RISE Project, noi dezvăluiri despre cum își mulge băiatul lui Dragnea firmele de lichidități și cumpără proprietăți de la TelDrum

RISE Project, noi dezvăluiri despre cum își mulge băiatul lui Dragnea firmele de lichidități și cumpără proprietăți de la TelDrum

RISE Project , noi dezvăluiri despre cum își mulge băiatul lui Dragnea firmele de lichidități și cumpără proprietăți de la TelDrum. Fiul lui Liviu Dragnea, Ștefan Valentin, preia patrimoniul de lux al corporației Tel Drum. A început operațiunea luna trecută, înainte ca societatea urmărită penal să-și ceară falimentul, printr-un instrument financiar de familie conectat direct la cardul personal. Tabloul insolvenței Tel Drum reflectă mișcări noi de trupe în gruparea “Dragnea”.

 Dragnea Junior a cumpărat mai multe proprietăți de la corporația teleormăneană. Transferul imobiliar se regăsește în dosarul de insolvență, pe lista cu proprietățile înstrăinate în ultimele șase luni și sumele încasate – depusă de avocații Tel Drum.

Sunt patru proprietăți care alcătuiesc împreună un domeniu total de 3,9 ha, la intrarea în Turnu Măgurele.

Piesa de rezistență e fosta vilă de protocol a partidului comunist, cu piscina și acareturile aferente. Celelalte trei sunt terenurile care o înconjoară, luate și ele la pachet.

Tel Drum le-a vândut pe toate lui Dragnea Junior cu aproape 106.000 euro (493.601,36 lei).

Tranzacția a avut loc pe 9 ianuarie, cu opt zile înainte ca cererea de insolvență a corporației să fie înregistrată la Tribunalul Teleorman. Contractul poate fi anulat la cererea lichidatorului, dacă acesta consideră că vânzarea s-a făcut în dauna creditorilor.

Documente vânzare-cumpărare vila PCR:

RUDE LA CUMPĂRĂTURI

Cumpărătorul oficial: o firmă (Zooveg 2010) în care fiul de 29 de ani al președintelui PSD deține 70% din acțiuni.

Îi are aici ca asociați minoritari pe Ilie Dragne și Gabriel Putineanu, doi apropiați ai familiei.

Primul e consătean cu Dragnea Senior și omniprezent în toate afacerile lui Dragnea Junior. Mai e cercetat și într-un dosar de evaziune, fiind săltat de mascați anul trecut, pentru 24 de ore, cu prilejul unor raiduri complexe ale DIICOT. Atunci a fost vizată inclusiv ferma de porci a lui Dragnea Junior pe care Ilie Dragne o administrează.

Al doilea e fratele lui Mihai Putineanu – finul lui Liviu Dragnea, căsătorit cu o verișoară a Bombonicăi și fost director în Consiliul Județean Teleorman.

Intrat în afaceri, finul Putineanu a devenit finanțator și activist de frunte la PSD. Ferma lui de vaci (Agrotrust) a încasat de-a lungul timpului peste 25 de milioane de la Tel Drum, dar a și plătit facturi private către realizatori Antena 3 sau firme-fantomă. 

Prin firma (Zooveg 2010) care a preluat vila PCR, Dragnea Junior controlează și afacerea cu silozurile din Teleorman (Gransiloz), dezvoltată în cooperativă cu Tel Drum. Peste 18 milioane de lei au rulat împreună cele două entități.

Nu-i prima dată când fiul șefului PSD tranzacționează proprietăți cu Tel Drum prin aceste companii. În 2016, el ceda corporației domeniul de vânătoare deținut de Gransiloz și folosit de tatăl lui pentru întâlniri cu membri importanți ai partidului. Pădurea a fost transferată în contul unei datorii de 700.000 de euro.

Mai mult: în sistemul integrat al grupării, Tel Drum a garantat și creditele bancare obținute de aceste firme ale lui Dragnea Junior.

Cert e că fluxul banilor pe traseul Tel Drum – Gransiloz se capitalizează în firma-mamă (Zooveg 2010).

Din acest punct, banii pleacă direct în cardul lui Dragnea Junior. Destinație finală.

BANII PENTRU COPII

Un extras personal de cont bancar al lui Dragnea Junior arată cum se închide cercul banilor publici în familia șefului PSD. Documentul a fost emis de sucursala CEC Bank din centrul Alexandriei și acoperă ultimul trimestru al anului trecut (6 septembrie  – 15 decembrie 2017).

E contul în care fiul lui Liviu Dragnea încasează profitul direct.

Se scurg aici dividendele de la firma (Zooveg 2010) prin intermediul căreia Juniorul a preluat vila PCR de la Tel Drum. De exemplu, 647.312 lei a încasat în perioada septembrie – decembrie, în patru tranșe.

Cu 371.000 de lei, peste jumătate din bani, și-a capitalizat celebra fermă de porci (Ferma Salcia).

Restul s-a împărțit în familie.

Pe 22 noiembrie, Dragnea Junior i-a trimis 4.600 de lei surorii sale, Alexandra Maria, cu titlul de cadou. Iar cinci zile mai târziu, pe 27 noiembrie, a venit și adevăratul cadou sub forma unui act de donație: 47.000 lei de la frate, la soră. Adică din dividendele Zooveg 2010.

Monitorul Oficial confirmă tranzacțiile bancare: din iulie 2017 până în ianuarie 2018, Dragnea junior a încasat de la Zooveg dividende ce însumează 2.637.629 de lei (peste 500.000 de euro) – pe anii 2015 și 2016. Cea mai recentă tranșă, de peste 2 milioane de lei, a fost încasată în luna ianuarie.

Juniorul a transferat și profitul Gransiloz, pentru aceeași perioadă, în conturile Zooveg imediat după Crăciun, pe 27 decembrie 2017. În total, 6.892.289 de lei (1,5 milioane de euro).

Altfel, atât Zooveg cât și Gransiloz au terminat anul trecut pe minus în registre.

 TOT PE 9 IANUARIE

Luna trecută, fiul lui Liviu Dragnea a intrat oficial și pe piața imobiliară din Capitală.

Mai exact, pe 9 ianuarie, aceeași zi în care a cumpărat cele patru proprietăți de la Tel Drum.

Ștefan Valentin Dragnea a înregistrat atunci o companie de construcții rezidențiale și ne rezidențiale (Bucharest Residence). Deocamdată e doar o firmă de apartament din sectorul 3, unde Dragnea Junior face echipă cu omul lor de încredere, Ilie Dragne, asociat minoritar cu 10%.

Intrat pe piața dezvoltatorilor imobiliari, Dragnea Junior beneficiază de cota de 5% TVA pentru vânzarea de locuințe (cele cu o suprafață mai mică de 120 mp), așa cum a beneficiat, în calitate de crescător de porci, de creșterea ajutorului de stat. Ambele sunt măsuri fiscale luate de guvernul PSD.

Liviu Dragnea n-a răspuns întrebărilor RISE Project, deși mesajele noastre apar marcate cu “seen”.

CRONICA UNUI FALIMENT PRIN SURPRINDERE

În cererea de faliment, reprezentanții Tel Drum susțin că incapacitatea lor de plată ar fi fost provocată de o decizie bruscă a băncii finanțatoare: pe 20 decembrie 2017, UniCredit a cerut rambursarea anticipată a creditelor acordate corporației din Teleorman.

Primul sechestru de 4,1 milioane de lei a fost dispus de procurorii DNA pe 17 septembrie 2017 în dosarul cu fraudarea fondurilor europene. Dar banii au fost extrași efectiv din contul Unicredit al Tel Drum abia pe 12 decembrie 2017, zi în care corporația a și fost percheziționată. Managerii înghețaseră suma într-un cont special destinat sechestrului.

Pe 17 ianuarie, când Tel Drum s-a cerut în faliment, procurorii au pus din nou compania sub acuzare. De data asta, în dosarul recent în care șeful partidului de guvernământ e suspectat de inițierea unui grup infracțional organizat. Noul sechestru dispus: 32 milioane de lei.

Pe 26 ianuarie, DNA a cerut instanței să limiteze spațiul de manevră al Tel Drum, sub suspiciunea că acționarii companiei încearcă să-i transfere bunurile și s-o îngroape rapid, lăsând statul cu buza umflată în eventualitatea unei condamnări.

Trei zile mai târziu, un judecător din Teleorman decide că societatea trebuie reorganizată sub supravegherea unui administrator judiciar, mai precis CITR Ilfov, subsidiar grupului de insolvență fondat de lichidatorul Andrei Cionca.

Administratorul special a primit termen ca până pe 4 aprilie să definitiveze lista creditorilor. Până pe 15 martie, companiile, instituțiile sau persoanele fizice au posibilitatea să-și înscrie creanțele asupra Tel Drum.

Odată finalizat tabelul cu creditorii, administratorul împreună cu aceștia vor gestiona, practic, firma aflată în reorganizare. Directorul Petre Pitiș ar vrea, de pildă, ca Tel Drum să participe în continuare la licitații publice.

Cea mai mare sumă o are de recuperat UniCredit – 9,7 milioane lei. Veneto Banca și Deutsche Leasing au și ele de luat 2,6 milioane lei, respectiv 3,4 milioane lei.

Managerul Petre Pitiș și Liviu Dobrescu, fostul coleg de facultate al lui Liviu Dragnea – adică acționarii asumați ai Tel Drum – au și ei de recuperat 4,8 milioane lei. Dividende.

Alt mare creditor Tel Drum e o fostă companie de stat (Aversa Manufacturing) cumpărată în 2013 de canadianul Michael Danny Topolinski, proprietarul grupului Benevo. Acesta a încheiat în 2016 un contract cu Tel Drum pentru recondiționarea și repararea unor pompe de mare capacitate destinate irigațiilor. “Am livrat pompele reparate către Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare (ANIF) de unde Tel Drum le-a ridicat dar n-a mai efectuat nici o plată”, spune Michael Topolinski.

Și firma de furaje a lui Dragnea Junior, figurează pe tabelul creditorilor cu 3,5 milioane de lei. Are o vastă istorie financiară cu Tel Drum.

122.000 lei are de recuperat și compania de transport din Argeș (Interfrigo Logistic) adică tot Dragnea Junior împreună cu alt fost coleg de facultate al lui Dragnea Senior: piteșteanul Daniel Neagoe.

Tabel creditori TelDrum:





Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...