Româncă din Fâșia Gaza: „Suntem sub dărâmături, în fiecare dimineață ne trezim și nu știm dacă ne mai vedem“

Româncă din Fâșia Gaza: „Suntem sub dărâmături, în fiecare dimineață ne trezim și nu știm dacă ne mai vedem“

În Fâșia Gaza trăiesc și câteva sute de români. În aceste zile, trec prin clipe de groază: fără lumină, fără apă, temându-se în fiecare moment de viața lor.

Fâșia Gaza, cel mai fierbinte punct de pe glob FOTO Profimedia

Elena Halalu, o româncă din Fâșia Gaza, cere disperată ajutorul autorităților române, după ce reprezentanții Ambasadei din Tel Aviv i-au spus că nu se poate face nimic în acest moment.

„Suntem în Fâșia Gaza , printre românii stabiliți în Fâșia Gaza. De la începutul războiului așteptăm ca cineva să ne scoată de aici. Suntem sub dărâmături, în fiecare dimineață ne trezim și nu știm dacă ne mai vedem, dacă mai putem lua legătura unii cu ceilalți, internetul se întrerupe, este ceva de groază!

Socrii mei sunt la mine pentru că, în urmă cu două zile, s-au dat bombe exact lângă casa lor, iar casa lor este devastată, geamurile sărite din balamale, ușile nu mai țin și au venit la mine. Suntem toți aici, într-un apartament. Aici nu sunt buncăre, nu sunt locuri de adăpost, nu este nimic. Așteptăm doar autoritățile române să ne scoată de aici, ca fiecare român care are dreptul la așa ceva“, a povestit femeia la Antena 3 CNN.

Românca spune că reprezentanții Ambasadei Tel Aviv spun că „nu se poate face nimic în acest moment. Ni se spune că atât cât au putut să facă au făcut, dar acum totul depinde de autoritățile române, de președinte, de Ministerul de Externe“.

În așteptarea unui miracol, ei supraviețuiesc: „Stăm doar în casă, suntem închiși în casă, fără apă, fără lumină, fără nimic... Fără mâncare, doar ce mai avem câteva conserve și pâine pe care o facem noi și ce am mai avut și noi prin casă. Avem deja aproape o săptămână de când suntem închiși, vă dați seama...”, a povestit femeia.

Familia sa nu poate ajunge în Egipt, întrucât copiii săi, care au cetățenie română, au pașapoartele expirate.

Peste 175.000 de locuitori din Gaza și-au părăsit casele începând de sâmbătă, potrivit Națiunilor Unite. Unele agenții de ajutor din Gaza spun că acum condițiile sunt cele mai proaste pe care și le pot aminti, chiar și după conflicte repetate și 16 ani de când Hamas a preluat puterea în 2007, după un scurt război civil cu forțele loiale facțiunii Fatah, a președintelui palestinian Mahmoud Abbas.

Mişcarea islamistă palestiniană Hamas a respins propunerea Egiptului privind crearea unui coridor umanitar în Fâșia Gaza, susținând că o astfel de măsură „ar forţa poporul palestinian să îşi părăsească patria”.

În Gaza, cel puţin 1.350 de persoane au fost ucise şi puțin peste 6.000 rănite în urma atacurilor aeriene ale armatei israeliene, în timp ce spitalele sunt lipsite de electricitate şi duc lipsă acută de materiale, ceea ce a generat o situaţie limită, notează EFE.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat