Robotul rus FEDOR a publicat din spaţiu un mesaj pe Twitter în care s-a plâns de ''ambuteiaje''

Robotul rus FEDOR a publicat din spaţiu un mesaj pe Twitter în care s-a plâns de ''ambuteiaje''

Robotul android FEDOR (Final Experimental Demonstration Object Research), singurul "membru" al echipajului capsulei Soyuz MS-14 care s-a conectat marţi la Staţia Spaţială Internaţională (ISS) , în a doua sa tentativă după o încercare eşuată sâmbătă, a publicat pe Twitter un mesaj pentru a explica întârzierea cu care a ajuns la bordul laboratorului orbital, în care a dat vina pe "ambuteiajele" întâlnite în călătoria sa spaţială, relatează EFE.

"Scuzele mele pentru întârziere. Am fost prins într-un ambuteiaj. Sunt pregătit să-mi continui activitatea", a explicat androidul pe contul său de pe această reţea de socializare, unde are peste 8.000 de admiratori ("followers").

Capsula Soyuz MS-14, transportând robotul umanoid FEDOR, a eşuat sâmbătă în tentativa sa de a se conecta la portul Poisk, desemnat ca port iniţial de andocare la ISS. O a doua încercare de conectare, la portul Zvezda, a fost efectuată cu succes în a doua jumătate a zilei de luni.

Agenţia spaţială rusă a decis ca Soyuz să încerce andocarea într-un alt port, după tentativa eşuată din 24 august. De atunci, timp de peste 70 de ore, capsula spaţială cu robotul android la bord au rămas "blocaţi" la o distanţă de aproximativ 300 de metri în raport cu ISS.

În cazul în care andocarea la ISS nu ar fi putut avea loc în decurs de câteva zile, capsula ar fi fost nevoită se scufunde în ocean. Robotul FEDOR (supranumit 'Fiodor'), care va rămâne pe platforma orbitală timp de 14 zile, va avea misiunea de a realiza experimente diverse, despre care robotul va publica mesaje informative pe reţelele de socializare.

Specialiştii ruşi doresc ca androidul să revină pe ISS, în 2021, pentru a realiza "o plimbare" în spaţiu. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

4 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

5 Foarte interesante amănunte...