Richard Branson afirmă că zborul lui în spaţiu ar putea avea loc până în luna iulie

Richard Branson afirmă că zborul lui în spaţiu ar putea avea loc până în luna iulie

Miliardarul Richard Branson a declarat că zborul lui dincolo de frontiera cu spaţiul, ce urmează să aibă loc la bordul unui vehicul construit de compania sa Virgin Galactic, ar putea avea loc peste patru-cinci luni, potrivit unor dezvăluiri făcute de antreprenorul britanic pentru AFP, joi, la Washington.

"Aş vrea să merg în spaţiu pentru a marca a 50-a aniversare a zilei de când omul a păşit pe Lună, acesta este planul nostru", a precizat patronul grupului Virgin, în marja unui eveniment organizat pentru a omagia compania Virgin Galactic la National Air and Space Museum din Washington. Astronauţii americani din echipajul Apollo 11 au păşit pe Lună pe 20 iulie 1969.

Virgin Galactic este una dintre dintre cele două companii - alături de Blue Origin - aflate în cursă pentru a trimite pasageri deasupra frontierei dintre spaţiu şi atmosfera terestră în cadrul unor zboruri cu durate de câteva minute.

Aceste companii vor să trimită sute sau chiar mii de persoane în scurte zboruri "suborbitale", ceea ce înseamnă că turiştii nu vor ajunge pe orbita terestră. Aceste misiuni vor fi mai scurte şi mai abordabile (prin prisma costurilor) decât proiectul companiei SpaceX, ce vizează trimiterea unui miliardar japonez într-o călătorie în jurul Lunii, cel mai devreme în 2023.

În decembrie, un vehicul al Virgin Galactic a atins pentru prima dată altitudinea de 80 de kilometri, ce marchează în Statele Unite, potrivit convenţiilor, frontiera cu spaţiul (potrivit convenţiei internaţionale, această limită se află la altitudinea de 100 de kilometri).


Foto: (c) VIRGIN GALACTIC HANDOUT / EPA


Vehiculul spaţial construit de Virgin Galactic, denumit SpaceShipTwo, este comandat de doi piloţi. El este eliberat de un avion purtător, apoi îşi porneşte propriul motor cu reacţie şi se îndreaptă vertical spre cer, atingând o altitudine de la care curbura Pământului este vizibilă. Apoi, vehiculul coboară natural, în planare, spre aeroportul din Mojave, în California, care reprezintă şi punctul său de decolare.

La bordul vehiculului se vor afla şase pasageri, alături de cei doi piloţi.

Richard Branson a anunţat adeseori diverse date pentru această primă călătorie spaţială, dar termenele au fost depăşite întotdeauna. Însă de această dată, magnatul britanic afirmă că testele au intrat într-o fază decisivă, după reuşita unui test realizat în decembrie 2018, când vehiculul companiei sale a ajuns pentru prima dată în spaţiu.

"De acum şi până în iulie, ar trebui să realizăm destule teste", a explicat Richard Branson.

Însă magnatul nu vrea să promită că viitorii clienţi ai Virgin Galactic vor călători în spaţiu înainte de sfârşitul acestui an: "Trebuie să aştept ca echipa noastră să fie încrezătoare 100%".

Antreprenorul britanic a dezvăluit pentru AFP că alocă în prezent o finanţare de 35 de milioane de dolari pe lună pentru Virgin Galactic. În trecut, Richard Branson a declarat că investiţia sa totală în acest proiect, începută în anii 2000, a depăşit 1 miliard de dolari .

Potrivit declaraţiilor sale, următorul zbor test va avea loc în jurul datei de 20 februarie, în funcţie de condiţiile meteorologice.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?