Români geniali. Profesorul Ciprian Manolescu, de la UCLA, a câștigat premiul Moore al Societății Americane de Matematică

Români geniali. Profesorul Ciprian Manolescu, de la UCLA, a câștigat premiul Moore al Societății Americane de Matematică

Români geniali. Profesorul Ciprian Manolescu, de la UCLA, a câștigat premiul Moore al Societății Americane de Matematică.

Unul dintre marii matematicieni ai lumii, singurul elev care a luat punctaj maxim la toate cele trei ediții consecutive ale Olimpiadei Internaționale la care a participat, a câștigat unul dintre premiile importante din domeniu în Statele Unite ale Americii. Este vorba despre Ciprian Manolescu, profesor la Universitatea din California, Los Angeles (UCLA), care va primi E.H. Moore Research Article Award 2019 pentru lucrarea sa publicată în Jurnalul Societății de Matematică Americană.
Potrivit Societății de Matematică din America, lucrarea profesorului român Ciprian Manolescu rezolvă ”conjectura triangulării”. Experții spun că acesta este un “articol reper”, scrie  Edupedu.ro .

”În principiu, un topologist ca mine nu avea nicio speranță de a dovedi un astfel de rezultat. Din fericire, în anii ’70, David Galewski, Ron Stern și Takao Matumoto au reușit să reducă această afirmație la o presupunere despre grupul de cobordism de omologie din dimensiunea a treia și aceasta este ipoteza pe care am demonstrat-o. Ei merită mai mult de jumătate din credit pentru teorema finală,” a spus profesorul Ciprian Manolescu.

Topologia este o ramură a matematicii, mai precis a geometriei, care studiază deformările spațiului prin transformări continue. În sens mai larg, topologia descrie relațiile spațiale existente între obiecte folosind seturi de reguli pentru a observa cum entitățile vectoriale (puncte, linii, poligoane) împărtășesc geometria și spațiul.

Ciprian Manolescu are 39 de ani și este singurul din istoria Olimpiadei Internaționale de Matematică care a câștigat câte o medalie de aur la fiecare dintre cele trei olimpiade la care a participat, cu punctaj maxim (a participat la OIM 1995, 1996 și 1997).

A absolvit facultatea la Harvard, în 2001, cu distincția summa cum laudae.

Manolescu este numit de UCLA drept “Legenda Putnam-ului”. Pe când era student la Harvard, a participat de 3 ori la prestigiosul Concurs de matematică nord-american William Lowell Putnam și în fiecare an s-a clasat în primii 5 studenți; de precizat că acest concurs nu publică clasamentul în interiorul celor 5 prime poziții, deci nici unul dintre cei 5 studenți din top nu știe pe ce loc este exact din cele 5.

Astăzi, Ciprian Manolescu este profesorul UCLA care coordonează pregătirea studenților la Putnam: selectează studenții care vor participa la competiție și îi antrenează.

Din iulie 2018, este Doctor Honoris Causa al Universității Babeş-Bolyai.

A absolvit Colegiul Naţional Ion C. Brătianu din Pitești, a mers apoi la Harvard unde a studiat matematica și unde și-a obținut și doctoratul în iunie 2004, avândul profesor coordonator pe Peter B. Kronheime.

Din 2008 este profesor la Universitatea din California, Los Angeles.



Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”