Rolls-Royce dezvoltă un reactor nuclear pentru viitoarele baze selenare. Va avea dimensiunile unui autoturism

Rolls-Royce dezvoltă un reactor nuclear pentru viitoarele baze selenare. Va avea dimensiunile unui autoturism

Rolls-Royce a anunţat vineri că a primit o finanţare de 2,9 milioane de lire sterline (3,3 milioane de euro) din partea Agenţiei spaţiale britanice pentru dezvoltarea unor mici reactoare nucleare destinate viitoarelor baze selenare, transmite AFP, citată de Agerpres

Rolls-Royce. FOTO Facebook Rolls-Royce Motor Cars

Grupul industrial britanic estimează că primul astfel de reactor, ce va avea dimensiunile unui autoturism, va fi gata pentru a fi trimis pe Lună până în anul 2029

Cercetătorii şi inginerii de la Rolls-Royce lucrează la programul de micro-reactoare pentru dezvoltarea unei tehnologii care va furniza energia necesară oamenilor pentru a trăi şi munci pe Lună", se arată într-un comunicat al companiei.

Revenirea oamenilor pe Lună ar urma să se concretizeze astfel la 50 de ani după ultima dintre misiunile programului spaţial Apollo . NASA a anunţat la începutul lunii martie că misiunea spaţială Artemis 2 va transporta astronauţi pe o orbită în jurul satelitului Terrei în noiembrie 2024.

Misiunea Artemis 3 este prevăzută oficial pentru anul 2025. Ea va trebui să transporte astronauţi până la suprafaţa Lunii.

Un nou costum spaţial

NASA şi compania Axiom Space au prezentat miercuri, la Houston, Texas, un prototip pentru un nou costum spaţial destinat explorărilor selenare.

„Energia nucleară are potenţialul de a mări considerabil durata viitoarelor misiuni selenare şi valoarea lor ştiinţifică", asigură Rolls-Royce, care colaborează în acest proiect cu câteva universităţi britanice, printre care şi Oxford.

Suma anunțată vineri ca finanțare se adaugă cedlor 249.000 de lire sterline virate în conturile Rolls-Royce de Agenţia spaţială britanică în 2022.

Noua tranşă îi va permite companiei să realizeze o primă demonstraţie a funcţionării unui reactor nuclear modular selenar.

De altfel, Rolls-Royce a construit mici reactoare nucleare pentru producţia de energie în cadrul proiectului britanic de a accelera construcţia de noi centrale nucleare pe teritoriul său.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…