Români înșelați în Norvegia. Avertismentul Inspecției Muncii: „Facilitatorii“ solicită comisioane mari, acte și detalii personale

Români înșelați în Norvegia. Avertismentul Inspecției Muncii: „Facilitatorii“ solicită comisioane mari, acte și detalii personale

O nouă formă de înșelăciune a fost sesizată pe teritoriul Norvegiei, victime fiind cetățeni români, avertizează Inspecția Muncii, sesizată de Ambasada României în Norvegia. Românii ajung să ramburseze credite de sute de mii euro pe care nu ei le-au contractat.

Românii ar avea de plătit credite pe care alte persoane le-au contractat în numele lor FOTO: Pixabay

Inspecția Muncii, prin inspectoratele teritoriale de muncă din țară, a transmis un avertisment cu privire la cazuri de muncitori români victime ale exploatării prin muncă și/sau ai unor înșelătorii financiare.

Persoanele care au în plan să obțină un loc de muncă în Norvegia sunt rugate să trateze cu maximă atenție semnarea contractelor, având grijă să contacteze doar firme acreditate pentru plasarea forței de muncă. Cetățenii sunt avertizați să nu cedeze documentele de identitate, indiferent de pretextul invocat de reprezentanții diverselor firme.

„Muncitori români au fost fraudați de compatrioți”

Din informațiile oferite de Ambasada României la Oslo, a rezultat că cetățeni români, aflați la muncă pe teritoriul Regatului Norvegiei, au devenit victime ale exploatării prin muncă și/sau ai unor înșelătorii financiare.

Muncitori români au fost fraudați de compatrioți, care, la adăpostul firmelor pe care le conduc, le-au furat cartea de identitate bancară angajaților și au accesat credite foarte mari, la diferite instituții de credit din Norvegia, în numele și pentru angajatul lor.

Mulți dintre aceștia au rămas în continuare cu datorii de sute de mii de euro, sume pe care nu au posibilitatea să le achite. În timp ce plățile au ajuns către angajator, facturile și creanțele de colectare a datoriilor ajung la muncitorul imigrant”, avertizează Inspecția Muncii, prin intermediul unui comunicat de presă transmis de către ITM Olt.

Înșelăciunea a fost posibilă, se mai detaliază în documentul citat, prin falsificarea foilor de salariu, falsificarea identității prin atribuirea de funcții de conducere în firme sau, în cazuri mai elaborate, constituirea de firme în numele victimei.

„<Facilitatorii> solicită 20-30% din sumă, copie după pașaport, CNP Norvegian și token bancar. Pe lângă suma stabilită de comun acord, fraudatorii <împrumută> alte sume considerabile fără știință, dar cu documentele păgubitului”, avertizează autoritățile.

Ce să faci dacă îți dorești un loc de muncă în străinătate

Autoritățile recomandă să tratăm cu maximă prudență ofertele venite din partea firmelor de plasare a forței de muncă. Mai mult, ar trebui să știm că persoanele fizice nu au dreptul să exercite activități de mediere a angajării cetățenilor români în străinătate, dar și că agenților de plasare le este interzis să perceapă tarif de mediere, comisioane sau alte taxe.

Iată ce alte sfaturi le pot fi de folos persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă în străinătate:

- să nu accepte cu ușurință ofertele de muncă prin intermediul anunțurilor on-line, covorbiri telefonice;

- să nu apeleze la persoane necunoscute în mod direct;

- să verifice cu atenție oferta locului de muncă;

- să citească cu atenție clauzele contractului de mediere;

- să verifice adresa și existența angajatorului străin pentru care a optat;

- să nu accepte să plece la muncă în străinătate fără un contract de muncă și în limba română sau contractele de angajare acceptate în țara de destinație;

- să nu accepte achitarea unor sume de bani cu titlu de comision, garanții sau cheltuieli de transport neefectuat;

- să nu cedeze nimănui dreptul de a le încasa bani pentru munca prestată;

- să nu înstrăineze documentele de identitate sau cardul bancar;

- să verifice dacă agențiile care oferă locuri de muncă în străinătate sunt înregistrate la inspectoratul teritorial de muncă www.inspectiamuncii.ro;

- să consulte Ghidul lucrătorului român în țările Uniunii Europene www.inspectiamuncii.ro sau www.mmuncii.ro ;

- persoanele interesate pot solicita un loc de muncă în străinătate și Agenției de șomaj, prin rețeaua EURES www.anofm.ro .

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Halep, prima veste bună după o lungă perioadă: Situația paradoxală cu care se confruntă

2 VIDEO Lucrurile iau o turnură surprinzătoare în Rusia! Primii militari ruși luați prizonieri de gherila anti-Putin

3 Contraofensiva a început cu stângul? Ucraina ar fi atacat cu șase batalioane mecanizate și două batalioane de tancuri în sudul Donețkului / Rusia susțin…

4 Cum a devenit Austria fortăreața Rusiei în Europa / Amănunte greu de digerat despre o țară care s-a opus intrării României în Schengen

5 10.000 de fotografii și documente de pe laptopul lui Hunter Biden au apărut pe internet!