RoMAFIA! Paginile eliminate de Facebook promovau mesaje precum „Liviu Dragnea președinte!”, „Tudorel Toader, erou!” și „Kovesi încătușată”.

RoMAFIA! Paginile eliminate de Facebook promovau mesaje precum „Liviu Dragnea președinte!”, „Tudorel Toader, erou!” și „Kovesi încătușată”.

Paginile eliminate de Facebook promovau mesaje precum „Liviu Dragnea președinte!”, „Tudorel Toader, erou!” și „Kovesi încătușată”. Facebook spunea că a eliminat patru pagini, 26 conturi de F­acebook și un grup care făceau parte dintr-o rețea ce opera în România prin conturi false, dar și reale create de apropiați ai PSD. O analiză a @DFRLab arată cum au acționat paginile, ce legături aveau cu PSD și ce mesaje aveau împotriva opoziției. Deși numărul de pagini și conturi nu este mare (patru, respectiv 26) și nici cel de followers (1.550), partea importantă ține de semnalul dat: Facebook a comunicat acest lucru pe blogul mondial unde rar apar informații despre această parte a Europei, scrie  HotNews.ro .

Mesajul reprezintă un semnal puternic, iar analiza realizată de DFRLab, partener al Facebook în demascarea manipulărilor electorale în mai multe țări ale lumii, explică și contextul din România. Se menționează că țara noastră a atras atenția Europei prin situația politică complicată legată de încetarea luptei anti-corupție și prin modificările făcute legilor justiției.

De menționat că @DFRLab este din august 2018 partener al Facebook, laboratorul de analiză digitală fiind parte a think-tank-ului Atlantic Council. Facebook a fost nevoită să caute parteneri specializați după ce mesajele postate de pagini pro-Kremlin au ajuns pe wall-urile a peste 100 de milioane de americani. 

Facebook a mai destructurat grupări care intenționau să manipuleze alegerile în Moldova, Indonezia și Thailanda și a explicat ce poate face pentru ca manipulările să fie de mai mică magnitudine la alegeri. Compania a publicat și o postare despre ce poate face pentru alegerile din țările africane, iar @DFRLab a mai publicat pe Medium.com o analiză despre manipulările Sputnik, dar și despre Estonia.

Analiza pentru România notează că cele patru pagini eliminate promovau în acest context complicat mesaje favorabile PSD și denigratoare la adresa politicienilor din opoziție.

Trei dintre cele patru pagini manipulatoare au fost create în ultima decadă din decembrie 2018: DeStanga, Momentulzero și Pe.Rele.ro. A patra, ANTI FAKE News a fost creată în septembrie anul trecut.

Trei dintre pagini aveau la descriere ”Media”, iar Pe.Rele.ro se punea la categoria Just For Fun (satiră). Atât ANTI FAKE News, cât și Momentulzero se descriau ca luptând contra știrilor false.

Cine făcea click pe postări ajungea la pagini web cu adrese similare cu cele ale numelui paginii de Facebook. Cele patru aveau împreună 1.550 followers, dintre care peste 800 erau la Momentulzero.

Conținutul diseminat era puternic pro-PSD și erau share-uite articole care îi lăudau pe Liviu Dragnea și pe Viorica Dăncilă. La polul opus erau mesaje denigratoare la adresa președintelui Iohannis și a Laurei Codruța Kovesi (de exemplu la PeRele.ro era o poză ”photoșopată” cu Kovesi purtând cătușe la mâini.

Analiza arată legăturile acestor pagini cu PSD și câteva foarte puternice țin de faptul că diverse pagini județene - PSD Giurgiu, PSD Teleorman, PSD Iași, PSD Ialomița sau PSD Mehedinți - au dat share. Tot distribuiri ale articolelor de pe aceste pagini au venit și de pe pagina ”Antena 3 - Grupul fanilor și telespectatorilor adevărați”, dar și de pe un grup numit ”Demisia Iohannis”.

Analiza mai arată că două domenii - Antifakenews.ro și Perele.ro au fost înregistrate de aceeași firmă - TES Euro Media SRL (o firmă din Brașov, după cercetările noastre), ceea ce arată o legătură între pagini. O altă legătură este și faptul că trei dintre cele patru pagini vizate au același ID de Google Adserver, ceea ce înseamnă că veniturile din publicitate sunt direcționate către același cont, lucru ce dovedește o conexiune între domenii. Paginile nu au plătit decât 650 de dolari pentru reclame pe Facebook, buget foarte mic.

Datele colectate de cei care le-au analizat au arătat că paginile au avut activitate mare în special după 15 ianuarie și scopul lor a fost să amplifice mesajele postate pe site-uri și să aducă un număr cât mai mare de oameni care să le citească. Perioadele de maximă activitate au coincis aproape în totalitate la trei dintre cele patru pagini.

Facebook a mai eliminat și un grup numit Stânga Românească, grup creat pe 2 ianuarie care a strâns un număr modest de membri: 462. În ultimele 30 de zile de existență au fost peste 900 de postări, adică o medie foarte mare de 30,7 postări/zi. Grupul promova în postări cele patru pagini eliminate despre care am vorbit mai sus, dar și una dintre pagini îndemna utilizatorii să intre în grup. Au fost postate pe grup și reclame politice pro-PSD și fotografii cu politicienii PSD.

Analiza mai arată că postări de la cei doi ”admini” ai grupului Stânga Românească erau distribuite de cele patru pagini eliminate. Mai mult, administratorii aveau în comun 87 de prieteni și făceau parte din aceleași 18 grupuri, în majoritate foarte favorabile celor de la PSD.

Grupurile aveau nume sugestive precum ”Liviu Dragnea președinte, Tudorel Toader, Erou” sau Jos Iohannis”.

 De precizat că numărul de conturi și pagini eliminate de Facebook este mic, dacă ținem cont că 10 milioane de români au cont de Facebook și cel puțin 40.000 de pagini sunt active în țară. Însă, cum spuneam la începutul articolului, este vorba de semnalul dat, fiindcă Facebook nu a publicat astfel de analize despre multe țări.

Concluziile @DFRLab sunt că:

Nu există vreo dovadă că cele patru pagini și grupul ar avea legătură directă cu PSD, dar prin ele au fost răspândite foarte multe mesaje pro-PSD și comentarii denigratoare la adresa opoziției

Efortul a fost unul coordonat și vine pe fondul tensiunilor politice din România care se pregătește pentru alegerile prezidențiale

Activitatea pe pagini și pe grup a constat mai ales în postări de pe domeniile web corespondente, dovadă că s-a dorit o amplificare a mesajelor de pe acele pagini web, cu ajutorul puterii de diseminare a rețelelor sociale.

Paginile eliminate și acel grup au multe în comun, ceea ce sugerează un grad important de coordonare în transmiterea mesajelor manipulatorii.








Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…