Rezultatele oficiale ale alegerilor din Turcia. Ce procent a obținut Erdogan, aflat de 20 de ani la putere

Rezultatele oficiale ale alegerilor din Turcia. Ce procent a obținut Erdogan, aflat de 20 de ani la putere

La alegerile prezidenţiale din Turcia va fi necesar al doilea tur de scrutin, pe 28 mai, a anunţat luni Comisia Electorală Supremă (YSK), conform dpa, citată de Agerpres. Recep Tayyip Erdogan, a obţinut doar 49,51% din voturi în primul tur.

Erdogan a obținut în primul tur doar 49,51% FOTO EPA EFE

Şeful YSK, Ahmet Yener, a anunţat decizia după ce rezultatele preliminare au indicat că preşedintele în exerciţiu, Recep Tayyip Erdogan, a obţinut doar 49,51% din voturi în primul tur, iar principalul său contracandidat, Kemal Kilicdaroglu, 44,88%.Pe locul al treilea s-a clasat ultranaţionalistul Sinan Ogan, cu 5,17%.

Bătălia pentru Turcia: Erdogan a sfidat sondajele, iar Kılıçdaroğlu este mai puțin încrezător în victorie

Bătălia pentru președinție în Turcia pare să meargă în turul doi , ambii contracandidați având victoria la îndemână, scriu jurnaliștii BBC .

După 20 de ani la putere, Recep Tayyip Erdogan a stat pe balconul sediului partidului său spunând că este convins că va câștiga încă încă un mandat de președinte.

Timp de luni de zile, partidele de opoziție disparate din Turcia și-au unit resursele în încercarea de a pune capăt unui președinte care și-a extins puterea în mod dramatic de la lovitura de stat eșuată împotriva sa în 2016.

Alegerile din Turcia, importante pentru întreaga lume

Alegerile sunt urmărite îndeaproape în Occident, deoarece Kılıçdaroğlu a promis să reînvie democrația turcă , precum și relațiile cu aliații săi din NATO. Pe de altă parte, guvernul cu rădăcini islamiste al președintelui Erdogan a acuzat Occidentul că a complotat pentru a-l doborî.

În primele ore ale zilei de luni, Kılıçdaroğlu a stat pe o scenă la sediul său de partid din Ankara, flancat de aliații săi, părând mai puțin încrezător decât înainte.

"Dacă națiunea noastră spune turul doi, vom câștiga absolut în turul al doilea", a spus el.

Anterior, el a acuzat furios guvernul că încearcă să "blocheze voința poporului", lansând provocări repetate. Primarii din Istanbul și Ankara le-au reamintit alegătorilor că aceasta a fost o strategie pe care Partidul AK al dlui Erdogan a folosit-o înainte.

Kılıçdaroğlu, în vârstă de 74 de ani, a pierdut mai multe alegeri în calitate de lider al Partidului Popular Republican, dar de data aceasta mesajul său de eliminare a puterilor excesive ale președintelui a atins o coardă sensibilă.

Turcii l-au taxat pe Erdogan

Turcii au trecut, de asemenea, printr-o criză a costului vieții, cu o inflație de 44%, agravată doar de politicile economice neortodoxe ale lui Erdogan.

Apoi, guvernul Erdogan a fost învinuit că a răspuns lent la cutremurele duble din februarie, care au ucis peste 50.000 de oameni în 11 provincii.

Și totuși, în ciuda câtorva luni foarte dificile, președintele dominant al Turciei pare să aibă prima șansă. Adresându-se alegătorilor de la balconul pe care l-a folosit pentru victoriile anterioare, acesta a anunțat că "deși rezultatele finale nu sunt în vigoare, suntem cu mult înainte".

Indiferent dacă va câștiga sau nu în turul al doilea de scrutin (de peste două săptămâni), președintele pare să fi sfidat multe sondaje care l-au dat ca favorit pe rivalul său, arătând că acesta va câștiga din primul tur.

De asemenea, el s-ar putea îndrepta spre o majoritate în Parlament, alături de aliatul său naționalist MHP, potrivit rezultatelor neconfirmate citate de agenția de presă de stat Anadolu.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 VIDEO Priviți aceste imagini apocaliptice cu pădurea care oferea protecție militarilor ucraineni în fața dronelor rusești...

4 Expert despre porcăria comisă de E.ON: Este o înșelătorie, oamenii nu au ce să facă pentru că nu mai există concurență

5 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”