Riadul și aliații săi regretă "răspunsul negativ" al Qatarului și anunță menținerea sancțiunilor

Riadul și aliații săi regretă "răspunsul negativ" al Qatarului și anunță menținerea sancțiunilor

Arabia Saudită și aliații săi și-au exprimat regretul pentru "răspunsul negativ" al Qatarului la condițiile puse pentru încheierea crizei și au anunțat, la finalul unei reuniuni desfășurate miercuri la Cairo, menținerea sancțiunilor față de Doha, transmite AFP.

Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Bahrainul și Egiptul au anunțat la 5 iunie întreruperea relațiilor diplomatice cu Qatarul, acuzând emiratul, printre altele, de sprijin acordat terorismului și de relații prea apropiate cu Iranul.

Respectivele state au impus de asemenea Qatarului sancțiuni economice, Riadul închizând singura frontieră terestră.

Ulterior, aceste țări au trimis Qatarului o scrisoare oficială cu 13 cerințe concrete, printre care Doha să înceteze sprijinul acordat Fraților Musulmani, să închidă televiziunea de știri Al-Jazeera și să reducă relațiile cu Teheranul.

Qatarul, care a respins acuzațiile de terorism, a răspuns oficial acestor cerințe, luni, într-un mesaj transmis prin intermediul Kuweitului, care joacă un rol de mediator.

La finalul reuniunii lor de la Cairo, de miercuri, șefii diplomațiilor din Arabia Saudită, Egipt, Emiratele Arabe Unite și Bahrain au exprimat, într-un comunicat, "regretul lor față de răspunsul negativ al Qatarului, care arată neglijență și lipsă de seriozitate (...) în ce privește revizuirea politicilor și practicilor sale".

Acesta "reflectă o lipsă de înțelegere a gravității situației" din partea Qatarului, a subliniat ministrul egiptean al Afacerilor Externe, Sameh Choukri, într-o conferință de presă.

"Nu mai este posibil să tolerăm rolul de sabotor jucat de Qatar" în conflictele regionale, a adăugat el, indicând că cei patru miniștri de externe au convenit ca următoarea lor întâlnire să aibă loc la Manama, capitala Bahrainului, la o dată neprecizată.

Șeful diplomației saudite, Adel al-Jubeir, a afirmat la Cairo că sancțiunile vor fi menținute și a prevenit că ar putea urma și alte măsuri.

"Boicotul" față de Doha "va continua" și "vom lua măsuri la momentul potrivit", a spus el.

Miercuri dimineața, șeful diplomației qatareze, Sheikh Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani, a declarat la Londra că țara sa este gata "să se angajeze într-un proces de negocieri, într-un cadru clar care să-i garanteze suveranitatea".

El a denunțat totodată sancțiunile contra Qatarului, care reprezintă "o agresiune evidentă și o insultă la toate tratatele internaționale".

Marți, la Doha, referindu-se la cerințele Arabiei Saudite și aliaților ei, șeful diplomației Qatarului a vorbit despre o "listă nerealistă și de neacceptat".

Lista "nu vizează terorismul, ea urmărește să se pună capăt libertății de exprimare", a acuzat ministrul de externe, citat de AFP.

Într-o discuție cu președintele egiptean, Abdel Fattah al-Sissi, președintele american, Donald Trump, a făcut apel miercuri la "negocieri constructive între toate părțile pentru rezolvarea diferendului" și a "reiterat necesitatea respectării de către toate statele a angajamentelor luate la summitul de la Riad în vederea stopării finanțării terorismului și discreditării ideologiei extremiste".

AGERPRES/ (AS — autor: Vicențiu Purcărea, editor online: Daniela Juncu)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Nu stă niciodată cu fața la...” / Detalii despre cum făceau amor „elevul” Dani Oțil și „mămica” Mihaela Rădules…

2 ULTIMA ORĂ Culise din ședința PNL / S-a pus batista pe țambal! Cîțu nici nu s-a dus. Orban a făcut liniște în 30…

3 Hemoroizii lui Iliescu / O mare nulitate securistă a României

4 Beizadele PSD / Dezmăţ cu droguri, amor şi peste 100 de tineri la un loc

5 Raport al serviciilor americane de informaţii. Scenarii ale lumii în 2040