Roger Federer, inepuizabil, câștigă din nou Australian Open

Roger Federer, inepuizabil, câștigă din nou Australian Open

Tenismanul elvețian Roger Federer, inepuizabil, a câștigat pentru a 5-a oară titlul la Australian Open, primul turneu de Mare Șlem al anului, învingându-l duminică în finala de la Melbourne pe spaniolul Rafael Nadal în cinci seturi, 6-4, 3-6, 6-1, 3-6, 6-3, în 3 ore și 38 de minute.

Una dintre cele mai vechi și mai urmărite rivalități din ultimul deceniu al tenisului masculin, punctată de 35 de meciuri în palmaresul direct, a meritat și de data aceasta interesul imens al iubitorilor acestui sport, care au putut urmări un nou regal de tenis, desfășurat într-o tensiune excepțională. Mai bun pe hard, cu titluri la Melbourne câștigate în 2004, 2006, 2007 și 2010, în timp ce adversarul lui are doar un succes în Australia, în 2009, Roger Federer și-a concretizat minunat acest atu, contracarând tenacitatea proverbială a spaniolului.

Deși ambii jucători au peste 30 de ani, valoarea lor extraordinară nu a lăsat niciun moment să se vadă acest doar aparent handicap, iar cel mai vârstnic, Federer (35 de ani și 6 luni), s-a impus. El a și început mai bine, adjudecându-și rapid primul set, cu 6-4, care, în ciuda faptului că a avut cele mai multe jocuri, a durat cel mai puțin, 34 de minute.

Fără să cedeze un singur moment, Rafael Nadal a revenit de fiecare dată, egalând la 1 și la 2, pentru ca în setul decisiv să cedeze în fața preciziei la primul serviciu etalate de Roger Federer (20 de ași față de numai 4 Nadal), această manșă decisivă durând 61 de minute.

Pe Arena centrală a complexului australian, "Rod Laver", chiar marele campion australian care a dat numele imensei incinte a înmânat trofeul de învingător lui Federer, al 18-lea de Mare Șlem a acestui jucător, considerat de majoritatea specialiștilor, dar mai ales a iubitorilor sportului, cel mai mare tenisman din toate timpurile.

La festivitatea de premiere, cei doi finaliști au încasat și bonusurile în bani și puncte ale concursului — 3,7 milioane de dolari australieni și 2.000 puncte pentru învingător, respectiv 1,9 milioane de dolari australieni și 1.200 puncte ATP pentru învins.

AGERPRES (editor: Teodora Oprea, editor online: Irina Giurgiu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

3 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

4 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani

5 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...