Roger Federer, inepuizabil, câștigă din nou Australian Open

Roger Federer, inepuizabil, câștigă din nou Australian Open

Tenismanul elvețian Roger Federer, inepuizabil, a câștigat pentru a 5-a oară titlul la Australian Open, primul turneu de Mare Șlem al anului, învingându-l duminică în finala de la Melbourne pe spaniolul Rafael Nadal în cinci seturi, 6-4, 3-6, 6-1, 3-6, 6-3, în 3 ore și 38 de minute.

Una dintre cele mai vechi și mai urmărite rivalități din ultimul deceniu al tenisului masculin, punctată de 35 de meciuri în palmaresul direct, a meritat și de data aceasta interesul imens al iubitorilor acestui sport, care au putut urmări un nou regal de tenis, desfășurat într-o tensiune excepțională. Mai bun pe hard, cu titluri la Melbourne câștigate în 2004, 2006, 2007 și 2010, în timp ce adversarul lui are doar un succes în Australia, în 2009, Roger Federer și-a concretizat minunat acest atu, contracarând tenacitatea proverbială a spaniolului.

Deși ambii jucători au peste 30 de ani, valoarea lor extraordinară nu a lăsat niciun moment să se vadă acest doar aparent handicap, iar cel mai vârstnic, Federer (35 de ani și 6 luni), s-a impus. El a și început mai bine, adjudecându-și rapid primul set, cu 6-4, care, în ciuda faptului că a avut cele mai multe jocuri, a durat cel mai puțin, 34 de minute.

Fără să cedeze un singur moment, Rafael Nadal a revenit de fiecare dată, egalând la 1 și la 2, pentru ca în setul decisiv să cedeze în fața preciziei la primul serviciu etalate de Roger Federer (20 de ași față de numai 4 Nadal), această manșă decisivă durând 61 de minute.

Pe Arena centrală a complexului australian, "Rod Laver", chiar marele campion australian care a dat numele imensei incinte a înmânat trofeul de învingător lui Federer, al 18-lea de Mare Șlem a acestui jucător, considerat de majoritatea specialiștilor, dar mai ales a iubitorilor sportului, cel mai mare tenisman din toate timpurile.

La festivitatea de premiere, cei doi finaliști au încasat și bonusurile în bani și puncte ale concursului — 3,7 milioane de dolari australieni și 2.000 puncte pentru învingător, respectiv 1,9 milioane de dolari australieni și 1.200 puncte ATP pentru învins.

AGERPRES (editor: Teodora Oprea, editor online: Irina Giurgiu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Care sunt „șansele” de a fi mobilizat, în funcție de vârsta și pregătirea militară pe care le ai, dacă se sună mobilizarea generală

2 De unde vine expresia „Pe vremea lui Pazvante“. Filă întunecată din istoria Principatelor Române

3 Voi realizați că povestea asta este adevărată, s-a întâmplat în realitate?

4 Trebuie să citiți neapărat asta ca să vă dați seama în ce lume falsă trăim...

5 Zvonuri picante și speculații despre infidelitate și criză conjugală la vârful monarhiei britanice