RoMAFIA! Azi EXPIRĂ termenul pentru ridicarea imunității lui Tăriceanu. Solicitarea DNA, amânată de senatorii din comisia juridică 5 luni!

RoMAFIA! Azi EXPIRĂ termenul pentru ridicarea imunității lui Tăriceanu. Solicitarea DNA, amânată de senatorii din comisia juridică 5 luni!

RoMAFIA! Azi EXPIRĂ termenul pentru ridicarea imunității lui Tăriceanu. Solicitarea DNA, amânată de senatorii din comisia juridică 5 luni!

Marți expiră termenul până la care senatorii din comisia juridică trebuia să dea un aviz asupra solicitării DNA de începere a urmăririi penale împotriva președintelui Senatului Călin Popescu Tăriceanu, acuzat de luare de mită. Cererea procurorilor de încuviințare a începerii anchetei zace în Parlament de cinci luni, o decizie fiind amânată de mai multe ori, sub diferite pretexte. Pe ordinea de zi a comisiei juridice nu figurează nicio solicitare a DNA.

Procurorii au cerut Senatului să încuviințeze începerea urmăririi penale pentru fapte de corupție în 7 noiembrie, anul trecut. Tăriceanu este acuzat de luare de mită. Concret, liderul ALDE ar fi primit aproape 800.000 de dolari de la reprezentanţii unei companii austriece pentru a încheia mai multe acte adiţionale la un contract comercial, banii fiind folosiţi pentru campania electorală.

Firma la care fac referire procurorii este Fujitsu Siemens Computers, cea de al cărui nume a fost legat şi dosarul Microsoft, în care au fost implicaţi mai mulţi demnitari români.

În anul 2014, Fujitsu Siemens GmbH Austria a făcut un denunţ cu privire la infracţiuni efectuate de angajaţii români în legătură cu încheierea şi derularea contractului pentru licenţe Microsoft din 2004 cu Guvernul României.
Fujitsu Siemens Computers a mai fost implicată în alte cauze penale privind închirierea de licenţe Microsoft.

În sesiunea parlamentară de toamnă, senatorii din comisia juridică l-au audiat pe Tăriceanu dar au amânat elaborarea unui raport pe motiv că trebuie să studieze documentele. În cadrul audierilor, Tăriceanu a susținut că demersul procurorilor DNA în cazul său are scopul de a îl intimida în lupta pe care a început-o pentru semnalarea ”abuzurilor” comise în România.

La reluarea lucrărilor Parlamentului, în sesiunea din februarie, Biroul permanent al Senatului a stabilit că termenul definitv pentru ca membrii comisiei juridice să dea un aviz este 2 aprilie. Raportul comisiei este, oricum, unul consultativ, plenul fiind suveran în luarea unei decizii.

Tăriceanu nu poate fi urmărit penal, fără acordul Senatului, pentru că este vorba despre fapte săvârșite în perioada mandatului de premier.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”