Robotul rus FEDOR a publicat din spaţiu un mesaj pe Twitter în care s-a plâns de ''ambuteiaje''

Robotul rus FEDOR a publicat din spaţiu un mesaj pe Twitter în care s-a plâns de ''ambuteiaje''

Robotul android FEDOR (Final Experimental Demonstration Object Research), singurul "membru" al echipajului capsulei Soyuz MS-14 care s-a conectat marţi la Staţia Spaţială Internaţională (ISS) , în a doua sa tentativă după o încercare eşuată sâmbătă, a publicat pe Twitter un mesaj pentru a explica întârzierea cu care a ajuns la bordul laboratorului orbital, în care a dat vina pe "ambuteiajele" întâlnite în călătoria sa spaţială, relatează EFE.

"Scuzele mele pentru întârziere. Am fost prins într-un ambuteiaj. Sunt pregătit să-mi continui activitatea", a explicat androidul pe contul său de pe această reţea de socializare, unde are peste 8.000 de admiratori ("followers").

Capsula Soyuz MS-14, transportând robotul umanoid FEDOR, a eşuat sâmbătă în tentativa sa de a se conecta la portul Poisk, desemnat ca port iniţial de andocare la ISS. O a doua încercare de conectare, la portul Zvezda, a fost efectuată cu succes în a doua jumătate a zilei de luni.

Agenţia spaţială rusă a decis ca Soyuz să încerce andocarea într-un alt port, după tentativa eşuată din 24 august. De atunci, timp de peste 70 de ore, capsula spaţială cu robotul android la bord au rămas "blocaţi" la o distanţă de aproximativ 300 de metri în raport cu ISS.

În cazul în care andocarea la ISS nu ar fi putut avea loc în decurs de câteva zile, capsula ar fi fost nevoită se scufunde în ocean. Robotul FEDOR (supranumit 'Fiodor'), care va rămâne pe platforma orbitală timp de 14 zile, va avea misiunea de a realiza experimente diverse, despre care robotul va publica mesaje informative pe reţelele de socializare.

Specialiştii ruşi doresc ca androidul să revină pe ISS, în 2021, pentru a realiza "o plimbare" în spaţiu. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Avocata reținută pentru relații „speciale” cu interlopii, pusă sub control judiciar

2 Ce culoare trebuie să porți, în funcție de zodie, pentru a avea noroc

3 VIDEO E tare judecătoarea asta din Columbia!

4 Începe să se confirme scenariul lichidării lui Lukașenko?

5 Surpriză la descinderile SBU la o mănăstire din Cernăuți: Secretarul eparhiei făcea sex cu cântărețul corului