Rogojinaru (MEEMA): 550 de milioane de euro din fondurile acordate companiilor afectate de coronavirus vor merge pentru dezvoltare

Rogojinaru (MEEMA): 550 de milioane de euro din fondurile acordate companiilor afectate de coronavirus vor merge pentru dezvoltare

Fondurile care se vor acorda companiilor afectate de pandemia de coronavirus vor fi împărţite în trei categorii, iar cea mai mare parte va merge pentru dezvoltare, în jur de 550 de milioane de euro, a declarat, joi, secretarul de stat din Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri (MEEMA), Liviu Rogojinaru.

"O să vă spun despre acel aproximativ un miliard de euro care vine la Ministerul Economiei. În prima categorie vor fi undeva în jur de 350 de milioane de euro repartizaţi. Sunt granturi nerambursabile. Va fi o grilă nu complicată, nu vă gândiţi la nimic complicat. Pentru toate trei secţiunile discutăm de contribuabilul sau agentul economic, stă în faţa calculatorului şi îşi completează hârtiile. Vine o singură dată să ne vedem, când trebuie să semnăm contractele (...) şi în trei minute a plecat de acolo cu contractul semnat, iar banii îi primeşte în contul pe care îl indică tot în mediul online. Ne vedem o singură dată. Am dori să nu ne întâlnim nici atunci, dar se pare că tehnic nu se poate. Dacă am putea s-o rezolvăm şi pe asta am fi foarte fericiţi", a spus Liviu Rogojinaru, în cadrul videoconferinţei 'Antreprenoriat fără gen'.

El a explicat că o sumă de 350 de milioane de euro este dedicată pentru sectorul HORECA, firmelor care au activitatea întreruptă total sau parţial ca urmare a efectelor deciziilor emise de autorităţile publice competente, potrivit legii, în perioada stării de urgenţă sau companiilor din transporturi.

De asemenea, Liviu Rogojinaru a afirmat că la modalitatea de departajare şi de stabilire a punctajului se va lua în calcul cifra de afaceri de anul trecut, numărul mediul de angajaţi de anul trecut, precum şi faptul că societatea este în activitate.

"Ce ne-ar interesa foarte mult cu aceşti bani este să ajutăm societăţile care sunt în dificultate şi să-i ajutăm la modul în care să devină bancabili, cum se spune. Am avut ieri o întâlnire cu băncile. Exact pe problema aceasta am discutat. Să vedem cum facem. Din 30.000 să devină 50.000 de firme bancabile de aşa manieră încât să acceseze IMM Invest", a precizat Rogojinaru.

În a doua secţiune menţionată de secretarul de stat se află firmele care nu au avut niciun angajat la 31 decembrie şi singurul care munceşte este administratorul. El a susţinut că sunt câteva zeci de mii de firme de acest fel.

În a treia secţiune sunt alocaţi 550 milioane de euro, iar suma este destinată firmelor care vor să acceseze fonduri pentru dezvoltare şi mărirea capacităţii de producţie.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Fugarul Rizea îl dă în gât pe Adrian Năstase / Unde au fost dosite tablourile scumpe înainte de percheziți…

2 Bășiți aici! / „Declarația de la București” / Căcații stângii, acum ajunși bășini, vor să-l alunge pe Iohannis

3 Ăștia o iau razna / Numire suspectă în Guvern pe filiera interlopului lui Cîțu / Cum, mă, să pui în locul unui pro…

4 Fiul patronului Cris-Tim, arestat pentru trafic de droguri

5 „Am depresie și anxietate severă. Am fost violată de patru ori!”