RoMAFIA. Nașul procurorului general Bogdan Licu, din nou în afaceri cu statul! L-a împrumutat pe fin cu sute de mii de euro!

RoMAFIA. Nașul procurorului general Bogdan Licu, din nou în afaceri cu statul! L-a împrumutat pe fin cu sute de mii de euro!

Omul de afaceri Mircea Tudor, ”nașul, prietenul și vecinul” procurorului general interimar Bogdan Licu, pe care l-a și împrumutat cu 300.000 de euro, a revenit în afacerile cu statul. Tudor a avut inclusiv un dosar penal pentru fapte de corupție la DNA, care a fost însă clasat anul trecut, dezvăluie  G4Media.ro .

MB Telecom Ltd, compania lui Mircea Tudor – considerat inventatorul scaner-ului pentru avioane – a câştigat un contract de 1.661.656 de euro pentru „servicii de întreţinere şi reparaţii pentru echipamentele de control cu raze X tip Rapiscan şi Vidisco din dotarea Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti, servicii de înlocuire a imaginilor virtuale din biblioteca TIP, servicii de relocare pentru echipamentele cu raze X tip Rapiscan 620DV, 627DV și asigurarea pieselor de schimb necesare efectuării reparațiilor”, potrivit TED (portalul european de transparenţă în achiziţii publice).

Contractul a fost adjudecat în urma unei licitaţii publice şi a fost încheiat pe 28 iunie, însă abia pe 3 iulie a fost publicat pe TED.

Un nou început pentru MB Telecom. Este pentru prima dată după mai multă vreme când compania lui Mircea Tudor câştigă contracte cu statul după ce, pe 31 octombrie anul trecut, DNA a clasat dosarul de corupţie în care era vizat omul de afaceri. În trecut, printre clienţii MB Telecom s-au numărat Ministerul Transporturilor, Ministerul de Interne, Poliţia de frontieră şi SRI, potrivit romaniacurata.ro.

Dosarul clasat de la DNA

În iunie 2016, DNA l-a inculpat pe omul de afaceri Mircea Tudor pentru evaziune fiscală şi cumpărare de influenţă. În plus, Tudor a fost nevoit să achite o cauţiune de 1 milion de lei ca să fie anchetat în stare de libertate.

Potrivit DNA, între 2010 și 2011, patronul firmei MB Telecom Mircea Tudor i-ar fi dat 1,5 milioane de euro unui avocat din Alexandria, Liviu Ardeiaş, pentru ca acesta să intervină pe lângă funcţionari de la Autoritatea Vămilor astfel încât firma lui să obţină contacte de securizare a frontierelor. Compania lui Mircea Tudor a încheiat în acea perioadă contracte cu Autoritatea Vămilor în valoare de 79 de milioane de lei.

Clasarea a fost dispusă doi ani mai târziu de procurorul George Adrian Matei, anchetatorul din dosarul angajărilor fictive al lui Liviu Dragnea.

Cine e omul de afaceri Mircea Tudor. Este bun prieten, vecin şi naşul procurorului general interimar al României, Bogdan Licu, potrivit declaraţiilor lui Mircea Tudor pentru jurnalistul Daniel Befu. Mai mult, omul de afaceri l-a împrumutat pe procurorul Licu cu 300.000 de euro, potrivit declaraţiilor de avere ale magistratului. Cu aceşti bani, Licu şi-a cumpărat un apartament în ansamblul rezidenţial Central Park de lângă Circ (dezvoltat de Niro Investment), pe care îl închiria cu 18.000 de euro pe an, potrivit declaraţiilor de avere.

Ce spune Tudor despre împrumutul către Licu. În martie 2016, jurnalistul Daniel Befu a reuşit să stea de vorbă cu omul de afaceri, care a admis că este prieten, vecin şi naşul actualului procuror general interimar Bogdan Licu. Mircea Tudor a explicat şi de ce l-a împrumutat pe Licu cu 300.000 de euro.

„S-au strâns relaţiile (e vorba de relaţiile cu Bogdan Licu – n.r.) între noi până când am devenit foarte buni prieteni. După aia i-am propus să se mute lângă mine. Eu eram deja în Baloteşti şi s-a mutat. A fost un teren de vânzare. I-am zis: «Bogdan, e un teren de vânzare aproape, la două case de mine». Şi când şi-a făcut casa în Baloteşti, el a vândut prin Bucureşti ceva şi i-au ajuns banii doar să-şi cumpere teren, nu să-şi facă şi casă. Şi i-am zis «Ok, te ajut». E cel mai bun prieten al meu. Acum suntem vecini la 3 case distanţă. Ne vizităm în fiecare săptămână. Mâncăm împreună, bem împreună, vorbim despre femei, despre proiectele mele. Eu n-am apartament în Central Park. Bogdan a zis: «Eu vreau să-mi iau apartament în Central Park şi nu satisfac condiţiile de creditare». Şi am zis: «Ok, te susţin eu» Şi cu asta-basta”, a explicat Mircea Tudor sprijinul financiar acordat procurorului general interimar al României, Bogdan Licu.

Potrivit ultimei declaraţii de avere, din 2018, Licu mai are să îi dea lui Mircea Tudor 150.000 de euro până în 2025.

Licu, acuzat de plagiat. Actualul procuror general interimar a fost acuzat de jurnalista Emilia Şercan că şi-ar fi plagiat teza de doctorat. A fost deschis un dosar penal chiar la Parchetul General, la Secţia de urmărire penală şi criminalistică, serviciul Drepturi de proprietate intelectuală. Potrivit unor surse judiciare, procurorul de caz Alexandra Mihai a clasat dosarul sub motivul intervenirii prescripţiei. Soluţia a fost confirmată, apoi infirmată de şeful de secţie, Romulus Varga, şi ulterior s-a dispus clasare pe motiv că fapta nu există. În paralel, Licu a făcut cerere de renunţare la titlul academic. Soţia lui Licu a fost psiholog la SRI, potrivit declaraţiilor de avere ale procuroului Licu.




Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 De citit...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”