaureat nu au promovat examenul obținând medii sub 6, a mai precizat sursa citată.

* CARAȘ-SEVERIN

Niciun elev nu a reușit să obțină media zece la examenul de Bacalaureat, la sesiunea din vară, la nivelul județului Caraș-Severin, procentul de promovabilitate fiind de 62,64%.

"Procentul de promovare pentru examenul de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2017, înainte de contestații, este de 62,64%, ceea ce înseamnă că din 1.721 de candidați prezenți au fost respinși 636, iar 1.078 au fost declarați reușiți. Dintre aceștia, 287 au obținut medii între 6 și 6,99, 324 au obținut medii între 7 și 7,99, 308 au medii între 8 și 8,99, iar 159 de elevi au reușit să obțină medii între 9 și 9,99. La nivelul județului Caraș-Severin, în această sesiune nu avem nicio medie de 10,00', a declarat Adrian Doxan, inspector general școlar al ISJ Caraș-Severin.

Totodată, 169 dintre elevi nu s-au prezentat la una sau mai multe probe, iar șapte au fost eliminați din examen.

Cea mai mare notă obținută în Caraș-Severin, la acest examen, a fost 9,81, de doi elevi de la Colegiul Național C.D. Loga din Caransebeș și respectiv de la Colegiul Național Traian Lalescu din Reșița.

* CLUJ

Promovabilitatea în Cluj în urma primei sesiuni a examenului de Bacalaureat este de 82,75 la sută, medie care îl situează, în continuare în fruntea topului pe județe, după ce anul trecut s-a clasat cu o medie similară, 83,03 la sută, pe locul I.

De asemenea, anul acesta au fost obținute 9 medii de 10, față de 2 înregistrate anul trecut, toate la licee din mediul urban. Trei dintre absolvenți provin de la același liceu, Colegiul Emil Racoviță din Cluj-Napoca.

"Procentul este foarte asemănător cu cel de anul trecut, motiv pentru care credem că și acum vom fi printre primele județe din țară. Noi considerăm că este un rezultat decent, un rezultat bun, cu multe școli, respectiv 11, care au procent de sută la sută (promovabilitate-n.r.) cu un număr mult mai mare de copii decât anul trecut care au media 10", a declarat miercuri, într-o conferință de presă, Valentin Cuibus, inspectorul școlar general al județului Cluj.

Dintre cele 66 de licee clujene în care s-a organizat examen de Bacalaureat, anul acesta, 11 au avut promovabilitate de 100 la sută, dintre acestea 7 sunt de stat, iar 4 sunt licee private, cu doar 3-4 elevi care au susținut aceste teste. De asemenea, singurul liceu din mediul rural din județul Cluj, cel din comuna Gilău, a avut un procent de promovabilitate de 78,57.

Cel mai slab rezultat a fost înregistrat la Liceul Someș Dej, care a obținut un procent de promovabilitate de 7,14 la sută. În această serie a liceelor cu rezultate slabe se mai înscriu alte câteva, cu rezultate cuprinse între 13 și 31 la sută.

"Cred că Clujul a ajuns la un procent decent, un procent între bun și foarte bun și în condițiile în care copilul intră, uneori, la liceu cu media 3 — 3,50 se ajunge în final la un procent de peste 80 la sută. Eu zic că este o realizare a profesorilor și nu mă refer aici neapărat doar la profesorii din liceele foarte bune. Gândiți-vă, este complicat pentru un profesor dintr-un liceu tehnologic, la care mediile de intrare sunt 3,50 — 4 să aducă copilul la peste 6 la Bac, după patru ani de zile. Este o muncă extraordinară. Este de remarcat activitatea și rezultatele de la liceele mari, dar și evoluția pe care o au cei de la liceele tehnologice", a mai declarat Valentin Cuibus.

La examen s-au prezentat anul acesta, în total, 4.116 de elevi, cu aproape 200 mai mulți decât anul trecut.

În timpul examenelor din cadrul Bacalaureatului au existat 11 elevi eliminați, dintre care cinci au fost scoși din examen, toți odată, tinerii fiind colegi în aceeași clasă la liceul din Huedin.

Anul acesta, la examenul de Bacalaureat, 902 elevi au obținut medii între 9 și 10, 11027 — medii între 8 și 9, 854 — medii între 7 și 8 și 514 — medii între 6 și 7. În total, sunt 3406 elevi care au obținut medie de trecere. Dintre cei 699 care au picat examenul, 205 au fost respinși cu medii între 5 și 6.

O parte dintre cei care s-au înscris la examenul de anul acesta fac parte din promoțiile anterioare, cel mai în vârstă candidat având 50 de ani.

* COVASNA

Peste 67% dintre elevii din județul Covasna care au susținut examenul de Bacalaureat au obținut notă de trecere, rezultatele fiind mai bune decât cele înregistrate de generația anterioară.

Inspectorul școlar general Kiss Imre a declarat miercuri, pentru AGERPRES, că promovabilitatea a fost de 67,61% față de 65,61%, cât s-a înregistrat anul trecut după rezolvarea contestațiilor.

"Sunt rezultate acceptabile pentru județul nostru (...) Nu am făcut încă o analiză, dar, din primele observații, cred că la Limba și literatura română elevii maghiari s-au descurcat mai greu. Nu putem spune că subiectele au fost mai ușoare față de anii precedenți, cred că Ministerul încearcă să mențină nivelul (...) Putem spune că elevii au lucrat un pic mai serios față de cei din generația anterioară și asta s-a văzut la simulările din noiembrie și decembrie", a declarat Kiss Imre.

În județul Covasna, au susținut examenul de Bacalaureat 1.201 elevi, iar 812 au obținut medii peste 6.

* DÂMBOVIȚA

Procentul de promovabilitate la prima sesiune a Bacalaureatului în județul Dâmbovița este de 62,04%, doi absolvenți obținând media 10, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Dâmbovița, Valentin Stancu.

La nivelul județului, la examenul de Bacalaureat din acest an au fost înscriși 3.302 elevi.

''Opt elevi au fost eliminați din examen. Un număr de 1.176 candidați au fost respinși, dintre aceștia 205 au obținut note peste cinci, dar medii mai mici de șase. Procentul de promovabilitate a fost de 62,04 %, mai mare cu câteva procente față de cel de anul trecut'', a precizat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Dâmbovița, Valentin Stancu.

Unitatea școlară din Dâmbovița cu cele mai bune rezultate la Bacalaureat este Colegiul Național Ienăchiță Văcărescu Târgoviște, unde procentul de promovabilitate este de 99,53%.

Cele două medii de 10 din județ au fost obținute de un elev de la Colegiul Național Ienăchiță Văcărescu Târgoviște și respectiv de un absolvent al Colegiului Național Constantin Carabella Târgoviște.

* GIURGIU

Promovabilitatea la Bacalaureat, în acest an, în județul Giurgiu, este de 50,76%, cu peste zece procente mai mare față de anul trecut, când au promovat 40,6% din absolvenții de liceu înscriși la examen.

"Dintr-un total de 1.474 de absolvenți de liceu înscriși la sesiunea din vară a Bacalaureatului din acest an, în județul Giurgiu au fost prezenți un număr de 1.324 elevi, 150 nu s-au prezentat, trei au fost eliminați din examen, 649 au fost respinși. Numărul celor care au reușit este de 672, procentul de promovabilitate fiind de 50,76 la sută, o promovabilitate mai bună față de cea înregistrată anul trecut în județ, de 40,6 la sută", a declarat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Giurgiu, Georgeta Stănescu.

Astfel, din totalul celor care au promovat Bacalaureatul, 199 au luat note cuprinse între 6 și 6,99, 179 au obținut note cuprinse între 7 și 7,99, 186 — note între 8 și 8,99 iar 108 au luat note între 9 și 9,99.

În acest an, niciunul dintre absolvenții de liceu din județ nu a obținut media zece, în comparație cu anul trecut, când a existat un elev de zece la Bacalaureat.

Dintre cele 14 colegii naționale, licee și Seminarul Teologic Teoctist Patriarhul din județ, cea mai mare rată de promovabiltate a fost înregistrată la Colegiul Național 'Ion Maiorescu' — 88,80%, urmat de Liceul 'Tudor Vianu' din municipiu, cu 74,02% și Seminarul Teologic — cu 70,59 %.

La Liceul din Bolintin promovabilitatea la Bacalaureat a fost de 41,05%, la liceul din Comana — 33,33%, iar la Mihăilești — 30,28%.

La polul opus s-au situat: Liceul Tehnologic Giurgiu cu zero promovabilitate, Liceul Tehnologic Miron Nicolescu — cu 6, 25%, Liceul tehnic Viceamiral Ioan Bălănescu Giurgiu — cu 6, 67% și liceul din Prundu — cu 9, 09%.

* IAȘI

Opt absolvenți de liceu au reușit să obțină media 10 la examenul de Bacalaureat, promovabilitatea în județ fiind, înainte de contestații, de 82,91 la sută, ceea ce situează Iașiul în primele trei locuri la nivel național.

Opt elevi, dintre care doi de la Colegiul Național din Iași, trei de la Colegiul Național "Emil Racoviță" și unul de la Colegiul Național "Costache Negruzzi" din Iași, precum și alți doi elevi de la Colegiul Național "Mihail Sadoveanu" din Pașcani, au obținut nota zece la toate probele examenului de Bacalaureat.

"Din datele statistice pe care le avem în acest moment de la Ministerul Educației, Iașiul se situează în primele trei locuri la nivel național. Este un procent foarte bun al promovabilității elevilor noștri, cu mult mai mare decât media la nivel național. Dacă ne raportăm în timp, la sesiunea anterioară a Bacalaureatului din 2016, s-a constatat că avem o creștere semnificativă și la nivel de județ, de la 76,51% la 82,91% înainte de etapa de contestații, ceea ce ne clasează pe locul III la nivel național", a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, șefa Inspectoratului Școlar Județean Iași, Genoveva Farcaș.

Conform sursei citate, numărul mediilor de 10 este, de asemenea, în creștere, de la două în 2016, la opt în acest an, fapt care clasează Iașiul pe locul II la nivel național.

Potrivit statisticilor, 236 de absolvenți de liceu care au susținut examenele acestei sesiuni de Bacalaureat au obținut medii cuprinse între 5,00 și 5,99, fiind posibil ca în urma etapei de contestații unii dintre aceștia să depășească pragul mediei 6, necesar pentru promovarea examenului de bacalaureat.

Din totalul celor 798 de candidați respinși, 539 provin din seria curentă, iar 259 din seriile anterioare.

"Estimăm că o bună parte dintre aceștia se vor înscrie la examenul de Bacalaureat, sesiunea august-septembrie 2017, în intervalul 11 — 14 iulie, probele scrise urmând să se desfășoare în zilele de 21, 23 și 24 august. Elevii nemulțumiți de nota primită au posibilitatea să depună contestații doar astăzi (miercuri-n.r.), între orele 16.00 și 20.00", a menționat Genoveva Farcaș.

* OLT

Procentul candidaților din județul Olt care au promovat Bacalaureatul este de 63,11%, mai bun cu peste trei procente față de cel din anul precedent, potrivit șefei Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Olt, Felicia Man, care subliniat că anul acesta sunt și două medii de 10.

Elevii cu media 10 — Maria Amalia Filip și de Răzvan Gabriel Milarez — sunt absolvenți ai Colegiului Național "Ion Minulescu", specializarea matematică-informatică.

Unitatea de învățământ cu cel mai bun procent de promovabilitate este Colegiul Național "Radu Greceanu" din Slatina, cu promovabilitate la examen de 95,44%, pe locul secund fiind Colegiul Teoretic "Mihai Viteazul" Caracal (94,53%), pe locul al treilea Colegiul Național "Ion Minulescu" Slatina (92,70%), iar pe locul patru — Liceul Tehnologic Iancu Jianu (81,25%).

Au promovat bacalaureatul 1.735., dintre aceștia 325 cu medii peste 9. Numărul celor respinși este de 1.008 candidați.

Trei unități de învățământ liceal — Liceul Tehnologic Crâmpoia, Liceul Tehnologic Drăgănești-Olt și Liceul Tehnologic Izvoarele — nu au elevi care să fi promovat Bacalaureatul, aceste licee fiind și anul trecut în aceeași situație, de promovabilitate zero.

* PRAHOVA

Procentul de promovabilitate la prima sesiune de Bacalaureat în județul Prahova este de 76,58%, cu peste trei procente mai mare față de anul trecut, doi absolvenți obținând media zece.

Șeful Inspectoratului Școlar Județean Prahova, Nicolae Angelescu, a declarat, pentru AGERPRES, că la nivelul județului au promovat 76,58% dintre cei 4.936 de candidați care s-au prezentat la toate probele examenului.

Doi candidați au obținut media zece, a precizat sursa citată.

Angelescu a precizat că procentul de promovabilitate pentru candidații din seria curentă este de 82,86%.

* SĂLAJ

Un număr de cinci elevi din Sălaj au obținut media 10 la prima sesiune a examenului de Bacalaureat din acest an. Promovabilitatea la nivel de județ a fost de 70,8%, potrivit datelor făcute publice miercuri, de Ministerul Educației.

Cele cinci medii de 10 au fost obținute de doi elevi de la Colegiul Național "Silvania" Zalău — George Emil Nicola și Raluca Delia Morar, două eleve de la Colegiul Național "Simion Bărnuțiu" Șimleu Silvaniei — Oana-Narcisa Biriș și Andra Brăban și un absolvent al Liceului Pedagogic "Gheorghe Șincai" Zalău — Bucsi Laszlo Kristian.

La prima sesiune a examenului de Bacalaureat s-au înscris, în Sălaj, 1.787 candidați, 1.599 din promoția curentă și 188 din seriile anterioare, 118 dintre ei absentând la cel puțin una din probe și patru fiind eliminați pentru tentative de fraudă.

La liceele tehnologice din Nușfalău, Sâg și Surduc promovabilitatea a fost zero, însă și numărul absolvenților a fost foarte mic, în primul caz de 13, în al doilea de nouă și în al treilea doar de trei elevi.

Din cei 1.661 de elevi prezenți la toate probele, au luat cel puțin media șase 1.176 de absolvenți, procentul de promovabilitate fiind de 70,8%, în creștere față de anul trecut, când a fost 61%.

* SIBIU

Pentru prima dată, județul Sibiu s-a clasat pe locul I pe țară privind rezultatele obținute la examenul de Bacalaureat, cu o promovabilitate de 83,73 % și două medii de 10, la două licee din județ, a declarat pentru AGERPRES, Ștefan Firu, șeful Inspectoratului Școlar Județean.

"Este o evoluție, anul trecut am ocupat locul 3 sau 5 pe țară. Depinde și de generație, este o generație foarte bună acum, profesorii sunt aceiași. Avem și două medii de 10. Doresc să felicit atât profesorii, cât și copiii, pentru că meritul este al lor", a explicat Ștefan Firu.

În județul Sibiu, toți elevii de la trei licee au promovat examenul de Bacalaureat, fiind vorba de două licee din municipiul Sibiu, "Octavian Goga" și "Gheorghe Lazăr", și Liceul Tehnologic S.N.G. din municipiul Mediaș.

De asemenea, în județul Sibiu au fost obținute două medii de 10, una la Colegiul Național "Gheorghe Lazăr" din Sibiu, cealaltă la Liceul Teoretic din orașul Cisnădie.

"O singură dată județul Sibiu a mai reușit să fie primul pe țară la simulare la Bacalaureat, în anul școlar 2014-2015, la examenul la Limba română", a precizat pentru AGERPRES, Livia Crețulescu, purtător de cuvânt a Inspectoratului Școlar Sibiu.

* SUCEAVA

Procentul de promovabilitate în județ, la sesiunea de vară a examenului de Bacalaureat, înainte de depunerea contestațiilor, este de 73,49%, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Suceava, Cezar Anuței.

El a spus că, la prima sesiune a examenului de Bacalaureat din acest an, s-a înscris un număr 5.192 de elevi, dar s-au prezentat doar 4.960, dintre care trei au fost eliminați.

Purtătorul de cuvânt al IȘJ Suceava a precizat că dintre candidații prezenți la examene un număr de 1.312, reprezentând 26,45% a obținut note până în 5,99, iar 3.645, respectiv un procent de 73,49% din elevi a reușit să treacă examenul, obținând cel puțin media 6.

Dintre candidații promovați la Bacalaureat, cel mai mare număr — 1.164 — a obținut medii între 8,00 și 8,99, iar 685 de elevi au obținut medii între 9,00 și 9,99. Niciun elev nu a obținut media 10,00.

* VASLUI

Un procent de 75,6 la sută dintre cei 2.447 de candidați care au participat la Bacalaureat — prima sesiune — au reușit să promoveze examenul.

Potrivit inspectorului general școlar adjunct din cadrul Inspectoratului Școlar Județean Vaslui, prof. Cristiana Botan, rata de promovare este una mulțumitoare, fiind mai mare cu cinci procente decât cea înregistrată la sesiunea din vară a Bacalaureatului din 2016.

La nivelul județului Vaslui, trei elevi au obținut media 10.00.

La prima probă a Bacalaureatului, 104 candidați au absentat, iar doi au fost eliminați din examen din motive de fraudă, după ce au fost surprinși cu telefoanele mobile în sala de examen. La cea de-a doua probă s-au înregistrat 121 de absenți, iar la ultima probă 89.

AGERPRES / (AS — autori: Marinela Brumar, Tina Țucui, Dorin Ivan, Elena Stanciu, Oana-Mălina Negrea, Cornelia Dumitru, Daniela Malache, Cristina Matei, Anamaria Toma, Isabela Paulescu, Sebastian Olaru, Silvia Marcu, Loredana Ciobanu, Paula Neamțu, Camelia Bigan; editor: Diana Dumitru)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...