Ritualul care are loc în cea de-a patra zi a Săptămânii Luminate. Ce e interzis să faci în Joia Rea, cum ții ghinionul departe

Ritualul care are loc în cea de-a patra zi a Săptămânii Luminate. Ce e interzis să faci în Joia Rea, cum ții ghinionul departe

Ziua de joi din Săptămâna Luminată poartă numele de Joia Verde. În credința populară se spune că astăzi nu e bine să muncești pentru a nu atrage ghinionul asupra casei tale. În această zi, femeile respectă un ritual important.

Tradiții în Săptămâna luminată FOTO Adevărul

Tradiții în Săptămâna luminată FOTO Adevărul

Ziua de joi din Săptămâna Luminată poartă numele de Joia Verde, o zi în care se cinstesc holdele, grădinile și grânele. Cine muncește în această zi aduce asupra casei nenorocul, secetă și dăunătorii în livezi. „Joia Rea”, cum mai este denumită această zi, cere un ritual al morților. În tradiția populară se păstrează obiceiul ca 44 de găleți cu apă să fie cărate la morminte. De asemenea, 2 lumânări se aprind la toate cele 4 capete iar apa astfel „sfințită” se vărsa apoi în fântână din curte. Cine muncește în această zi aduce asupra casei nenorocul, seceta și dăunătorii în livezi.

Începutul unei perioade de sărbătoare

Săptămâna Luminată este prima săptămână care urmează după praznicul Sfintelor Paști și se termină în duminica următoare numită Duminica Tomii (a Sfântului Apostol Toma). Pentru creștinii ortodocși, Săptămâna Luminată este începutul unei perioade de sărbătoare, care se termină după cincizeci de zile de la Paști la Pogorârea Sfântului Duh (Rusaliile).

Săptămâna luminată stă sub semnul luminii și prima slujbă din această săptămâna începe prin cuvintele „Veniți de luați lumină!'”.

Hainele albe, simbol al bucuriei Învierii

În primele secole ale creștinismului, în timpul Săptămânii Luminate, catehumenii (cei care se pregăteau să primească taina Botezului), care erau botezați în noaptea de Paști, purtau haine albe, simbol al bucuriei Învierii.

În această săptămână, ei veneau în fiecare zi la Biserică, participând la Sfânta Liturghie și împărtășindu-se cu Trupul și Sângele Mântuitorului Hristos. Pentru că primiseră Botezul, ei se numeau „luminați", iar săptămâna aceasta era socotită pentru ei „Săptămâna cea luminată".

În această perioadă, slujbele Biserici sunt deosebite de cele din restul anului. Toate cântările și citirile din aceasta perioadă a Săptămânii Luminate fac referire directă la Învierea din morți a Mântuitorului. Chiar și slujba înmormântării celor care au adormit în timpul acestei săptămâni, indiferent pentru cine ar fi săvârșită (preot, călugăr sau credincios), este înlocuită de slujba Învierii. Se cântă la mort „Hristos a Înviat !".

Se spune în popor că Săptămâna Luminată este consacrată morţilor. Aceasta este denumită şi Săptămâna Blajinilor sau Paştile Morţilor. Cei care mor în ziua de Paşte şi în Săptămâna Luminată merg direct în Rai, indiferent de păcatele pe care le-au comis, pentru că Lumina şi uşile raiului sunt deschise, iar cele ale Iadului sunt închise, potrivit unor credinţe populare. Altele descriu că acela care se naşte în această săptămână va fi un om norocos.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Primul drum de mare viteză care va face legătura cu Podul de la Brăila. Traseul în detaliu și ce îl diferențiază de alte proiecte

2 „Putem lansa o lovitură nucleară limitată asupra unei țări NATO fără a declanșa un război total. Americanii mint când spun că garantează protecția ali…

3 O finalistă Miss Elveția a fost sugrumată, dezmembrată și „pasată cu un blender de soțul ei”

4 „Ușa se deschide cu adevărat” / Pavel Durov a început să ofere „cheile“ Telegram serviciilor de informații franceze

5 „I-am administrat două bătăi, îi înțeleg resentimentele” / Traian Băsescu îl umilește pe Geoană în direct