Roboții de securitate, la mare modă, în pofida "sinuciderii" unuia dintre ei

Roboții de securitate, la mare modă, în pofida "sinuciderii" unuia dintre ei

Steve, un robot care fost creat pentru a lucra ca agent de securitate într-un centru comercial din Washington, a fost salutat cu căldură în prima lui zi de muncă de persoanele venite la cumpărături, iar unii dintre clienții acelui mall și-au făcut selfie-uri cu el. Totul a funcționat perfect până când Steve a căzut pe scări și și-a încheiat cursa "înecat" într-o fântână, informează AFP.

Sursa foto: (c) www.knightscope.com

Steve a fost un robot de securitate din gama K5 și a fost amplasat în Georgetown, un cartier elegant din Washington.

Accidentul lui, petrecut la jumătatea lunii iulie, prezentat ca "o sinucidere" de un grup de internauți cu simțul umorului, i-a adus o celebritate imediată pe rețelele de socializare. De atunci, robotul a fost retrimis la sediul companiei sale, Knightscope, în Silicon Valley, și a fost înlocuit cu "sora" lui, Robie.

Potrivit mai multor specialiști în noile tehnologii, mașinile precum Steve reprezintă viitorul, în pofida unor accidente, în domeniul serviciilor de securitate și al forțelor de ordine.

Compania Knightscope a alocat 17 milioane de dolari și a alcătuit o echipă specializată în robotică, menținerea ordinii publice, inteligență artificială și construcția de automobile.

Compania californiană a fost înființată după "tragicele evenimente din Sandy Hook și Boston", potrivit unui mesaj publicat pe site-ul ei, referindu-se la masacrul comis într-o școală primară în 2012 și la dublul atentat comis în timpul Maratonului de la Boston din 2013.

Camere video, microfoane și detectoare

Aceste mașini nu au ca scop înlocuirea oamenilor, ci au misiunea de a îi ajuta pe agenții însărcinați cu menținerea ordinii publice, afirmă reprezentanții companiei Knightscope.

Toți acești roboți sunt echipați cu camere panoramice și în infraroșu, microfoane, detectoare de mișcare și diverse tehnologii care le permit numeroase funcții, inclusiv să monitorizeze plăcuțele de înmatriculare ale autovehiculelor.

Un "software de detectare a anomaliilor" le permite să identifice eventualele amenințări și să alerteze autoritățile.

Knightscope a semnat un acord cu o companie de securitate pentru amplasarea în mai multe tipuri de clădiri a roboților K5, ce au o înălțime de un metru și jumătate, și a "verișorilor" lor, K3, mai scunzi și programați pentru a-și desfășura activitatea în interior.

Unul dintre principalele avantaje pentru clienți este reducerea costurilor: prețul mediu de utilizare a acestor roboți este de 7 dolari pe oră.

Alte companii s-au lansat și ele în acest sector: Cobalt Robotics amplasează roboți de securitate de interior în mai multe clădiri din California, mai ales în timpul nopții și în weekenduri.

Roboții "au inteligența unei mașini autonome, dar sunt programați pentru securitatea de interior", a explicat Travis Deyle, cofondator al Cobalt Robotics și fost inginer la Google X.

Ei pot fi desfășurați ca o flotă într-un imobil, unde sunt supravegheați din interiorul unui post de control.

"Se vor afla în căutarea a ceva ce nu ar trebui să se afle acolo, scurgeri de apă, gaze etc. Când detectează ceva, previn un om", a adăugat Travis Deyle.

După părerea specialistului american, acest sector se află încă într-o etapă incipientă și ar trebui să se dezvolte cu rapiditate, profitând de descoperirile tehnice făcute în domeniul senzorilor ieftini și în sectorul inteligenței artificiale.

"Vom asista la o dezvoltare a roboților special concepuți pentru a efectua anumite sarcini", afirmă J.P. Gownder, un analist specializat în robotică al companiei Forrester Research.

Roboții "nu resimt oboseala ca agenții de securitate. Această meserie este dură, inclusiv din punct de vedere psihic, nimic nu se petrece înainte ca anumite lucruri să se declanșeze", a adăugat același specialist american.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”