Ridicarea imunităţii parlamentare, modificată în regulamentul Senatului

Ridicarea imunităţii parlamentare, modificată în regulamentul Senatului

Gorghiu a anunțat modificarea Regulamentului camerei superioare, referitor la ridicarea imunităţii, pentru a fi în acord cu recomandările Comisiei Europene. Modificarea a fost aprobată de Biroul Permanent, potrivit Agerpres.

Plenul Senatului FOTO Inquam Photos / George Călin

„Am primit o solicitare din partea ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, cu o rugăminte pe care am decis în unanimitate în Biroul permanent să o punem foarte repede în aplicare. Această rugăminte se referă la evaluările pe care Comisia Europeană le-a făcut de-a lungul vremii cu privire la România, cu privire la situaţia Regulamentului Camerei, al Senatului", a declarat Alina Gorghiu, la finalul şedinţei conducerii Senatului, potrivit Agerpres .

Preşedintele Senatului a explicat că în acest context există o evaluare cuprinsă atât în MCV-ul din 2021, cât şi în cel privind statul de drept din 2022, lăudând Camera Deputaţilor pentru că şi-a pus în acord Regulamentul de procedură cu prevederile Comisiei de la Veneţia din 2019, şi anume faptul că s-au modificat prevederile pentru a se furniza, aşa cum cere Comisia de la Veneţia, motivele în temeiul cărora se adoptă deciziile Parlamentului cu privire la ridicarea imunităţii.

„Ca atare, astăzi, Senatul, pentru că nu vrem să întârziem absolut deloc să punem în acord şi noi Regulamentul cu cele prevăzute în opinia Comisiei de la Veneţia”, a mai adăugat Gorghiu, susținând că nu ştie de ce această modificare nu a fost făcută mai devreme.

Potrivit șefei Senatului, raportul ridicării imunității va cuprinde toate argumentele, atât în favoarea aprobării cererii, cât şi pe cele împotrivă.

„Vom vota această modificare a Regulamentului care spune un lucru simplu şi anume că vom avea o nouă prevedere în Regulamentul Senatului care va spune în felul următor: Raportul cu privire la ridicarea imunităţii oricărui senator va cuprinde toate argumentele, atât în favoarea aprobării cererii, cât şi pe cele împotriva aprobării acesteia. Şi textul continuă ca cel de la Cameră, aşa cum Comisia de la Veneţia ne solicită. Cred că este o modificare binevenită, care să mai elimine un punct ce ar putea fi considerat vulnerabilitate de către Comisia Europeană atunci când evaluează situaţia justiţiei din România, situaţia ridicării imunităţii parlamentarilor şi aşa mai departe", a transmis Alina Gorghiu.

Modificările urmează să ajungă și în plenul Senatului.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…