Româncă, consilier local la Viena: „Să te întâlneşti cu preşedintele Austriei dimineaţa la metrou e ceva normal”

Româncă, consilier local la Viena: „Să te întâlneşti cu preşedintele Austriei dimineaţa la metrou e ceva normal”

Pe 11 octombrie, la Viena au avut loc alegerile locale şi municipale, iar Ramona Miletic, o româncă stabilită de 11 ani în capitala Austriei, a fost aleasă pentru a doua oară consecutiv consilier local al Primăriei sectorului 11 din Viena (Simmering), scrie Adevărul.

Ramona este de peste şapte ani ani membră a SPÖ, Partidul Social Democrat din Austria. La Viena, Ramona lucrează ca şef birou la o firmă de construcţii. Ramona Miletic este singura româncă având o funcţie de ales local în Austria. Activitatea intensă pe care a avut-o în ultimii ani în sectorul Simmering a propulsat-o pe locul 10 în listele electorale ale partidului, fiind realeasă. În total, SPÖ a obţinut 26 de mandate de consilieri locali în Simmering. Primăria are un număr de 60 de consilieri locali în total.

Ramona Miletic, în campanie electorală FOTO: arhiva personală

„Dragostea m-a purtat în Austria”

În România, Ramona a lucrat mai mulţi ani în domeniul construcţiilor, fiind director de achiziţii într-o firmă din Piteşti. „Dragostea m-a purtat în Austria. Mi-am cunoscut soţul pe când venise cu contract  de muncă în 2007 din Viena în România, la Piteşti. Odată cu terminarea acestuia, ne-am decis să ne mutăm împreună în Viena”, spune Ramona Miletic.

Începuturile la Viena şi adaptarea la noua ţară au fost dificile pentru Ramona Miletic: „La început a fost destul de greu, în primul rând din cauza barierei lingvistice. Acasă am studiat doar limbile engleză şi rusă. Norocul meu a fost că soţul meu, din prima zi m-a înscris la şcoală să învăţ limba germană. De acolo am fost îndrumată mai departe.

Pe atunci, ca cetăţean român trebuia să obţii un permis de lucru. După doi ani am reuşit să îmi găsesc un job în acelaşi domeniu în care am activat şi în România, în construcţii, ajungând şefă de birou.

În SPÖ s-a înscris în urmă cu peste şapte ani, din dorinţa de a se implica activ în viaţa locală din Simmering, sector ce a devenit o a doua casă pentru Ramona Miletic.

„Pentru mine a fost întotdeauna important să lucrez pentru o societate social justă, în care toţi oamenii au aceleaşi oportunităţi. Proiectarea activă a oraşului şi a cartierului în care trăiesc este o chestiune apropiată inimii mele. Primul mandat a venit ca o continuare a muncii depuse de mine în ultimii ani în acest sector, am reuşit să realizez mai multe proiecte”, precizează Ramona Miletic, prima româncă aleasă vreodată consilier local la Viena.

A promovat România la Viena

Ramona dând interviuri televiziunilor din Austria după o acţiune de promovare a României la Viena FOTO: Arhiva personală

În calitate de consilier local la Viena, Ramona a fost implicată în numeroase proiecte: de la înfiinţarea unei zone speciale pentru patrupezi, probleme legate de trafic, denumiri de străzi, până la promovarea culturală în Simmering. În 2019, împreună cu Consiliul Judeţean Maramureş a promovat România şi Maramureşul în Viena, în cadrul unui eveniment la care au participat mii de oameni. „A fost un eveniment extraordinar ce a avut multe ecouri pozitive atât în presa din Austria, cât şi cea din România”, îşi aminteşte Ramona.

Câţi români stau în sectorul 11 din Viena

Un alt proiect de impact la care lucrează Ramona se va desfăşura în 2021: „Vom avea o zi dedicată sportului unde prioritate vor avea ofertele pentru copii şi tineri”.

Ramona ne-a povestit şi cum a fost reacţia comunităţii din sectorul 11 la faptul că vine din România: „Reacţiile au fost împărţite, dar cred că este firesc ca şi cetăţenii să fie reticenţi în privinţa unui nou venit, bariera lingvistică jucând un rol imprtant”.

Cât de mare este comunitatea de români din sectorul 11? Conform datelor oficiale sunt aproximativ 2.400 de cetăţeni români în Simmering, sectorul având în total peste 97.000 de locuitori. „Viena este capitală culturală a lumii, iar noi ne-am propus printr-un proiect special să scoatem în prim-plan românii talentaţi din sectorul 11, de exemplu tânăra pictoriţă Adina Caciuc sau domnul Emilian Croitoru, pictor şi colecţionar”, precizează Ramona Miletic.

Printre personalităţile originare din sectorul Simmering se numără şi Christian Kern, fost cancelar al Austriei. Iar autostrada A4, ce merge spre aeroportul din Viena şi spre Ungaria, porneşte din Simmering.

Ramona, a doua din dreapta jos, alături de o parte dintre colegii din Consiliul Local FOTO: arhiva personală

Activitatea de consilier local la Viena îi ocupă destul timp Ramonei Miletic: „Îmi petrec foarte mult timp pe stradă în contact cu cetăţenii sau luând parte la diferite activităţi, îmi ocupă aproape tot timpul liber. Duminicile însă le petrec în familie”.

Ramona Miletic ne-a spus şi cum decurge relaţia primărie-cetăţean la Viena şi ce a frapat-o cel mai mult în acest sens: „Este o relaţie directă, cetetenii au posibilitatea de a intra în dialog cu noi pe diverse canale de comunicaţie de la e-mail, telefon, Facebook până la întâlniri în orele de audienţă, pe stradă, restaurant etc. Cel mai mult m-a frapat apropierea politicienilor de aici. Să te întâlneşti cu Preşedintele Austriei sau Primarul General al Capitalei dimineaţa la metrou este ceva normal”.

Ramona Miletic ne-a dezvăluit şi ce îi place cel mai mult legat de Viena, oraşul cu cea mai ridicată calitate a vieţii din lume: Istoria pe care o descoperi vizitând acest oraş, clădirile emblematice vechi, cafenelele, Opera din Viena, tortul Sacher. Viena este cel mai verde oraş din lume şi Ramona apreciază mult acest lucru, apreciază reţeaua vieneză de mijloace de transport în comun, precum şi multitudinea de opţiuni pentru a petrece timpul liber.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Vor să facă și la CCR ce-au făcut la TVR? / Liviu Avram ridică preșul de pe un rahat vârât sub el de actuala Put…

2 Așa o fi?

3 „Femeia fantastică”, actrița israeliană Gal Gadot, fost soldat, provoacă scandal

4 Fosta primăriță din Goteborg, al doilea cel mai mare oraș al Suediei, e acum șofer pe mașina de gunoi

5 CULISE / Cine conduce Departamentul de Lupta Antifraudă, instituția care a sesizat DNA în dosarul care l-ar viza…